Juodosios buhalterijos bylos posėdyje – V.Uspaskicho šou

Viktoras Uspaskichas iš Maskvos grįžo be reikalo. Ketvirtadienį Apeliaciniame teisme turėjo vykti Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos posėdis. Ankstesnį šios bylos nuosprendį aukštesnės instancijos teismui apskundė kaltinamieji ir prokurorai. Šis posėdis buvo atidėtas.

V.Uspaskichas teisme surengė šou.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Uspaskichas teisme surengė šou.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Oct 10, 2013, 10:25 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:28 AM

Teismas buvo informuotas, kad viena iš Darbo partijos gynėjų negalėjo atvykti, nes yra gydoma ligoninėje. Ši advokatė yra paskirta valstybės. Prokuroras nusprendė, kad dėl advokatės Violetos Bazienės ligos, posėdis negali vykti. Tam pritarė visos posėdyje dalyvavusios pusės.

V.Uspaskichas džiaugėsi, kad pirmą kartą posėdis buvo atidėtas dėl valstybės paskirto advokato ligos.

 „Ačiū Dievui, kad ne mūsų advokatė. Pirmą kartą posėdis nutrūko, nes nebuvo valstybinio advokato“, – aiškino V.Uspaskichas. Jo nuomone, jeigu būtų susirgęs jų advokatas, „darbiečiai“ būtų apkaltinti posėdžių vilkinimu.

Patinka teisėja

Jis pridūrė, kad pasitiki Apeliacinio teismo posėdžio teisėja Violeta Ražinskaitė. Vilniaus apygardos teismo teisėjai V.Uspaskichui nepatiko.

„Ši moteriškė maloni, šypsena patikima. Matosi, kad turi kompetencijos. Ta (Vilniaus apygardos teismo teisėja Daiva Pranytė Zaleckienė – Red.) tiesiogiai klausė nurodymų iš Daukanto aikštės. Ši, atrodo, turi ir savo nuomonę“, - dėstė V.Uspaskichas. Jis pridūrė, kad VAT teisėja buvo graži, tačiau prieš kameras pademonstravo, kaip ji raukydavosi.  Teisėjos grožį, anot V.Uspaskicho, sugadino nederamos kalbos.

Tirs reorganizaciją

Prokuroro teigimu, Apeliacinio teismo bus prašoma ištirti dokumentus dėl Darbo partijos reorganizacijos į Darbo partiją (leiboristus).

„Kadangi ši reorganizacija įvyko baigiamųjų kalbų metu, mes prašysime prijungti oficialius dokumentus ir juos ištirti“, - sakė prokuroras Saulius Verseckas, kuris siekia, kad Darbo partija (leiboristai) būtų pripažinta kalta už prieš tai veikusio juridinio asmens „Darbo partija“ padarytas veikas. Prokuroro teigimu, sunku spręsti kiek teismo posėdžių bus suplanuota.

„Manau, kad procesas turėtų vykti ramioje ir nešališkoje aplinkoje“, - apie tai, kad „darbiečiams“ palaikyti yra renkami parašai, sakė S.Verseckas. Darbo partijos (leiboristų) lyderiai apie šią iniciatyvą teigė nieko anksčiau nežinoję. V.Uspaskichas tokiu išreiškiamu solidarumu džiaugėsi.

„Tai yra normali pilietinio aktyvumo forma. Tie, kurie pradėjo rinkti parašus turi tam tikrų baimių, ir prašo pagal Konstituciją, kad būtų laikomasi įstatymų. Mūsų kiekvieno teisė ir pareiga yra laikytis įstatymų. Šis sprendimas (Rinkti parašus. - Red.) buvo priimtas pavaduotojų lygmenyje, manęs tuo metu nebuvo. Nežinau ar yra sudaryta grupė, ar koordinuoja pavaduotojai“, - sakė Vytautas Gapšys.

Surengė šou

Artimiausias posėdis suplanuotas lapkričio 26 dieną. Teismo posėdžio salė buvo pilnut pilnutėlė. Palaikyti V.Uspaskicho žmonės atvažiavo net iš tolimų Lietuvos miestų.

V.Uspaskichas į teismo posėdį atvyko po vizito Rusijoje. Seimo narys su delegacija Maskvoje dalyvavo parodoje „Auksinis ruduo“.

„Taigi aš žadėjau – esu tvarkingas ir pareigingas vaikinas. Sakiau, kad grįšiu. Nutraukiau rimtą kelionę – nuvažiavau, ir Vladimiras Putinas atšaukė vilkikų stabdymą, tuoj pieną sutvarkysime, mėsą paleisime, viskas bus gerai. Būčiau dvi dienas pabuvęs, būčiau daugiau darbų padaręs“, – gyrėsi V.Uspaskichas.

Dėl teismo posėdžio jis vizitą turėjo nutraukti ir į Lietuvą grįžo trečiadienio vakarą. Darbo partijos idėjinis lyderis teismo salėje buvo geros nuotaikos. Jis išsitraukė savo telefoną ir puolė fotografuoti žurnalistus.

„Darau, kaip jūs darote“, – pripuolęs prie fotografų objektyvų juokėsi V.Uspaskichas. Toks elgesys teismo salėje sukėlė juoką.

Primename, kad V.Gapšys dėl vykstančių teisminių procesų pasitraukė iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų.

Daugiau kaip penkerius metus trukę pirmosios instancijos teismo posėdžiai neretai strigdavo dėl kaltinamųjų, tarp jų – ir V. Uspaskicho nepasirodymo posėdžiuose.

Primename, kad liepos mėnesį Vilniaus apygardos teismas V.Uspaskichui dėl sukčiavimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. V.Uspaskichas šį teismo nuosprendį apskundė.

Teismas nusprendė solidariai iš V.Uspaskicho ir Seimo narės Vitalijos Vonžutaitės išieškoti per 3 mln. litų. Šie pinigai – Darbo partijos 2004–2006 metais nesumokėti mokesčiai ir įmokos valstybei.

Vilniaus apygardos teismas (VAT) liepą kaltinamuosius Darbo partijos byloje V.Uspaskichą, Vytautą Gapšį, V.Vonžutaitę ir Mariną Liutkevičienę pripažino kaltais dėl apgaulingos buhalterijos tvarkymo ir beveik 4 mln. litų mokestinių prievolių išvengimo Darbo partijos naudai.

V.Upaskichas buvo nuteistas 4 metų laisvės atėmimo bausme, V.Vonžutaitė nuteista kalėti 3 metus, M.Liutkevičienė kalės 1 metus. V.Gapšiui laisvės atėmimo bausmė nebuvo paskirta, tačiau jis turės sumokėti 35 tūkst. 750 litų dydžio baudą.

Siekia didesnių bausmių

Prokurorai Lietuvos apeliacinio teismo prašo pakeisti VAT nuosprendžio dalį, kuria nustatyta, kad nuteistieji nusikalstamas veikas, už kurias buvo nuteisti, padarė bendrininkų grupėje, ir pripažinti, kad jie veikė organizuotoje grupėje. Tai vertinama kaip atsakomybę sunkinanti aplinkybė.

Taip pat prašoma panaikinti minėtojo nuosprendžio dalį dėl V.Uspaskicho, V.Vonžutaitės išteisinimo dėl sukčiavimo apgaule įgyjant didelės vertės Darbo partijos turtinę teisę gauti valstybės dotacijas ir kompensaciją.

Prokuroras prašo pripažinti juos kaltais padarius šią nusikalstamą veiką skiriant už ją V.Uspaskichui penkerių, V.Vonžutaitei – ketverių metų laisvės atėmimo bausmes.

Minėtąsias bausmes prašoma subendrinti su VAT paskirtomis bausmėmis ir skirti V.Uspaskichui – šešerių, o V.Vonžutaitei – penkerių metų galutines laisvės atėmimo bausmes.

Apeliaciniu skundu prašoma panaikinti nuosprendžio dalį dėl V.Gapšiui paskirtos švelnesnės nei įstatymu numatytos bausmės. V.Gapšiui prašoma skirti vienų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę atliekant ją pataisos namuose.

Taip pat prašoma panaikinti minėto nuosprendžio dalį dėl baudžiamosios bylos nutraukimo juridiniam asmeniui Darbo partijai, kuri nutraukta dėl šio juridinio asmens reorganizacijos į kitą juridinį asmenį – Darbo partiją (leiboristus).

Prokuroras prašo teismo pripažinti reorganizuotą juridinį asmenį Darbo partiją (leiboristus) kaltu dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo Darbo partijoje 2004–2006 metais, sukčiavimo apgaule išvengiant didelės vertės Darbo partijos turtinės prievolės mokėti privalomus mokesčius ir įmokas bei dėl sukčiavimo apgaule įgyjant didelės vertės Darbo partijos turtinę teisę gauti valstybės dotacijas ir kompensaciją.

Prašoma skirti subendrintą 1 mln. 250 tūkst. litų baudą ir išieškoti iš Darbo partijos (leiboristų) konfiskuotino turto vertę, atitinkančią pinigų sumą – 25 mln. 83 tūkst. 732,07 lito.

Su paskirtomis bausmėmis nesutinka nė vienas kaltinamasis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.