Kandidatas į KT teisėjus V.Milius: „Nesitikiu, kad ten bus lengvas pasivaikščiojimas“

Konstitucinio Teismo teisėjus skiria Seimas.

V.Milius pakeistų buvusį Konstitucinio Teismo teisėją Egidijų Bieliūną.<br>P.Lileikio nuotr.
V.Milius pakeistų buvusį Konstitucinio Teismo teisėją Egidijų Bieliūną.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 10, 2013, 2:17 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:14 AM

„V.Miliaus kandidatūrą prezidentė teikia atsižvelgusi į tai, kad jis neabejotinai atitinka visus KT teisėjui keliamus reikalavimus, yra nepriekaištingos reputacijos, aukštos moralės žmogus, turi ilgametę, net 30 metų, teisėjo darbo patirtį, aukštą teisininko kvalifikaciją. (...)

V.Milius yra gerbiama ir autoritetinga asmenybė ne tik teisininkų bendruomenėje, jis yra gerbiamas žmogus ir jį pažįstančių paprastų Lietuvos žmonių, žinomas kaip sąžiningas, taktiškas ir atidus žmogus“, - kandidatą pristatė prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė.

Seimui prisistatęs kandidatas, šiuo metu einantis Lietuvos apeliacinio teismo teisėjo pareigas, sakė nesitikintis, kad darbas KT bus „lengvas pasivaikščiojimas“.

„Nesitikiu, kad ten bus lengvas pasivaikščiojimas, kaip yra pasakęs vienas buvusių KT teisėjų, dirbdamas ten privalėsi pabaigti dar vieną universitetą“, - sakė kandidatas.

„Kuo aš galiu būti naudingas Konstituciniam Teismui? Kaip ir minėjo prezidentės atstovė, turiu 33 metų teisėjo darbo stažą, didelį darbo laiką dirbau apylinkės teisme, šiek tiek - Aukščiausiajame Teisme, ir pastaruosius 17 metų - Lietuvos apeliaciniame teisme, esu išnagrinėjęs tūkstančius bylų, priėmęs tūkstančius sprendimų, nuosprendžių, kitų teisės aktų“, - prisistatydamas kalbėjo V.Milius.

Seimo nariai kandidato klausė, kaip vertina ankstesnius KT sprendimus dėl draudimo kandidatuoti po apkaltos, algų neproporcingo mažinimo pripažinimo neteisėtu, Seimo narių galimybės užsiimti mokslo veikla, Seimo nario imuniteto.

Atsakydamas V.Milius tvirtino, jog sprendžiant kandidatavimo po apkaltos klausimą mechanizmą turi nustatyti įstatymų leidėjas. Komentuodamas algų mažinimą jis pažymėjo, jog KT leido mažinimus, valstybėje susiklosčius prastai finansinei padėčiai, bet proporcingai.

„KT savo jurisprudencijoj laikėsi šitos doktrinos, ir ne viena teismo sudėtis yra pasisakiusi, kad tie atlyginimai gali būti mažinami, kai valstybėje sunki ekonominė padėtis, tačiau tai turi būti daroma proporcingai, ir trečias dalykas - praėjus sunkmečiui atlyginimai turi būti grąžinami į padėtį, kokie jie buvo iki sumažinimo“, - sakė V.Milius.

Dėl jo skyrimo KT teisėju Seimas balsuos po jo susitikimų su to pageidaujančiomis parlamento frakcijomis.

V.Milius pakeistų buvusį Konstitucinio Teismo teisėją Egidijų Bieliūną, kurio įgaliojimai nutrūko anksčiau laiko, paskyrus jį Europos Sąjungos Bendrojo Teismo teisėju.

Daugiau kaip 30 metų teisėjo darbo patirtį turintis V.Milius buvo pirmasis ir ilgametis 1995 metais atkurto Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas.

„Per savo ilgametę profesinę karjerą V.Milius svariai prisidėjo prie teismų sistemos atkūrimo ir tobulinimo, pasitikėjimo teismų sistema didinimo, dėjo daug pastangų, kad būtų skatinamas teismų ir teisėjų bendradarbiavimas su visuomene“, - rašoma prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

Konstitucinio Teismo teisėjus skiria Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.