Keturi ministrai dėl intrigų gali netekti postų

Seime netikėtai kilęs postų perstumdymo virusas gali persimesti ir į ministerijas. Tris ministrus iš šiltų vietų krapšto saviškiai, vienam duris esą parodytų ir premjeras, rašo „Lietuvos rytas”.

Įvairiuose politiniuose sluoksniuose kyla nepasitenkinimas ministrų (pirmojoje eilėje iš kairės) A.Pabedinskienės, Š.Biručio, (antrojoje eilėje iš kairės) D.Pavalkio ir D.Barakausko veikla.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Įvairiuose politiniuose sluoksniuose kyla nepasitenkinimas ministrų (pirmojoje eilėje iš kairės) A.Pabedinskienės, Š.Biručio, (antrojoje eilėje iš kairės) D.Pavalkio ir D.Barakausko veikla.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2013-10-10 07:16, atnaujinta 2018-02-21 07:37

Tirščiausi debesys pakibę virš socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės galvos.

Nepasitenkinimas šios ministrės veikla garsiai buvo išsakytas praėjusią savaitę įvykusiame Darbo partijos tarybos posėdyje. Tačiau ten priimti sprendimai dėl rokiruotės partijos bei Seimo vadovybėje A.Pabedinskienės problemas nustūmė į antrąjį planą.

Vis dėlto šešėlyje likusi ministrė neturėtų jaustis ramiai. A.Pabedinskienei priekaištaujama dėl prasto darbo.

Jeigu rezultatai nepagerės, iš jos bus atimtas portfelis.

Toks pat likimas taip pat gali ištikti „darbiečių” deleguotą švietimo ir mokslo ministrą Dainių Pavalkį – jam reiškiami panašūs priekaištai.

Dėl savo kėdės turėtų sunerimti ir Vidaus reikalų ministerijai vadovaujantis „tvarkietis” Dailis Barakauskas.

Jo bendražygiai Seime tikina pasiryžę paremti interpeliaciją šiam ministrui, jei tik opozicija ją surengtų.

Nepateisino lūkesčių

Kad A.Pabedinskienės laukia bendražygių egzaminas, šią savaitę pripažino ir Darbo partijos vedliai.

„Darbiečių” dvasinis lyderis Viktoras Uspaskichas patvirtino, kad socialinės apsaugos ir darbo ministrė dėl prasto darbo taryboje sulaukė partijos kolegų kritikos.

Vakar jis pripažino, kad buvo kalbama ir apie galimą A.Pabedinskienės keitimą.

Tiesa, V.Uspaskichas neigė, kad dėl ministrės jau viskas nuspręsta: „Taryba suteikė įgaliojimą valdybai poreikiui esant svarstyti ir priimti sprendimus.”

„Lietuvos ryto” šaltinių Darbo partijoje teigimu, tokį pat įgaliojimą valdyba turi ir dėl D.Pavalkio.

Abiem ministrams partijos kolegos priekaištų dėl prasto darbo reiškia jau ne pirmą kartą.

Jiems kliūva dėl partijos programos nevykdymo, aktyvumo stokos, nuolaidžiavimo Vyriausybės vadovui Algirdui Butkevičiui.

Koją kiša nepatyrimas

Viena Darbo partijos pirmininko pavaduotojų Virginija Baltratienė, pripažinusi, kad ministrų veikla sulaukė tarybos narių kritikos, „Lietuvos rytui” teigė, jog ne viskas A.Pabedinskienei ir D.Pavalkiui pavyksta dėl objektyvių priežasčių.

„Darbo apimtis ministrams teko labai didelė, o sferos – visiškai naujos. Jie neturėjo tam reikiamos patirties.

Ir tai buvo akivaizdu nuo pat pradžios – kai jie buvo skiriami į šiuos postus.

Todėl atsakomybę šiandien turėtų prisiimti ir premjeras, ir šias kandidatūras palaiminusi šalies vadovė”, – aiškino V.Baltraitienė.

Beje, jos kandidatūrą į švietimo ir mokslo ministrus pernai rudenį išbrokavo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Premjerui kliūva Š.Birutis

Teigiama, kad socialinės apsaugos ir darbo ministre nėra patenkintas ir premjeras A.Butkevičius.

Tačiau pats Vyriausybės vadovas vakar viešai pareiškė neturįs informacijos apie Darbo partijos planus pakeisti A.Pabedinskienę, o ministrės darbą vertina gerai.

Politikos užkulisiuose kalbama, kad premjerui labiau kliūva „darbiečių” deleguoto kultūros ministro Šarūno Biručio veikla.

Svarstoma, kad jis A.Butkevičiaus nemalonę užsitraukė kalbomis apie valdžios esą vykdomą genocidą prieš kultūros darbuotojus, taip pat protestavimu prieš kitų metų biudžetą, kuriame kultūrininkams ir vėl numatyta kukli suma.

Pats trauktis neketina

Švietimo ir mokslo ministerijos vadovas D.Pavalkis vakar „Lietuvos rytui” patvirtino sulaukęs „darbiečių” priekaištų, bet pats trauktis iš posto neketina.

Ministras svarstė, kad dirbti visada galima ir geriau: „Aš pripažįstu, kad ne viską spėju padaryti.

Ne tik todėl, kad ministro darbas man naujas ir tenka susidurti su reikalais, su kuriais anksčiau neteko susidurti. Bet ir dėl Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai. Mūsų ministerijai teko didelis krūvis ir viską aprėpti sunku. Todėl kritika kartais būna pagrįsta.”

Bet D.Pavalkis sakė, kad Darbo partijos rinkimų bei Vyriausybės programas jo vadovaujama ministerija vykdo.

O tikėtis iš jo aštrumo premjero ar partijos politinių oponentų atžvilgiu, anot ministro, neverta.

„Aštrus aš buvau prieš dešimt metų. Bet gyvenimas pakeitė ir dabar esu gana nuosaikus. Visą laiką laikausi nuomonės, kad nereikia skubėti ir viską gerai pamatuoti”, – kalbėjo D.Pavalkis.

Ministras aiškino į bendražygių kritiką reaguojantis ramiai: „Aš jau esu perėjęs skubių sprendimų, įsižeidimų ir asmeninių ambicijų etapą. Turiu savo požiūrį į viską, bet iš tiesų turiu pripažinti, kad toje kritikoje yra ir racionalaus grūdo.”

Žada palaikyti opoziciją

Atrodo, jog kur kas daugiau kritikų nei rėmėjų savo partijoje turi Vidaus reikalų ministerijai vadovaujantis D.Barakauskas.

Saviškiai prieš ministrą bruzda jau nuo pat jo skyrimo į šį postą, bet pastaruoju metu nepasitenkinimas D.Barakausku tarp „tvarkiečių” vis didėja.

Partijos „Tvarka ir teisingumas” atstovai parlamente „Lietuvos rytui” neoficialiai tvirtino, kad jų netenkina ministro veikla ir jie norėtų išgirsti D.Barakausko paaiškinimus, kokios kliūtys jam stoja skersai kelio.

„Bet po priesaikos mes jo nė karto nematėme. Jis visiškai nereaguoja į kvietimus ateiti į frakciją”, – piktinosi „tvarkiečiai”.

Politikams kantrybė trūko, kai prie pietų stalo frakcijos atstovams prižadėjęs pristatyti savo veiklą ministras pasipustė padus.

„Jis atvėrė tuščią piniginę – esą neturi už ką mūsų pavaišinti. Bet juk būtų užtekę ir kavos”, – pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo vienas ministro bendražygis.

„Lietuvos ryto” pašnekovai neabejojo, kad dešimt narių turinčioje „tvarkiečių” frakcijoje atsirastų norinčių per slaptą balsavimą paremti interpeliaciją ministrui. Jie esą tik laukia opozicijos judesių, nes patiems rinkti parašus ir versti savo ministrą būtų nesolidu.

Anot kalbintų „tvarkiečių”, partijos lyderio Rolando Pakso palaikymą turintis D.Barakauskas ministru tapo iš bėdos, nes partija neturėjo kito kandidato.

Kita vertus, Vidaus reikalų ministerijos vadovo kritikai dejuoja, kad nėra ir kuo jį pakeisti.

Kaip tinkamiausias pretendentas į šį postą įvardijamas ūkio viceministras Kęstutis Trečiokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.