Už skatinimą emigruoti iš Lietuvos - 2000 litų bauda

Tokia daugeliui lietuvių absurdiškai skambanti bausmė iki šiol numatyta Administracinių teisės pažeidimų kodekse, kurį ketvirtadienį bandė taisyti Seimas. Visgi buvo nutarta baudą palikti.

Neaišku, ar Lietuvoje kas nors buvo nubaustas už emigracijos skatinimą.<br>P. Mantauto nuotr.
Neaišku, ar Lietuvoje kas nors buvo nubaustas už emigracijos skatinimą.<br>P. Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 10, 2013, 2:33 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:08 AM

Iš Lietuvos jau emigravo keli šimtai tūkstančių žmonių, tačiau neaišku, ar bent vienas buvo nuteistas pinigine bauda už emigracijos iš Lietuvos skatinimą.

Šią keistą bausmę dar prieš ketverius metus pastebėjo Seimo narys liberalas Petras Auštrevičius, tačiau į Seimo posėdžių darbotvarkę pasiūlymas naikinti šią bausmę įtrauktas tik dabar.

Bausmė atsirado 1992 m. Administracinių teisės pažeidimų kodekse (ATPK) buvo įtvirtinta teisės norma, kuri numato atsakomybę už sistemingą raginimą arba kurstymą žodžiu, raštu arba kitokiu būdu Lietuvos Respublikos piliečius emigruoti į užsienį. Už šį pažeidimą žmogus gali būti nubaustas nuo 1000 iki 2000 litų siekiančia bauda.

"Akivaizdu, kad minėta norma nė karto nebuvo taikyta teisminėje praktikoje, nuo 1992 metų nebuvo viešai minėtas nė vienas atvejis, kad asmeniui būtų taikoma atsakomybė pagal šį ATPK straipsnį. Vis dėlto, šios įstatymo normos ignoruoti negalima, todėl asmenys, ragindami emigruoti jaunus žmones studijuoti užsienyje arba pasakodami apie geras gyvenimo sąlygas užsienio valstybėse, turi būti atsargūs", - perspėja keisti įstatymą siūlantys Seimo nariai Petras Auštrevičius ir Remigijus Šimašius.

Seimo nariai pastebi, kad laisvas asmenų judėjimas yra viena iš kertinių Europos Sąjungos laisvių, sudarančių Europos bendrosios rinkos pagrindą. Ši teisė ne tik suteikia galimybę laisvai keliauti ES teritorijoje, bet ir studijuoti, ieškoti darbo, dirbti savarankiškai ar samdomąjį darbą.

"Tikiuosi, kad Seimo nariai pritars šiam projektui, nes pats faktas, kad tokios bausmės pas mus dar egzistuoja, gali būti, kad iš tikro gali sukelti norą emigruoti", - juokauja Seimo narys R.Šimašius. Jis mano, kad panaikinus tokią bausmę išaugs pagarba Lietuvos žmonėms. 

Konservatorius Jurgis Razma baiminasi, kad tokios bausmės panaikinimas gali dar labiau paskatinti emigraciją, duoti ženklą žmonėms emigruoti. Todėl jis siūlo šios bausmės nenaikinti arba ją keisti ir palikti kaip saugiklį siekiant išsaugoti kuo daugiau žmonių Lietuvoje. 

Visgi įstatymo keitimui dauguma Seimo narių nepritarė. Už tai, kad bausmė būtų panaikinta balsavo vos 10 politikų. . Prieš balsavo 14, o 51 susilaikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.