J.Butkevičienė atskleidė provokacijos prieš Lietuvą užkulisius

Aplinkybės, kuriomis pasirodė Lietuvą įžeidusi laida apie Sausio 13-ąją, nustebino net buvusią „Pirmojo Baltijos kanalo“ (PBK) vadovę Jolantą Butkevičienę. Rusiška produkcija prieš pasirodymą yra peržiūrima Latvijoje ir kontroliuojama, tačiau šitos laidos įrašas buvo gautas prieš pat transliacijos pradžią. Be to, iš pareigų pasitraukusi televizijos vadovė atskleidė – dėl Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimo bus sustabdyta toli gražu ne 70 proc. kanalo produkcijos.

J.Butkevičienė sako, kad bus sustabdytos tik kelios laidos. Tarp jų ir Lietuvą įžeidusi „Žmogus ir įstatymas“.<br>R.Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
J.Butkevičienė sako, kad bus sustabdytos tik kelios laidos. Tarp jų ir Lietuvą įžeidusi „Žmogus ir įstatymas“.<br>R.Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Oct 11, 2013, 4:31 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:16 AM

Penktadienio popietę buvo pranešta, kad iš posto traukiasi PBK vadovė J.Butkevičienė. Tokį sprendimą ji priėmė dėl skandalo, kai laidoje „Žmogus ir įstatymas“ buvo paskleista Lietuvą šmeižianti informacija apie kruvinus Sausio įvykius.

Buvusi kanalo vadovė pasakojo, kad tąkart nesuveikė vidiniai kontrolės mechanizmai ir laida pateko į eterį. Ką tai reiškia?

„Laidas mes gaudavome anksčiau ir jas patikrindavome. Labai keista, tačiau negavome šitos laidos anonso. Tai yra medžiagos, pagal kurią būtų galima susigaudyti, kas ten bus rodoma. Šita laida mus pasiekė prieš pat eterį“, – apie neįprastą situaciją portalui lrytas.lt pasakojo J.Butkevičienė.

Kitaip tariant, PBK Latvijos biuras neturėjo galimybės patikrinti tą laidą, kurioje buvo paskleista dezinformacija. Rusiškos produkcijos kūrėjai įrašą atsiuntė daug vėliau, nei įprasta.

Kodėl jie taip pasielgė?

„Galime tik spėlioti“, – sakė J.Butkevičienė.

Paklausta, koks būtų jos spėjimas, atsakė: „Neverskite manęs spėlioti, spėliokite jūs, aš viską pasakiau. Aš jums sakau faktą, o išvadas pasidarykite patys.“

Buvusi kanalo vadovė ne kartą viešai pabrėžė, kad šitas įvykis – provokacija prieš Lietuvą. Kieno provokacija?

„Aš viską pasakiau, ką norėjau pasakyti. Visus atsakymus surašiau, net nežinau, ką daugiau ir bepridėti“, – kalbėjo buvusi televizijos vadovė.

PBK dažnai vadinamas Rusijos informacinės įtakos įrankiu Lietuvoje. Ar J.Butkevičienė sutinka su tuo?

„Rusijos informacinės įtakos įrankiu yra „SRT Rosija“. Jis buvo specialiai sukurtas tokioms transliacijoms. PBK iš esmės yra šou kanalas. Be žinių ir šitos laidos, kurias nuėmėme, daugiau politinių laidų nėra. Informacinių laidų tame kanale procentas labai mažas. Turėjome puikias galimybes teikti objektyvias žinias apie Lietuvą“, – apie buvusią darbovietę kalbėjo J.Butkevičienė.

Sustabdys tik kelias laidas

Trečiadienį Lietuvos radijo ir televizijos komisija nusprendė trims mėnesiams sustabdyti dalį PBK programos. Tas laidas, kurios sukuriamos šalyse, nepasirašiusiose konvencijos „Televizija be sienų“. Teigiama, kad laikinai bus sustabdyta apie 70 proc. tos televizijos laidų. Tačiau dabar aiškėja, kad tai nėra teisingas skaičius.

J.Butkevičienė sako, kad bus sustabdytos tik kelios laidos. Tarp jų – ir Lietuvą įžeidusi „Žmogus ir įstatymas“.

„Matyt, komisija paskubėjo kalbėdama apie skaičius. Dabar aš negaliu pasakyti tikslaus skaičiaus, bet tai bus tik kelios laidos“, – pasakojo J.Butkevičienė.

Įžeidė ir kanalo vadovę

PBK valdančio holdingo „Baltic Media Alliance“ (BMA) vadovė Lietuvoje J.Butkevičienė traukiasi iš užimamų pareigų. Apie tai ji pranešė penktadienį.

„Per PBK parodyta laida apie Sausio 13-osios įvykius yra nesuderinama su mano kaip Lietuvos pilietės įsitikinimais ir vertybėmis. Net tai, kad BMA yra tik televizijos kanalų retransliuotojas, neatleidžia nuo moralinės atsakomybės: esu giliai įsitikinusi, kad ši laida yra ne tik klaida, bet ir provokacija prieš Lietuvos valstybę.

Išsiaiškinau visas laidos patekimo į eterį aplinkybes, ir tai, kad nesuveikė BMA eterio kontrolės mechanizmas Latvijoje, yra tiesiog neatleistina.

Sausio 13-osios tragediją išgyvenome visi. Gerbdama atminimą tų, kurie paaukojo savo gyvybes už Lietuvos Nepriklausomybę, gerbdama savo šeimą – tą naktį prie Seimo budėjo ir mano tėtis, ir brolis, vėliau apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu – turiu pareikšti, kad aš, kaip BMA LT vadovė, negaliu toliau vykdyti užimamų pareigų ir atsistatydinu iš BMA LT generalinės direktorės posto“, – savo pranešime rašo J.Butkevičienė.

Iš pareigų pasitraukusi kanalo vadovė kol kas nežino, ką veiks toliau. 

Ji mano, kad kartu su ja dalis kolektyvo iš PBK nepasitrauks – Lietuvoje dirba su reklamos pardavimu susiję darbuotojai. 

Melavo apie kruvinus Sausio įvykius

Laidoje „Žmogus ir įstatymas“ buvo paskelbtas interviu su Vilniaus televizijos bokštą šturmavusios grupės tuomečiu „Alfa“ vadu Michailu Golovatovu ir kitais pašnekovais, kurie neigė sovietinių karių agresiją. Rusijoje autoritetą turintys kariškiai tikino, kad dėl kruvinų Sausio įvykių kalti Lietuvos „nacionalistai“. Suprask, Sąjūdžio nariai.

Prokurorai ir teisėjai jau ne kartą įrodė – 1991 metų sausio 13-ąją sovietų kariuomenė žudė ir luošino lietuvius. Šturmuojant televizijos bokštą žuvo 13 Lietuvos laisvės gynėjų. Tarp jų ir viena mergina – Loreta Asanavičiūtė, kuri pateko po tanko vikšrais ir mirė ligoninėje. Į medicinos įstaigas kreipėsi 580 nukentėjusiųjų.

Tyrimą pradėjusi Lietuvos radijo ir televizijos komisija antradienį pareikalavo kanalo paneigti laidoje paskleistą melą ir atsiprašyti Lietuvos piliečių.

PBK valdančio holdingo vadovė Lietuvoje Jolanta Butkevičienė viešai atsiprašė dėl melagingos laidos apie Sausio 13-osios įvykius. Šį incidentą ji pavadino provokacija.

Tyrimą žadėjo pradėti ir Latvijos žiniasklaidos priežiūros tarnyba, nes kanalas registruotas Latvijoje.

Po minėtos laidos vienas iš kabelinės televizijos operatorių „Cgates“ laikinai sustabdė kanalo retransliavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.