„Cgates“ atnaujino PBK retransliacijas, tačiau kurios laidos rusiškos – nežino

Po Lietuvą įžeidžiančios laidos kabelinė televizija „Cgates“ laikinai sustabdė „Pirmojo Baltijos kanalo“ (PBK) retransliavimą. Antradienį šis kanalas vėl buvo įjungtas, tačiau iš pat ryto žiūrovai vis tiek regėjo Rusijoje kurtas laidas. Kodėl taip įvyko? PBK pranešė, kad nespėjo perdaryti programos ir pažadėjo, kad vykdydami teismo sprendimą nerodys Rusijoje kurtų laidų. Tačiau nei „Cgates“, nei Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) nežino, kurios laidos yra kurtos Rusijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Oct 16, 2013, 4:34 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:56 AM

Pagal teismo sprendimą, Rusijoje, Baltarusijoje ir kitose ne Europos Sąjungos valstybėse sukurtos PBK laidos turi būti išjungtos trims mėnesiams. Reiškia, televizija turi atsisakyti didžiosios dalies – 70 proc. – savo programų. Jeigu laidos bus ir toliau transliuojamos, kanalui gali grėsti licencijos panaikinimas. Šį sprendimą teismas priėmė praėjusią savaitę.

Atnaujinimas – su trukdžiais

„Transliaciją atnaujinome antradienį 14 valandą. Jie (PBK. – Red.) dabar nerodo rusiškų laidų. Jie mums tai garantavo“, – sakė kabelinės televizijos „Cgates“ vadovas Paulius Dambrauskas.

Kuo bus pakeistos sustabdytos PBK laidos? Televizijos vadovas atsakė nežinantis. „Jums reikėtų PBK paklausti, kuo jie pakeitė tas laidas. Mes laidų nesekame ir nesame labai gerai įsigilinę kas (kokios laidos. – Red.) buvo ir kas yra dabar.

Kanalo retransliaciją „Cgates“ atnaujino antradienį. Iš ryto PBK vis dar buvo rodomos rusiškos laidos.

„Planavome retransliaciją atnaujinti ryte, tačiau to nepadarėme. Buvo tokia situacija, kad jie vis dar rodė rusiškas laidas. Maždaug vidurdienį jie susitvarkė ir mes nuo 14 val. atnaujinome retransliaciją. Jie pasiaiškino, kad nespėjo sudaryti naujos programos“, – sakė P.Dambrauskas.

Nuo dvyliktos valandos buvo įkeltas pranešimas, kuris skelbė, kad šiuo metu formuojamas naujas programų tinklelis, kuris atitiks LRTK reikalavimus.

Nežino, kur kuriamos laidos

Kabelinės televizijos vadovas atkreipė dėmesį, kad vykdyti teismo nutartį – keblu. Pasirodo, kad nei „Cgates“, nei Lietuvos radijo ir televizijos komisija nežino, kur yra kuriamos PBK laidos.

Be kita ko, P.Dambrauskas pabrėžė, kad stebėti ir prižiūrėti kanalo laidų jis neturi galimybių.

„Mes neturime tiek darbuotojų, kad vienas iš jų visą dieną žiūrėtų televizorių. Be to, jeigu ir turėtume techninių galimybių, mes negalime pasakyti, kur tas kūrinys yra sukurtas“, – sakė P.Dambrauskas.

Jo teigimu, „Cgates“ to užklausė LRTK. Nusiuntus PBK programų tinklelį norėta pasiaiškinti, kurios laidos yra sukurtos Rusijoje ar kitose ne ES valstybėse.

„Informacija, kurią turime, pasidalijome su LRTK. Komisija atsakė, kad jie to nežino. Šiuo metu turime sprendimą, kuriuo lyg ir norėjo gero. Tačiau dabar yra neišsprendžiamas klausimas, kaip šį sprendimą vykdyti“, – pridūręs, kad „velnias slypi detalėse“, aiškino P.Dambrauskas.  

„Ką mes dabar turime iš to kanalo? Garantiją, kad jie atsako už visas pasekmes ir jie garantuoja, kad turinys, kuris yra transliuojamas, atitinka LRTK sprendimą. Kanalas supranta, kad jis turi didelių bėdų ir jie bando taisyti situaciją. Jeigu jie pakartotinai darys pažeidimus, jei tik gilins savo bėdą“, – sakė „Cgates“ vadovas.

Komisija nenori vykdyti cenzūros

„Ten buvo pagal senąjį tinklelį retransliuota programa. Tačiau iki pietų jį išjungė beveik visi retransliuotojai, tarp jų ir „Teo“. Situacija buvo tokia, kad vakare jau pradėjo rodyti laidą „Lietuvos laikas“, kurią rengė pati įmonė. Prieš tai ir po to buvo rodomi filmai. Pagal mūsų turimą informaciją, jų kilmės šalis – Ukraina“, – sakė LRTK atstovas Algimantas Kaziliūnas.

Anot LRTK, retransliuotojai turėtų bendradarbiauti su programos rengėjais ir paprašyti, kad būtų deklarauojama laidų kilmės šalis.

„Tuomet retransliuotojai pagal gautą informaciją galėtų patys spręsti, ar laidos atitinka teismo sprendimo reikalavimus. Komisija išankstinės cenzūros ir kontrolės neatliks. Cenzūra draudžiama Lietuvoje, todėl išankstinio vertinimo komisija nedarys“, – teigė A.Kaziliūnas.

Iškraipė istoriją

Spalio pradžioje PBK laidoje „Žmogus ir įstatymas“ buvo paskelbtas interviu su Vilniaus televizijos bokštą šturmavusios grupės tuometiniu „Alfa“ vadu Michailu Golovatovu ir kitais pašnekovais, kurie neigė sovietų karių agresiją. Rusijoje autoritetą turintys kariškiai tikino, kad dėl kruvinų sausio 13-osios įvykių kalti Lietuvos „nacionalistai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.