Lengva ranka skirtų pinigų atsiimti nepanoro

Milžiniškose skolose skęstanti Ukmergės rajono savivaldybė nurašys 10 tūkst. litų, kurie prieš 14 metų buvo išmokėti už miestą puošti turėjusį saulės laikrodį, tačiau jis taip ir nebuvo pagamintas.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Oct 16, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:27 AM

Ukmergės senamiestyje, Žuvų gatvėje, už daugiau nei 35 tūkstančius litų pastatyti iš natūralaus granito beveik 4 metrų aukščio saulės laikrodį buvo nuspręsta dar 1999 metų pavasarį. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Mero konservatoriaus Antano Dambrausko vadovaujama rajono taryba kūrinio autoriui vilniečiui Rimantui Brusokui ir gamintojui – Kaišiadorių rajone įsikūrusiai Edmundo Baltrimo individualiai įmonei – tų pačių metų gruodį leido iš savivaldybės biudžeto sumokėti 10 tūkst. litų avansą.

Pasitenkino akmens skulptūra

E.Baltrimas buvo įsipareigojęs saulės laikrodį pagaminti ir pastatyti iki 2000 metų gegužės pabaigos, o Ukmergės rajono savivaldybė išmokėti likusią sumą.

Tačiau ukmergiškiai saulės laikrodžio taip ir neišvydo.

Jo vietoje 2003 metais atsirado saulės laikrodį primenanti iš paprasto lauko akmens pagaminta skulptūra „Laiko spiralė”.

Panevėžio dailės mokyklos direktorius skulptorius Vytautas Tallat-Kelpša ją pagamino už simbolinį kelių šimtų litų honorarą Ukmergės rajone suorganizuoto akmens skulptūrų plenero metu.

Pinigų surasti nepavyko

O kur dingo keliasdešimčia tūkstančių litų įvertintas R.Brusoko ir E.Baltrimo saulės laikrodis?

„Dėl visuomenėje kilusio nepasitenkinimo, kad, girdi, be reikalo švaistomos biudžeto lėšos, tuometė rajono valdžia nusprendė jam pinigų daugiau neskirti.

Taigi sutartis su saulės laikrodžio gamintojais neoficialiai buvo sustabdyta.

Kadangi medžiagos jau buvo nupirktos, vėliau kelerius metus dar bandėme pasiekti, kad šis objektas būtų finansuojamas, tačiau nesėkmingai”, – pasakojo saulės laikrodžio projektą derinęs tuometis Ukmergės rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Julius Zareckas.

Maža to, valdininkai net nepasivargino surasti R.Brusoką ir E.Baltrimą ir jų pasiteirauti, kur dabar yra saulės laikrodžiui gaminti nupirktas granitas.

Suėjo senaties terminas

Prieš daugiau nei dešimtmetį į Airiją emigravusiam E.Baltrimui tik šių metų liepos pabaigoje buvo išsiųstas reikalavimas grąžinti daugiau nei 7,4 tūkst. litų.

Toks pat raštas su pareikalavimu grąžinti per 2,5 tūkstančio litų išsiųstas ir R.Brusokui.

Tiesa, pastarojo menininko laiškas nepasieks, nes Ukmergės savivaldybės darbuotojai klaidingai užrašė adresą – laišką išsiuntė ne į Vilniaus, o į Ukmergės mieste esančią Antakalnio gatvę.

„O galiausiai išanalizavus visą pateiktą medžiagą paaiškėjo, kad šioje situacijoje yra suėjęs 10 metų senaties terminas ir nėra galimybių išieškoti pinigų – sumos gali būti tik nurašomos”, – teigė Ukmergės rajono savivaldybės Apskaitos skyriui vadovaujanti Asta Navickienė.

R.Brusokas telefonu „Lietuvos rytui” teigė nejaučiantis kaltės, kad darbas nebuvo pabaigtas.

Stebėjosi valdžios nerangumu

„Kur dabar yra saulės laikrodžiui nupirktas akmuo, tikrai nežinau, nes jis buvo E.Baltrimo dirbtuvėse.

Keista, kad savivaldybė tiek metų tylėjo ir tik dabar tai prisiminė, o juk galėjo iškart, sandoriui neįvykus, pareikalauti grąžinti pinigus arba už juos saulės laikrodžiui nupirktas medžiagas”, – stebėjosi R.Brusokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.