Kokia bus BPC ateitis?

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas nekomentuoja Bendrojo pagalbos centro (BPC) vadovo Artūro Kedavičiaus pasitraukimo iš pareigų.

A.Kedavičius BPC vadovavo nuo 2003-iųjų rudens.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Kedavičius BPC vadovavo nuo 2003-iųjų rudens.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 23, 2013, 4:55 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:58 PM

Pasak jo, BPC nėra Vidaus reikalų ministerijai (VRM) pavaldi institucija.

„Tikrai nenorėčiau vertinti. Pirmiausia BPC yra dalis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos“, – trečiadienį sakė ministras.

Vis dėlto D.A.Barakauskas atskleidė, kad buvo nurodęs atlikti tyrimą dėl A.Kedavičiaus veiklos.

„Buvo duotas mano pavedimas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos vadovui (Remigijui Baniuliui. – ELTA) atlikti tarnybinį patikrinimą dėl A.Kedavičiaus veiklos. O mano asmeniškai yra duotas dar vienas pavedimas – kad būtų atliktas BPC dešimties metų veiklos auditas.

Tai yra du veiksmai ir du pavedimai, kuriuos aš buvau padaręs – vienas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybai, kitas tiesiogiai auditoriams. Auditas turi būti baigtas spalio 30 dieną“, – kalbėjo vidaus reikalų ministras.

Jo teigimu, A.Kedavičiaus atsistatydinimą galėjo lemti kai kurios Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos tyrimo išvados. Tačiau nuo detalesnių komentarų jis susilaikė.

„A.Kedavičius padavė atsistatydinimo pareiškimą. Manau, kad priežastis yra tai, kad medžiagoje, kurią man ir Premjerui pateikė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos vadovas, buvo parašyta, jog komisijos sprendimu A.Kedavičiui numatomas atlikti neeilinis žinių patikrinimas. Kodėl jis taip pasielgė, aš nenoriu komentuoti. Ministras nėra tiesioginis A.Kedavičiaus vadovas. Tiesioginis jo vadovas yra Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos vadovas“, – teigė jis.

Paklaustas, koks bus tolesnis BPC likimas ir kas jam vadovaus, D.A.Barakauskas sakė, jog šiuo metu yra kelios galimybės, viena iš kurių bus pasirinkta vėliau.

„Yra pateikti keli variantai. Tai priklausys nuo Seimo sprendimo. Yra priimtas BPC įstatymas, pateiktas pasiūlymas perkelti BPC iš Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos į tiesioginį VRM pavaldumą. Koks bus priimtas politinis sprendimas ir kaip jis bus priimtas Seime, taip ir bus“, – sakė jis.

Ministras taip pat atskleidė, kad mobiliojo ryšio operatoriams nebebus valstybės lėšomis kompensuojamas vietos nustatymo paslaugos teikimas.

„Atlikome analizę ir išnagrinėjome situaciją, kuri yra kitose Europos Sąjungos (ES) valstybėse. 14 ar 15 valstybių nėra mokama privatiems operatoriams už vietos nustatymą. Remiantis gauta informacija, pateikėme tokią pat įstatymo pataisą. O galutinį politinį sprendimą priims Seimas. (...) Manome, kad privatiems operatoriams buvo kompensuojami tie darbai, kurių jie Lietuvos valstybei neteikė“, – sakė jis.

Trečiadienį iš pareigų pasitraukė BPC viršininkas A.Kedavičius.

„Statutiniai tarnautojai vadovaujasi statutu ir teikia prašymus atleisti iš tarnybos, tokį prašymą ir pateikiau“, – sakė BPC vadovas.

A.Kedavičiaus teigimu, prašymą Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vadovui Remigijui Baniuliui jis įteikė praėjusią savaitę. Prašymas buvo patenkintas ir trečiadienis yra paskutinė jo, kaip BPC vadovo, darbo diena.

„Nematau galimybių toliau efektyviai dirbti iš Vidaus reikalų ministerijos esant spaudimui trauktis“, – savo sprendimo priežastį atskleidė A.Kedavičius.

A.Kedavičius BPC vadovavo nuo 2003-iųjų rudens.

Rugsėjo pabaigoje Lietuvą sukrėtė kraupi žmogžudystė Panevėžio rajone – rytą automobilio bagažinėje gyva sudeginta mergina, telefonu be SIM kortelės bandžiusi prisiskambinti BPC, tačiau šiam nepavyko nustatyti merginos buvimo vietos.

Po šio įvykio Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas atliko tarnybinį patikrinimą Bendrajame pagalbos centre. A.Kedavičiui buvo siūloma surengti neeilinę atestaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.