Žmogaus teisių komitetas svarsto, ar abortai gali būti prilyginti vaiko žudymui

Žmogaus teisių komitete trečiadienį prasidėjo Gyvybės prenatalinėje fazėje įstatymo projekto klausymai. Seimo nariai ir įvairios visuomeninės organizacijos nesutaria, ar reikėtų Lietuvoje uždrausti abortus. Įstatymo projekto priešininkai teigia, kad toks įstatymas grąžins Lietuvą į viduramžius, o įstatymo rėmėjai tvirtina, kad abortas – vaiko žudymas, kuris turi susilaukti teisinių pasekmių.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Oct 23, 2013, 1:00 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:15 PM

Seimo narys Zbignevas Jedinskis, kuris yra įstatymo rengėjas, Žmogaus teisių komitete pristatęs įstatymo projektą, sakė, kad reikia kalbėti apie nėštumo prevenciją – kontracepcijos naudojimą, o ne įstatymu įtvirtinti vaiko žudymą. Tuo tarpu Seimo narė prof. Marija Aušrinė Pavilionienė sakė, kad abortų lyginimas su vaiko žudymu yra amoralus. Krizinio nėštumo centro atstovai pritaria pagrindiniam projekto tikslui, kad nėštumo nutraukimo reglamentavimas turi būti perkeltas į įstatymų lygmenį, siekiant sumažinti abortų skaičių, esą reikia surasti politinį sutarimą dėl nėštumo nutraukimo sąlygų.

Seimo narė Ona Valiukevičiūtė posėdyje klausė, ar kalbant apie moteris nevertėtų kalbėti ir apie vyrų moralę, apie tai, ar nevertėtų numatyti vyro atsakomybės už pradėtą kūdikį.

Įstatymo projekte numatyta įtvirtinti pagrindinius gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos principus. Juo siūloma nustatyti, kad žmogaus gyvybė prasideda nuo moters apvaisinimo, o visi klausimai, susiję su gyvybės prenatalinėje fazėje apsauga, privalo būti sprendžiami, teikiant prioritetą vaiko prenatalinėje fazėje teisėms, išskyrus šiame įstatyme nustatytus atvejus.

Šių metų gegužės pabaigoje už šį projektą balsavo 46 Seimo nariai, prieš buvo 19, susilaikė 25 parlamentarai.

Žmogaus teisių aktyvistai prieštarauja įstatymo projektui

Žmogaus teisių aktyvistai išplatino pranešimą, kuriuo kreipiamasi į Seimo Žmogaus teisių komiteto narius prašant nepriimti įstatymo, kuris draustų nėštumo nutraukimą. Visuomenės atstovai Žmogaus teisių komitetui pateikė peticiją, kurią pasirašė per 4 tūkst. visuomenės veikėjų.

„Netoleruosime valstybės ir Bažnyčios atstovų noro spręsti asmeninius ir intymius Lietuvos moterų gyvenimo pasirinkimus, neleisime žlugdyti jų likimų, uždraudžiant pasirinkimo laisvę. Negalime versti moterų ieškotis nelegalių ir nesaugių būdų darytis abortą. Raginame atmesti šį įstatymo projektą, kaip netikslingą ir nepagrįstą“, – rašome kreipimesi.

Kreipimesi į Seimo narius taip pat rašoma, kad moters pasirinkimo teisę gimdyti ar ne patvirtina ir tarptautinės teisės aktai. Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje įtvirtina kiekvieno asmens teisę į pagarbą jo privačiam ir šeimos gyvenimui, o pagal Konvenciją yra ginama moters teisė apsispręsti dėl nėštumo nutraukimo, įsikišimas į šią teisę negali būti pateisinamas.

Toks projektas žemina žmogaus orumą

Profesorė M.A.Pavilionienė Žmogaus teisių komitete sakė, kad problemų gretinimas suponuoja moters kaltę. Esą toks projektas žemina moters orumą: „Nėštumo nutraukimo apribojimai ir bausmės už atliktą abortą numatymas sieja psichologinį smurtą prieš moterį, moters ir sutuoktinių ar partnerių teisę apsispręsti ir planuoti savo lytinį gyvenimą

Pasisakydama prieš įstatymo projektą Seimo narė sakė, kad Lietuvoje iki šiol nesukurta abortų prevencijos sistema, bet politika jau numato bausmes moterims ir ginekologams už aborto atlikimą: „Seimo narių pateiktas projektas yra inkviziciškas ir amoralus todėl, kad jame neminimos moters kaip asmenybės teisės būti ir planuoti savo egzistenciją.“

Žmogaus teisių komiteto narės įsitikinimu, šie klausimai nėra moralūs, nes Lietuvoje Katalikų bažnyčia ir konservatoriškai mąstantys politikai užtikrino kelią trumpai Lietuvoje veikusiems šeimos planavimo centrams.

„Jie iki šiol dirbtinai stabdo lytinį švietimą mokyklose, pasisako prieš kontracepciją ir saugos priemones per lytinį aktą. Kontracepcija yra sunkiai prieinama skurstančioms moterims ir nepasiturintiems jauniems žmonėms“, – sakė ji.

Moteris savo kūno kontroliuoti negali

Žmogaus teisių komitete surengtuose klausymuose dalyvavęs kun. Andrius Narbekovas susirinkusiems tvirtino, kad klaidinga manyti, jog moteris turi teisę kontroliuoti savo kūną: „Moteris turi teisę kontroliuoti save, bet ne savo kūną.“

Abortus draudžiantis įstatymas yra pagalba moteriai, tvirtina A.Narbekovas: „Įstatymas būtų pagalba moteriai, į jį reiktų žiūrėti kaip į pagalbą moteriai. 8 iš 10 moterys sako, kad nebūtų dariusios aborto, jei būtų sulaukusios paramos iš vyro, visuomenės.“

Pažymėjęs, jog diskusijoje kalba visų krikščioniškųjų konfesijų Lietuvoje vardu, jis tvirtino, jog ydinga kalbėti apie moters apsisprendimo laisvę dėl aborto, nes jo čia esą būtent yra mažiausiai: „Moterys įspaustos į kampą, todėl abortus daro ne savo noru.“

„Mane stebina, kad moterys, pasisakančios prieš abortų raudimą, tarsi gina moteris, bet išties yra prieš moteris. Didesnio smurto už abortą gyvenime moteris negali patirti“, – tvirtino A.Narbekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.