Nuteistosios – geresnės darbininkės nei atgrubnagiai bedarbiai

Bedarbiai dirbti nenori

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Oct 24, 2013, 10:03 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:56 PM

Bedarbiai dirbti nenori

Nors R.Urbonavičius sezoninių darbininkų ieško ir per Darbo biržą, paprastai daugiausia žmonių susiranda davęs skelbimus į vietos laikraščius. Obuolių skynėjai autobusais į ūkininko sodus atvežami iš Panevėžio, Naujamiesčio.

Tiesa, jau po kelių dienų kai kurie jų darbe nebepasirodo. Vieniems neužtenka sveikatos nelengvam fiziniam darbui dirbti, kiti, vos gavę atlygį, užgeria. Atsiranda ir gudraujančių – atvažiavę į sodą ir pamatę, kad tądien teks skinti mažesnius obuolius ar rinkti krituolius, už kurių surinkimą mokama mažiau, apsisukę išvažiuoja namo ir dar kitiems bendradarbiams praneša, kad tądien neapsimoka važiuoti į medelyną.

„Bet mums juk kasdien būtini darbininkai – visą derlių reikia iš sodų surinkti“, – toks neatsakingas žmonių požiūris į darbą stebina ūkininką.

R.Urbonavičius nusivylęs ir Darbo biržos atsiunčiamais pagalbininkais. „Jūs išgirstumėt, ko mes iš tų bedarbių prisiklausome. Vienas atvažiavęs ragina parašyti, kad jis netinka šiam darbui, nes skuba stogo dengti arba žada vietoj savęs 2 žmones atsiųsti, nes jam tiesiog neapsimoka čia dirbti. O ir tie, kurie lieka, daugiau žalos nei naudos padaro. Kai kurie vaškiniais veidais, drebančiomis rankomis – kol vieną obuolį į kibirą įdeda, penkis ant žemės numeta ar sudaužo, o tokie pardavimui nebetinka“, – lrytas.lt pasakojo ūkininkas. Jo teigimu, iš maždaug 100 į jo ūkį Darbo biržos atsiųstų bedarbių visą sezoną šiemet atidirbo vos 2 ar 3 žmonės.

Nuteistosioms nuoširdžiai padėkojo

Todėl nenuostabu,, kad Panevėžio pataisos namuose bausmę atliekančios nuteistosios – R.Urbonavičiaus ūkiui nemenka paspirtis obuolių skynimo metu. Iš įkalinimo įstaigos į jo sodus kasdien atvykstančios 10–15 moterų greitai įgudo darbuotis soduose. O jų darbu patenkintas ne tik šeimininkas.

Jau antrą sezoną su šiomis talkininkėmis dirbanti brigadininkė I.Ošlapienė sako, kad tik iš pat pradžių jautėsi nejaukiai, kai sužinojo, kad teks darbuotis su nuteistomis moterimis. „Nuo pirmų dienų supratau, kad viskas bus gerai – paaiškėjo, kad jos ramios ir darbščios. Noriu nuoširdžiai padėkoti, kad ir šiemet nuteistosios padėjo mums derlių nuimti“, – pasidžiaugė ūkio darbuotoja.

R.Urbonavičiaus sode paskutines dienas besidarbuojančios nuteistosios lrytas.lt sakė esančios patenkintos galimybe čia padirbėti. „Labai geri žmonės čia. Neišskiria, kad mes esame iš pataisos namų. Atsipalaiduojame – čia laisvė, grynas oras, vitaminai – obuolių galime valgyti kiek tik norime“, – pasakojo nuteistosios. Ir pietų pertrauką jos praleidžia ūkyje – įsideda iš pataisos namų vakarykščių pietų, juos pasišildo mikrobangų krosnelėje, išsiverda kavos ar arbatos.

Jos pasidžiaugė, kad tai galimybė ne tik nors trumpam ištrūkti iš nelaisvės, tačiau ir užsidirbti. „Šituos pinigus taupau, bus gyvenimo laisvėje pradžiai“, „savo vaiką noriu paremti“, – vardijo sode besidarbuojančios nuteistosios.

Romei darbuotis soduose patiko

R.Urbonavičius nuteistosioms moka tiek pat, kiek ir visiems talkininkams – už bendrai su brigada priskintą dėžę (300 kg) obuolių, kiekvienas darbininkas gauna po 18 litų. Moterų uždirbti pinigai pervedami į Panevėžio pataisos namų sąskaitą.

Tiesa, nuteistosios visų savo uždirbtų pinigų negauna. Pataisos namuose yra įsteigtas Nuteistųjų tarpusavio paramos fondas, į kurį patenka 25 proc. moterų uždirbtų pinigų. Likęs po atskaitymų uždarbis grynaisiais neišmokamas – didžioji dalis pervedama į nuteistosios sąskaitą pataisos namų parduotuvėje, o likę pinigai kaupiami neliečiamose nuteistųjų sąskaitose ir išmokami joms išeinant į laisvę.

„Už praėjusį mėnesį man, atskaičius mokesčius, liko 425 litai. Už juos galėsiu apsipirkti pataisos namų parduotuvėje“, – lrytas.lt sakė 53 metų Liubovė Bogdanovičienė. Ši romų tautybės Širvintų rajono gyventoja obuolius R.Urbonavičiaus ūkyje skynė ir pernai. Todėl išgirdusi, kad ir šiemet čia laukiama skynėjų iš Panevėžio pataisos namų, nedvejodama ir pati panoro važiuoti dirbti, ir likimo drauges paragino.

Norinčiųjų važiuoti skinti obuolių atsirado nemažai. Tiesa, į darbą laisvėje pretenduoti gali tik tam tikrus kriterijus atitinkančios nuteistosios. Jos turi būti jau atlikusios bent trečdalį bausmės, neturėti nuobaudų, būti gerai charakterizuojamos. Tiesa, kai kurios nuteistosios ir pačios nesiveržia dirbti, nes jas slegia skolos ir vos gavus pajamų, tektų jomis dalytis su antstoliais.

Geroms siuvėjoms žada darbą ir laisvėje

Kaip lrytas.lt sakė Panevėžio pataisos namų direktorius Edvardas Norvaišas, R.Urbonavičiaus ūkis – ne vienintelė vieta, kur darbuojasi nuteistosios. Vos prieš kelias dienas grupė nuteistųjų pradėjo dirbti žuvies perdirbimo įmonėje netoli Panevėžio, anksčiau rūšiuodavo plastiką, daržoves.

Norinčios gali darbuotis ir pačiuose pataisos namuose. Pavyzdžiui, surinkinėti dviračius. Siuvimo įgūdžių turinčios moterys dirba pataisos namų teritorijoje esančioje siuvykloje. Čia siuvamos uniformos Kalėjimų departamento pareigūnams, patalynė, o ypač direktorių džiugina prieš porą mėnesių prasidėjęs bendradarbiavimas su bendrove „Dominari“ – sofų ir čiužinių gamintoja. Pataisos namuose atliktais užsakymais ši užsakovė liko patenkinta.

„O vienas bendrovės savininkų, užsienietis, net palygino, kad nuteistosios dirba daug geriau nei badarbiai. Esą, kai žmonės ateina iš Darbo biržos, tai ir kokybė prasta, ir dirbti jie nenori“, – pagyrimu nuteistųjų darbui džiaugiasi E.Norvaišas. Pasak Panevėžio pataisos namų vadovo, „Dominari“ atstovai žada, kad gerai dirbančios nuteistosios, išėjusios į laisvę, galės tapti visateisėmis jų bendrovėmis darbuotojomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.