Seimo narys ant blaivybės aukuro sudegino savo draugą

Žymus kariautojas su alkoholiu, parlamentaras Antanas Matulas toks rūstus, kad yra įpylęs griežtą papeikimą savo bičiuliui medikui, kai dar dirbo vyriausiuoju gydytoju Pasvalio rajono ligoninėje. Likimo pokštas – blaivininko sūnui Vismantui Matului tenka užduotis tęsti karingosios blaivybės tradicijas ir atpratinti nuo brendžio gurkšnojimo Vilniaus Lazdynų poliklinikos darbuotojus.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Oct 24, 2013, 2:01 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:24 PM

Ne visi sovietiniai papročiai išgyvendinti iš gydymo įstaigų. Pacientai kaip nešė daktarams aukštos kokybės alkoholio butelius, taip ir neša. Pagundai neatsispiriantys medikai kaip gurkšnojo užsidarę kabinete, taip ir gurkšnoja. Tai paaiškėjo, kai naujasis Lazdynų poliklinikos direktorius V.Matulas praėjusią savaitę gavo anoniminį pranešimą ir poliklinikoje rado brendį gurkšnojančias keturias moteris baltais chalatais. Brendžio butelis buvo nugertas iki pusės.

Dvi iš jų pabėgo, o kitas dvi sugėroves direktorius pričiupo: savo pavaduotoją Juliją Pliaukštienę ir slaugos administracijos darbuotoją Almą Builienę. Jos buvo nugabentos į policiją ir Priklausomybės ligų centrą, tačiau tikrintis girtumą atsisakė.

Pagundų nelaisvėje

„Medikės, aišku, sulauks nuobaudų. Ketinu uždrausti darbuotojams poliklinikoje laikyti alkoholį. Kaltės dalis tenka ir pacientams – niekaip neišnyksta bjaurus sovietinis paprotys gydytojams, slaugytojams atsidėkoti buteliu alkoholinio gėrimo ir saldainių dėžutėmis. Saldainiai nieko blogo, bet kai pas medikus spintoje pilna butelių, tai silpnesnės valios darbuotojai ir neatsispiria pagundai“, - portalui lrytas.lt guodėsi V.Matulas.

Poliklinikos direktoriaus tėvui, A.Matului, tenka tik linguoti galvą – atseit, vaikeli, tau bus nelengva – alkoholinių pagundų gydymo įstaigose knibždėte knibžda. Pacientai krepšiais velka gėrimus, ypač „daktarų brendį“, o spirito poliklinikose ir ligoninėse – į valias.

A.Matulas paaiškino, kad „daktarų“ brendžiu vadinamas „Alitos“ brendis. Tai populiariausia „pakiša“ medikams, ypač tarp kuklesnes pajamas gaunančių ligonių.

„Šis gėrimas palyginti nebrangus, bet spalva ir butelis atrodo gerai. Taip sako pacientai“, - karčiai šypsojosi vyskupo Motiejaus Valančiaus idėjinis karys.

Vietoj butelių - patalynė

Apie dovanas gydytojams seniai sklando anekdotai. Bet už visus anekdotus A.Matului juokingesnis buvo tikras medikių pokalbis, nugirstas per vieną konferenciją.

„Girdėjau, kaip kalbasi dvi gydytojos iš provincijos. Viena pasakoja – anksčiau man tempdavo butelius, neturėdavau jų kur dėti, nors grindis plauk. O dabar nebeturiu kur patalynės komplektų dėti.

Antroji nustebusi klausia – kaip tai, man irgi butelius, gėles tempia, bet patalynę!?

Pirmoji paaiškino: savo pacientei, didžiausiai miestelio paskalūnei pasakiau – ak, visi neša butelius, bent kas nors patalynės atneštų! Nuo to laiko turiu tiek patalynės komplektų, kad parduotuvę galėčiau atidaryti.“

Įraitė griežtą papeikimą

A.Matulas pasidžiaugė, kad sovietmetį siekiantis įprotis daktarus pamaloninti buteliu pamažu nyksta, bet prieš gerus du dešimtmečius, kai jis dar dirbo praktikuojančiu mediku, alkoholis gydymo įstaigose liejosi vos ne nuo paties rytmečio.

„Pamenu, kai 1992-aisiais pradėjau dirbti Pasvalio rajono ligoninėje, nerašyta tradicija buvo menkiausią progą aplaistyti pasvalietišku alumi, šampanu ir brendžiu. Kai pasakiau, kad draudžiu gerti darbo vietoje, daktarai tik nusišaipė – et, viršininkas dėl akių griežtumą rodo. Ir pylė toliau.

O aš įraičiau papeikimą savo kolegai, geram draugui, sulaužiusiam sausą įstatymą darbovietėje. Raštišką, ir ant sienos pakabinau. Tuomet visi nustėro, kalbėjo – su šituo kvailiu nepajuokausi. Taip ir baigėsi gėrimai Pasvalio ligoninėje“, - pasakojo A.Matulas. Su sūnumis negeria

Jis patikino nesantis abstinentas, tik blaivininkas. Visišku abstinentu buvo jo tėvas.

„Išgeriu labai nedaug, silpno gėrimo. Laiku ir kultūringoje kompanijoje“, - tikino Seimo narys.

A.Matulas teigė, jog blaivybės dvasia auklėjo ir savo tris sūnus.

„Vismantas ypač nusiteikęs prieš alkoholį ir rūkymą, jis dar ir sportininkas. Nors mano sūnūs visi suaugę, nesame nė karto šeimos rate susėdę ir išgėrę net šampano pilno butelio. Kartais pagalvoju – gal ir neblogai būtų prie taurelės iš širdies vyriškai pasišnekėti. Bet veju šią mintį tolyn – nedera vesti iš gero kelio savo vaikų“, - kalbėjo A.Matulas.

Jis apgailestaudamas sakė, kad nemažai jo kartos gerų gydytojų prasigėrė, mirė nuo alkoholio vartojimo ir už tai dalis atsakomybės tenka pacientams, kurie klaidingai supranta dėkingumą.

Duoda - neimk

Jaunimo narkologijos pagalbos centro vadovas Aurelijus Veryga sakė, jog pacientų už medikų girdymą kaltinti nedera.

„Na ir kas kad duoda? O tu neimk! - kolegas mokė griežtomis nuostatomis prieš rūkymą ir alkoholio vartojimą pasižymintis gydytojas. - Saldainius ir gėles paimti nėra didelė nuodėmė, o butelių – nė iš tolo. Kaip ir vokelių, žinoma.“

A.Veryga pripažino, jog išguiti sovietinių papročių liekanas, išgėrinėti darbo vietose, nelengva.

„Tokie dalykai pasitaiko ne tik gydymo įstaigose, bet medikai, policininkai, karininkai visada atsiduria dėmesio centre. O baigiasi tokie pokyliai liūdnai. Pažįstu gydytojų, kurie pradėję gurkšnoti darbe, tapo alkoholikais. Pats ne vieną konsultavau kaip priklausomybių ligų gydytojas“, - sakė A.Veryga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.