Metų kriminalistas – apie elitinį darbą ir nusikaltėlių psichologiją

Kriminalinės policijos dienos proga įteikiamas tradicinis Metų seklio apdovanojimas šį kartą atiteko Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) 3-iojo skyriaus tyrėjui Tomas Dzinzinui.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-10-29 21:00, atnaujinta 2018-02-20 18:03

Neeilinis apdovanojimas su kvaišalų gamintojais ir platintojais kovojančiam pareigūnui atiteko už demaskuotą metamfetamino gamybos laboratoriją. Pagrindinis įtariamasis šioje byloje – buvusio Kauno mero bei Seimo nario, marginalinės Kovotojų už Lietuvą sąjungos lyderio Vytauto Šustausko sūnus Nerijus Šustauskas.

Po ilgo ir kruopštaus tyrimo, pareikalavusio neeilinių Kauno ONTV 3-iojo skyriaus darbuotojų pastangų N.Šustauskas ir jo suburtos gaujos nariai buvo sulaikyti su įkalčiais. Aptikta negyvenamoje sodyboje įrengta kvaišalų laboratorija, garažas Kaune, kuriame nusikaltėliai buvo įrengę slėptuvę. Sulaikyti ilgai sektus įtariamuosius nuspręsta gavus informacijos, kad gauja ruošiasi pagaminti stambią kvaišalų partiją ir ją gabenti į Skandinavijos šalis.

„Metų seklio titulas – man buvo staigmena. Tai visų atliktų darbų pripažinimas, atlygis už „kruviną“ , labai daug laiko ir jėgų pareikalavusį tyrimą“, - sakė tyrimą atlikęs T.Dzinzinas.

Svajojo apie darbą policijoje

Geriausiu metų kriminalistu pripažintas 40-metis kaunietis T.Dzinzinas lrytas.lt žurnalistui sakė, jog darbas policijoje buvo ilgalaikė svajonė.

19 metų Vidaus reikalų sistemoje dirbantis vyras karjerą pradėjo Viešojo saugumo tarnyboje.

„Tekdavo konvojuoti kalinius, į teismą lydėti ir ten saugoti kaltinamuosius. Nuolat apsilankydavau Vyriausiajame policijos komisariate. Galvojau – ateis laikas ir aš jame dirbsiu. Supratau, kad nebenoriu vien saugoti nusikaltėlių, o tirti jų nusikaltimus“, - lrytas.lt sakė T.Dzinzinas.

Prieš septynerius metus į policiją atėjęs dirbti T.Dzinzinas iš karto pateko į elitiniu padaliniu vadinamą Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybą, su narkotikų susijusius nusikaltimus narpliojantį 3-iąjį skyrių.

„Tuomet dar nežinojau, kad ONTV, į kurį atėjau dirbti vadinamas elitiniu padaliniu, tiriančiu rezonansinius, sunkius bei labai sunkius nusikaltimus“, - pripažino kriminalistas.

Mokėsi nusikaltėlių žargono

ONTV 3-iasis skyrius, į kurį atėjo dirbti T.Dzinzinas – itin specifinis. Jame dirbančių pareigūnų užduotis – kovoti su narkotikų prekeiviais, kvaišalų gamintojais bei jų gabentojais.

Šį darbą dirbantiems pareigūnams reikia išmanyti ne tik operatyvinio darbo gudrybes, bet ir ekspertų lygmeniu žinoti, kaip ir iš ko gaminami kvaišalai, taip pat perprasti narkotikų prekeivių bei jų gamintojų žargoną. Kai kurie kriminalistai juokauja, kad šiame ONTV padalinyje dirbantiems kriminalistams būtina puikiai išmanyti ir chemiją, ir biologiją.

Ne paslaptis, kad nemažai laiko praleidžiama slapta sekant įtariamuosius, klausantis jų pokalbių. Tik pareigūno profesionalumas lemia, ar pavyks suvokti ką koduota kalba šneka įtariamieji.

„Pokalbių metu narkotikais narkotikų niekas nevadina, todėl pradžioje, vos tik pradėjus dirbti buvo sunku. Po kurio laiko, supratau, kas yra kas. Pirmą kartą išgirdęs narkotikų prekeivių pokalbį tikrai nesuprasi apie ką kalbama. Kita vertus, niekada nebūna tokių pačių situacijų, jos nuolatos kinta“, - sakė geriausiu Lietuvos kriminalistu pripažintas Kauno kriminalistas T.Dzinzinas.

Sunkiausia – demaskuoti grupuočių lyderius

T.Dzinzinas lrytas.lt žurnalistui pripažino – jo darbe sudėtingiausia demaskuoti ir su įkalčiais sučiuopti ne pavienius kvaišalų prekeivius, o jų lyderius.

Dažniausiai tai būna nemažomis pinigų sumomis disponuojantys, labai atsargūs nusikaltėliai. Operatyvinės informacijos rinkimas, įvairūs slapti veiksmai trunka ir pusmetį, ir kur kas ilgiau.

„Tokiems tyrimams reikia skirti labai daug laiko, kantrybės, nereikia bijoti rizikuoti. Juk nieko amžino nėra, viskas yra pradžia ir pabaiga. Kad ir kiek betruktų tyrimas, teisybė vis tiek anksčiau ar vėliau paaiškės. Dažnai laukiame momento, kol nusikaltėliai suklys, praras budrumą ir išsiduos. Aklai jų niekas negaudo, būtina kruopščiai surinkti visus įkalčius, kad būtų ką parodyti teismui“, - sakė geriausias Lietuvos kriminalistas.

N.Šustausko veiklą tyrė „nuo nulio“

Itin ilgai trukusiam bei sudėtingam tyrimui vadovavęs ir V.Šustausko sūnų demaskavęs T.Dzinzinas pripažino, kad pradžioje pareigūnai neturėjo jokios informacijos apie tai, kur ir kas gamina metamfetaminą. Tyrimas buvo pradėtas kriminalistams pradėjus stebėti eilinį narkotikų prekybos „tašką“.

„Pradžioje tai buvo eilinis tyrimas. Po truputį renkant informaciją buvo „kasamasi“ iki viršaus. Kiek laiko praleista pasakose – nesuskaičiuosiu. Dirbo visas mūsų skyrius. Vienu metu teko slapta sekti įtariamuosius, tūnoti pasalose kai lauke buvo -17 laipsnių, be to pūtė stiprus vėjas. Ne vienas mūsiškių taip stipriai peršalo, kad vėliau susirgo“, - sakė pareigūnas.

Pradžioje kriminalistai nežinojo, kad jų sekamas kvaišalų gamintojas – buvusio Kauno mero ir parlamentaro V.Šustausko sūnus. Tai paaiškėjo tik vėliau, nustačius šio, itin atsargaus, puikiai konspiracijos gudrybes įvaldžiusio kauniečio tapatybę.

Kriminalistai pripažino susidūrę su neeiline asmenybe. Anksčiau su policija reikalų neturėjęs N.Šustauskas puikiai suvokė, kas gresia už kvaišalų gamybą, todėl buvo itin atsargus. Atvykęs prie kokio nors objekto, jis automobilį palikdavo atokiau, į reikiamą vietą traukdavo pėsčiomis, nuolatos stebėdamas aplinką. Neretai jis apsukdavo kelis ratus, kad įsitikintų, ar nėra sekamas. N.Šustauskas užsukdavo į kelias skirtingas laiptines, jose kurį laiką užsibūdavo, per langus stebėdamas namo kiemą.

Jeigu kieme stovinčiuose automobiliuose pastebėdavo sėdinčius žmones, pasidomėdavo kas jie tokie - prieidavo, paklausdavo kokio nors adreso. Su savo bendrininkais jis bendraudavo akis į akį, nesinaudojo mobiliojo ryšio telefonu, susitikimai vykdavo iš anksto jų neįspėjus.

Rengėsi pagaminti stambią kvaišalų partiją

„Tai buvo ilgiausias mano tyrimas. Reikėjo labai daug kantrybės, buvo ir nusivylimų, momentų, kai maniau, kad nieko nesigaus. Tačiau panaudojus įvairias kombinacijas pavyko demaskuoti metamfetamino gamintojus“, - pasakojo T.Dzinzinas.

Kriminalistams teko ne tik tūnoti pasalose, bet ir naudoti iki šio neviešinamas technines priemones. Po ilgo darbo jiems pavyko nustatyti garažą, kuris buvo ne tik narkotinių medžiagų slėptuvė, jame taip pat vyko pirminė metamfetamino gamybos stadija.

Jame pagamintos medžiagos bei įranga specialiai šiam tikslui įgytu automobiliu gabentos į atokią sodybą, kurioje buvo gaunamas galutinis produktas – metamfetaminas.

N.Šustauskas kartu su bendrininkais buvo sulaikytas gegužės 25-ąją Kauno rajone, Berlainių kaime. Narkotikų pirmtakų bei pusgaminių slėptuve paverstame garaže rasta 250 litrų metamfetaminui gaminti skirtos medžiagos bei jau pagaminti milteliai. Pas vieną įtariamųjų, Raudondvario kaime aptiktas presas, taip pat į briketus supresuotos kanapės.

„Sulaikymo operaciją nusprendėme surengti sužinoję, kad ilgai stebėti įtariamieji jau ruošiasi pagaminti didelę metamfetamino partiją ir narkotikus išgabenti į vieną Skandinavijos šalių“, - pripažino T.Dzinzinas.

Pagal turėtas galimybes ir sukauptą kvaišalams gaminti naudojamų medžiagų kiekį N.Šustausko gauja galėjo pagaminti apie 250 kilogramų metamfetamino, kurio vertė juodojoje rinkoje būtų apie 2 mln. litų.

„Su tokio lygio konspiracija per savo darbo praktiką susidūriau pirmą kartą. Tiek aš, tiek visas mūsų skyrius iš šio tyrimo turėjome daug ko pasimokyti“, - lrytas.lt sakė geriausias metų kriminalistas.

Nesigaili pasirinkęs kriminalisto darbą

Geriausiu metų sekliu tapęs Kauno ONTV 3-iojo skyriaus tyrėjas T.Dzinzinas lrytas.lt žurnalistui pripažino nesigaili pasirinkęs šį sunkų, tačiau įdomų darbą.

„Atėjęs į darbą 8 valandą ryto nežinau, kada grįšiu namo. Būna ir taip, kad staiga atsiradus neatidėliotinų reikalų dirbame net kelias paras. Patikėkite, mūsų darbe nuobodžiauti nėra kada, nuolatinė dinamika, vienas kitą vejantys įvykiai mane žavi“, - sakė kriminalistas.

Su narkotikų gamintojais, platintojais bei kontrabandininkais kovojantis tyrėjas laisvu laiku mėgsta pasportuoti.

„Labiausiai patinka pabėgioti. Išbėgi į mišką, ten prasiblaškai, galva kaip mat „išsivalo“ nuo darbinių rūpesčių“, - sakė Kauno ONTV tyrėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.