Kovoje dėl vienuolyno – lenkų politikų šešėlis

Kare dėl Pranciškonų vienuolyno pastatų Vilniuje - nauji žaidėjai. Iki šiol teismuose dėl pastato kovojo Mažesniųjų brolių konventualų ordino vienuolyno atstovai, bet rūmus valdžiusios bendrovės vadovas prasitarė, kad už vienuolių gali stovėti Lenkų rinkimų akcijos nariai.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto" televizija

Oct 30, 2013, 7:07 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:28 PM

Anot didžiulį, pačiame sostinės centre esantį istorinį pastatą valdžiusios bendrovės vadovo Antano Bardausko, Lenkų rinkimų akcijos vadovas Valdemaras Tomaševskis – dažnas svečias Pranciškonų rūmuose, jis dalyvavo ir ten rengtose prabangiose vestuvėse.

Pats V.Tomaševskis neneigia, kad vestuvėse buvo, tačiau tvirtina, kad tai niekaip nesusiję su pranciškonų siekiu susigrąžinti vienuolyną, praneša „Lietuvos ryto“ televizija.

Teismai dėl Pranciškonų vienuolyno vyko 9 metus. Galiausiai metų pradžioje Lietuvos Aukščiausiasis teismas paskelbė, kad vienuolynas privalo būti grąžintas valstybei, kaip ir reikalavo ieškovai – Mažesniųjų brolių konventualų (pranciškonų) ordino vienuolynas. Tačiau paskelbus nutartį šeši vienuoliai atskleidė tikį, kad valstybė nedels ir 6 tūkst. kvadratinių metrų ploto rūmus grąžins broliams.

Anksčiau pastatai priklausė vienuoliams, bet Vyriausybė neskuba jiems atiduoti brangių pastatų ir dar svarsto, ar dvasininkai turi teisę į rūmus. Didžiuliam istoriniam pastatui remontuoti reikia bent 5 mln. litų ir abejojama ar šešių vienuolių grupė galėtų rūmais deramai pasirūpinti.

Dėl rūmų susigrąžinimo aktyviai kovojantys vienuoliai - lenkų tautybės. Taigi, pastaruosius mūru ėmė ginti Lietuvos lenkų politikai.

„Reikia iškart grąžinti vienuoliams, kadangi jiems priklauso pagal įstatymą, turim vykdyti įstatymus“, - sakė V.Tomaševskis.

Bet rūmais dabar besirūpinanti Ūkio ministerija atkirto, kad skubėti dėl pastatų grąžinimo negalima. „Buvo kreiptasi į Restauravimo institutą, institutas pripažino, kad iki galo situacija neaiški ir reikėtų dar aiškintis, darbo grupę sudarinėti“, - tvirtino ūkio ministras Evaldas Gustas.

Pranciškonų vienuolyną iki šiol valdžiusios bendrovės vadovas A.Bardauskas sako, kad Lenkų rinkimų akcija stojo ginti vienuolių neatsitiktinai. Rūmuose po teismo sprendimo jau buvo surengtos ne vienos prabangios vestuvės, kuriose dalyvavo ir pats V.Tomaševskis, tai esą matė patalpų nuomininkai.

„Prie ko čia vestuvės, būna vestuvės, bet ne prie ko vestuvės. Buvo mano bendradarbės, šeimos, - aptakiai aiškino V.Tomaševskis „Lietuvos ryto“ televizijai. - Man sunku komentuoti nesąmones, kartais taip, dalyvauju mišiose Pranciškonų bažnyčioje. Su malonumu dalyvaujam, būna vestuvės, Žolinės, dažnai dalyvauju, bet tai neturi nieko bendro su įstatymais, Konstitucija.“

Tačiau Ūkio ministras atskleidė, kad lenkų rinkimų akcijos atstovai dėl Pranciškonų rūmų beldėsi į Ūkio ministeriją.

Pranciškonų rūmai – itin gardus kąsnis. Sostinės centre esantys pastatai įvertinti 12 mln. litų. Po jais esanti žemė verta dukart daugiau – 23 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.