Valstybės kontrolierė G.Švedienė kviečiama į Seimo posėdį

Seimo nariai "tvarkiečiai" Andrius Mazuronis ir Petras Gražulis kviečia valstybės kontrolierę Giedrę Švedienę į lapkričio 12 d. Seimo plenarinį posėdį "pasiaiškinti dėl savo savanaudiško elgesio".

Seimo nariai kviečiai G.Švedienę į posėdį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimo nariai kviečiai G.Švedienę į posėdį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-10-30 15:34, atnaujinta 2018-02-20 17:36

Remdamiesi Seimo statutu, parlamentarai prašo ją atsakyti į klausimus, susijusius su valstybės kontrolierės ketinimais atgauti per krizę prarastą algą.

"Valstybės kontrolierė turi pasiaiškinti viešai ir svarbiausia atsakyti, kaip valstybės kontrolierė suvokia nepriekaištingos reputacijos, etikos ir moralės sąvokas valstybės tarnyboje. Toks ciniškas ir savanaudiškas valstybės kontrolierės elgesys, gaunant daugiau kaip 6 tūkst. litų algą, tampa dvigubai ciniškesniu, amoraliu bei netinkamu pavyzdžiu valstybės tarnautojams.

Raginu valstybės kontrolierę G.Švedienę kuo greičiau atsiimti ieškinį arba priimti atsakingą sprendimą ir atsistatydinti iš užimamų pareigų", - sako Seimo narys A.Mazuronis.

"Tvarkiečiai" prašo pakomentuoti, kaip siekis susigrąžinti kompensaciją atsispindėjo Valstybės kontrolės pareigūnų tarnybinės etikos kodekse, kur yra numatyta, jog pareigūnas privalo atlikti pareigas ne savanaudiškais tikslais, o tarnauti visuomenei ir valstybei?

"Kaip Jūs vertinate savo veiksmus, kurie visuomenės akyse akivaizdžiai kenkia Valstybės kontrolės autoritetui, griauna pasitikėjimą ja, kompromituoja? Ar Jūs nemanote, kad toks Jūsų diskredituojantis elgesys pažeidė nepriekaištingos reputacijos sąvoką? Ar nemanote, kad Jūs savo elgesiu diskredituojate ne tik Valstybės kontrolės, bet ir Jus paskyrusių institucijų (Seimo ir Prezidentūros) vardą? Ar nemanote, kad valstybės institucijų vadovai turėtų rodyti deramą pavyzdį kitiems valstybės tarnautojams. Ar manote, kad Jūsų elgesys yra tinkamas pavyzdys?, - klausia Seimo nariai.

Jie pažymi, kad G.Švedienė vadovauja Valstybės kontrolei, kurios pagrindinė funkcija - prižiūrėti, ar teisėtai ir efektyviai valdomi ir naudojami valstybės finansai ir kitas turtas ir kaip vykdomas valstybės biudžetas. "Prašau pakomentuokite, kaip Jūsų savanaudiški poelgiai tarnauja šiai funkcijai? Ar jūs nemanote, kad tokių objektų kaip Mokymo centro patalpos (Giruliuose), nesusijusių su tiesiogine Jūsų institucijos veikla, išlaikymas nesikerta su efektyviu ir racionaliu valstybės lėšų panaudojimu?", - klausia A.Mazuronis ir P.Gražulis. Jie primena, jog vien už komunalines paslaugas sausio-rugpjūčio mėnesiais buvo sumokėta 32 tūkst. litų.

Seimo valdybos nuomone, siekianti atgauti prarastą algą valstybės kontrolierė G.Švedienė pamynė moralinius principus ir demonstruoja nepagarbą Lietuvos žmonėms bei valstybei.

"Seimo valdyba vieningai išreiškė nuomonę, kad moraliniai principai yra paminti. Valdyba siūlė Seimo kontrolierei atsiimti ieškinį ir taip išspręsti problemą, bet kontrolierė atsisakė. Manau, kad tai yra balansavimas ir tarp etikos kodekso. Mes įžvelgėme tame nepagarbą Lietuvos žmonėms ir pačiai valstybei. (...). Seimo valdyba mano, kad tokio aukšto lygio pareigūnė turėtų pasielgti kitaip", - trečiadienį žurnalistams sakė Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė.

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius taip pat mano, kad G.Švedienė, atsisakydama atsiimti ieškinį, elgiasi neetiškai. "Vertinu prastai tokius sprendimus", - sakė jis žurnalistams.

Solidžius atlyginimus gaunantys valstybės kontrolierė G.Švedienė ir visi jos pavaduotojai - Daiva Bakutienė, Nijolė Mickuvienė ir Arūnas Keraminas - kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, reikalaudami jiems priteisti dešimtis tūkstančių litų, prarastų per finansų krizę dėl atlyginimo sumažinimo.

Vilniaus apygardos administracinio teismo G.Švedienė prašo priteisti 60 tūkst. 332 litus. Valstybės kontrolieriaus pavaduotoja N.Mickuvienė prašo priteisti 71 tūkst. 96 litus, jos kolega A.Keraminas - 50 tūkst. 158 litus, o D.Bakutienė - 51 tūkst. 913 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.