Per vilniečių nuomonę pervažiavo buldozeriu

"Sostinė"

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Nov 2, 2013, 9:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:13 PM

Pertvarkos šalininkai aiškino, kad seniūnijų naikinimas miestui per metus sutaupys pusę milijono litų. Juokinga suma. Juolab kad vietoj seniūnijų bus įkurti biurai, kuriuose dirbs po vieną ar du savivaldybės vietininkus, tampomus už virvučių iš dangoraižio Konstitucijos prospekte.

Bet seniūnų nebeliks. Aišku, jų buvo visokių. Vieni tik trynė kėdes, kiti buvo valdančių partijų statytiniai. Tačiau nemažai buvo ir tokių, kurie pažinojo kiekvieną seniūnijos kampelį, buvo tikri šeimininkai, į kuriuos pagalbos galima kreiptis kad ir naktį. Juk tik seniūnų mobiliųjų telefonų numeriai būdavo nurodyti. Kaip paskambinti savivaldybės departamento ar skyriaus vadovui -- valstybės paslaptis.

Seniūnijų naikinimo klausimas pusantrų metų kėlė daug diskusijų savivaldybės taryboje. Iš esmės seniūnijų jau dabar nebėra. Pertvarkos šalininkai tvirtino, kad niekas jų esą ir nepasigedo.

Teisybė, nes paskutines dienas skaičiuojantis seniūnas, kuris anksčiau padėdavo vienu ar kitu klausimu, piktdžiugiškai atsakydavo, kad tai dabar -- ne jo kompetencija. Dėl šunų vedžiojimo ar vaikų žaidimo aikštelės kreipkis į savivaldybę.

Išgirdęs tokį atsakymą ne vienas vilnietis numojo ranka. Negi gaiši laiką ir ieškosi didžiulėje savivaldybėje teisybės, juolab kad buvai įpratęs dėl savo bėdų užsukti į seniūniją prie namų. Jei seniūnas nepajėgė išspręsti problemų, jas perduodavo savivaldybei. Ši būdavo kur nors toli, o gyventojų ryšius su ja palaikydavo seniūnijos.

Vietoj seniūnijų įkūrus biurus, kurie yra savivaldybės skyriai, jie ėmė dirbti gerokai efektyviau. Aiškesnė ir jų kontrolė, atskaitomybė. Dėl to ir vaikų žaidimų aikštelių mieste daugiau, ir želdynai geriau tvarkomi. Taip yra dėl to, kad seniūnijos atlikdavo ne tą darbą, kurį turėjo.

Tai žodžiai tų, kurie sunaikino seniūnijas. Ar pritartų jiems vilniečiai? Kažin. O pertvarkos priešininkų nuomone, toks žingsnis tik dar labiau susilpnins savivaldą, centralizuos valdžią.

Pikčiausia, kad savivaldybė priėmė sprendimą, priešingą gyventojų apklausai. Jos metu buvo apklausta 800 vilniečių. Daugiau nei du trečdaliai jų atsakė, kad seniūnijų Vilniuje nėra per daug. Tiek pat vilniečių manė, kad nėra tikslinga dalį seniūnijų panaikinti. Panašus procentas apklaustųjų nepritarė ir seniūnijų ribų keitimui.

Vilniečių nuomonė aiški. Tačiau per ją buldozeriu pervažiavo ne tik politikai, bet ir teismai. Svarstant seniūnijų naikinimo klausimą, jie leido neatsižvelgti į apklausos duomenis.

Tad sukandus dantis belieka eiti į kiemą grėbti lapų. Mat įsakymas dabar įpareigoja tuo rūpintis ne kiemsargius, o kiekvieno namo gyventojus. O jei nepatinka tvarkytis -- samdykitės, mieli vilniečiai, įmonę. Nei savivaldybė, nei seniūnija tuo nebesirūpins.

Tad tampame patys sau šeimininkais. Tik kam tada tas dangoraižis Konstitucijos prospekte?

"Sostinė"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.