Rusijos dūriai: D.Grybauskaitė esą tarnavo KGB

Rusijos propagandos mašina nerimsta. Savaitgalį Rusijoje paskelbta Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę kompromituojanti informacija apie jos tariamus ryšius su Sovietų Sąjungos saugumo organizacija KGB. Skelbiama, jog D.Grybauskaitė galėjo tarnauti KGB dar mokydamsi universitete. Greičiausiai tai Rusijos portalo žingsnis apie kurį dar ketvirtadienį pranešė Lietuvos portalai. Tiesa, ši informacija nėra sensacinga.

Rusija vėl metė abejonę dėl Lietuvos prezidentės praeities.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Rusija vėl metė abejonę dėl Lietuvos prezidentės praeities.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Nov 3, 2013, 1:15 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:43 PM

Rusijos propagandinis naujienų portalas Rubaltic.ru šį savaitgalį paskelbtame tekste apie D.Grybauskaitę perša nuomonę, kad ji su KGB galėjo būti susijusi studijuodama tuometinio Leningrado A.Ždanovo universitete.

Portalas skelbia, kad į universitetą D.Grybauskaitė įstojo 1976 m., o jį užbaigė tik po septynerių metų 1983 m.

„Kas galėjo būsimą Lietuvos karį su sovietais užsilaikyti universitete. Galbūt tai buvo dėl kursų KGB?“ – klausia portalas.

Šis portalas dažnai pirmasis paskelbia propogandinę informaciją, kuri vėliau pasklinda kituose šalies portaluose.

Kilęs skandalas sunervino

Ketvirtadienį Lietuvos Valstybės departamentas (VSD), paskelbęs apie ruošiamą provokaciją prieš šalies vadovus, minėtą portalą įvardijo kaip vieną iš Rusijos propagandos šaltinių.

Rubaltic.ru į šią savaitę Lietuvoje kilusį skandalą sureagavo nervingai. Savo publikacijoje jis su panieka aprašė Lietuvoje paskleistą informaciją esą Rusija bandys kompromituoti D.Grybauskaitę ir kitus šalies lyderius.

„Lietuvos saugumas moka intriguoti. Jeigu ne jų pastangos, dabar niekam nekiltų įvairių klausimų. O dabar visai nesvarbu, pasirodys, ar nepasirodys kokie nors archyviniai dokumentai“, – rašo Rusijos propagandos portalas.

Savo publikacijoje jis primena visas tariamas D.Grybauskaitės nuodėmes: istoriją, kaip buvo uždrausta TV3 laida apie Lietuvos prezidentės biografiją, jos tėvo praeitį, D.Grybauskaitės darbą Sovietų Sąjungos laikais.

Rusai kapstosi archyvuose

VSD direktorius Gediminas Grina ketvirtadienį žurnalistams patvirtino, kad Rusijos informacinės atakos gali tapti intensyvesnės dėl Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai.

„Ne tik kad bus, pagal mūsų surinktus duomenis, jos gali tiesiog intensyvėti, – žurnalistams Seime sakė G.Grina. – Čia ne savaičių ar dienų klausimas, o suintensyvėjimo klausimas“.

Jo teigimu, informacinės atakos gali būti nukreiptos prieš valstybės vadovus: „Gali ir prezidentė, ir premjeras būti“. „Paprastai pagrindinis atakų dėmesys bet kokių Lietuvos vadovybės sprendimų kritika, nepriklausomai, kas yra valdžioje“, – kalbėjo VSD vadovas.

„Šiandien esu informuota, kad prieš Lietuvą, prieš Rytų partneres ir mane asmeniškai ir toliau bus rengiamos informacinės provokacijos. Viena iš pagrindinių priežasčių, matyt, yra sėkmingas Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai ir, ko gero, taip pat Lietuvos siekis energetinės nepriklausomybės“, – ketvirtadienį pareiškė D.Grybauskaitė.

VSD neseniai pateikė informaciją šalies vadovams ir dviem Seimo komitetams, kad Rusijos prezidento administracijos Tarpregioninių ir kultūrinių ryšių su užsienio šalimis valdybos Visuomeninių procesų analizės departamento Baltijos šalių skyrius jau artimiausiu metu planuoja paskleisti Lietuvos prezidentę neva diskredituojančios informacijos, „atrandant“ Rusijos archyvuose esą naujų duomenų apie jos biografiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.