L.Graužinienės ir R.Miliūtės žodinė dvikova prasidėjo smūgiais

Lietuvos televizijos eteryje užvirė žodžių mūšis. Seimo pirmininke neseniai tapusi Darbo partijos formalioji lyderė Loreta Graužinienė tiesioginiame televizijos vėl susirungė su laidos „Teisė žinoti“ žurnaliste Rita Miliūte. „Kaip matote, po pirmosios laidos niekas nebuvo atleistas“, - įgeldama politikei laidą pradėjo žurnalistė. R.Miliūtė turėjo galvoje pirmąjį savo interviu su L.Graužiniene, po kurio sulaukė Seimo pirmininkės kritikos.

Tiesioginiame eteryje susigrūmė R.Miliūtė ir L.Graužinienė.<br>LRT nuotr.
Tiesioginiame eteryje susigrūmė R.Miliūtė ir L.Graužinienė.<br>LRT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-04 21:36, atnaujinta 2018-02-20 14:52

Susidomėjimas šia laida buvo toks didelis, kad trumpam sutriko portalo lrt.lt, kuris transliuoja laidą tiesiogiai, veikla.

Įtampa buvo akivaizdi. Seimo vadovė vis kartojo lyg ir įžeidžiančias frazes „jei jūs būtumėte gera žurnalistė“, „geras žurnalistas turėtų“ ir panašiai. Į tokias žodines provokacijas R.Miliūtė atkirto: „Aš esu gera žurnalistė.“ Kandžiojimasis tęsėsi per visą laidą.

Atrodė, kad įtampa slegia parlamento vadovę. Tuo tarpu R.Miliūtė atrodė rami, šalta, o interviu labiau priminė Darbo partijos politikės egzaminavimą. Seimo vadovės R.Miliūtė klausė ir apie keblias vidaus politikos problemas, ir sudėtingas geopolitikos situacijas. Buvo kalbama nuo dvikovos su prezidente, iki Rytų partnerystės problemų.

Save laiko šalies vadove

Jau pradžioje parlamento vadovė pareiškė, kad nesiruošia atsiprašyti prezidentės Dalios Grybauskaitės. Parlamento vadovė tikino esą prezidentė turėjo dalyvauti Seime vykusiame tarptautiniame renginyje, tačiau dėl nesuprantamų priežasčių į jį neatvykusi. Politologai neabejoja, kad įtampą tarp Seimo ir Daukanto aikštės kaitina Darbo partijos formalioji lyderė.

Politikė dar kartą pakartojo, kad ji yra viena iš svarbiausių politinių figūrų Lietuvoje. „Esu viena iš šalies vadovių, Seimo pirmininkė taip pat yra vadovė“, – pirmadienio vakarą teisinosi valstybės vadove anksčiau save įvardijusi L.Graužinienė.

Paklausta, kaip vertinanti premjero išsakytą poziciją nekomentuoti netikėtai paviešintos slaptos Valstybės saugumo departamento (VSD) ataskaitos apie Rusijos neva rengiamas informacines atakas prieš Lietuvą ir jos vadovus, L.Graužinienė buvo nekalbi.

„Aš pasakiau, kad šitos informacijos nekomentuosiu. Šiandien pasilieku tokią pačią teisę, nes buvo uždėtas grifas „slaptai“, – nuo tiesaus atsakymo išsisuko Seimo pirmininkė.

V.Uspaskichas nenuvylė

„Pirmiausia noriu padėkoti Viktorui už daug išsakytų gražių žodžių“, – sakė L.Graužinienė, paklausta, ar nesijaučia išduota, kad kandidatas į prezidento postą yra ne ji, o Artūras Paulauskas. Tas žmogus, kuris vienas pirmųjų prabilo apie tai, kad Darbo partiją finansuoja ne lietuviškos struktūros. „Yra suvažiavimo, aukščiausio partijos valdymo organo patvirtintas kandidatas Artūras Paulauskas“, – ištikimybę partijai deklaravo L.Graužinienė.

Politikė tikino, kad jai svarbūs ir Seimo, ir Darbo partijos pirmininkės postai. Į pastarąjį esą pretendavo daugiau nei 3 tūkst. kandidatų, todėl ji dėkoja V.Uspaskichui už pasitikėjimą.

Politikė tikino esanti patenkinta jai skirta Seimo pirmininkės pozicija ir nenorinti kol kas užimti aukštesnių postų.

„Man dabar labai svarbi Seimo pirmininko pozicija. Tai labai aukšta pozicija“, – kalbėjo L.Graužinenė. „Sakyčiau, trapi“, – replikavo R.Miliūtė. „Nepasakyčiau“, – atkirto politikė.

Susirūpino A.Patacko sveikata

L.Graužinienei taip pat teko atremti R.Miliūtės klausimus, kodėl ji ignoravo generalinio prokuroro D.Valio prašymą leisti administracinėn atsakomybėn patraukti parlamentarą, Kovo 11-osios akto signatarą Algirdą Patacką.

Teisėsaugos nemalonėn A.Patackas pateko rugsėjo pradžioje, kai jis įkliuvo Kauno prekybos centro „Hyper Maxima“ apsaugos darbuotojams. Politikas apkaltintas esą pro kasas praėjo nesumokėjęs už elektros lemputę ir kepintų saulėgrąžų pakelį. 

Nors A.Patackas pats prašė pradėti apkaltos procedūrą išplatindamas viešą pranešimą, Seimo vadovė tikino besirūpinanti sunkiai sergančio signataro sveikata.

„Linkėjau jums skaityti ne kaip žurnalistei, bet kaip jautriai moteriai“, – parlamento vadovė atrėžė R.Miliūtei. Žurnalistė atkirto: „Kada jūs į tai (A.Patacko neliečiamybės prašymą. – Red.) pažiūrėsite ne kaip jautri moteris?“

Prezidentei pasiūlė susimąstyti

Užimamų pareigų pervertinimu ir nenoru kalbėtis su prezidente pasižyminti L.Graužinienė tikino siekianti visų trijų institucijų – parlamento, Vyriausybės ir Prezidentūros sąveikos, o taip pat nevengė deklaratyvių pareiškimų.

„Šios valdžios neturi vaikytis savo reitingų, bet turi dirbti ir tarnauti Lietuvos žmonėms. Kaip Seimo pirmininkė esu pasirengusi dirbti su bet kokia Lietuvos valdžia. Jeigu kas nors nenori dirbti, tai tų žmonių problema“, – sakė parlamento vadovė pasigirdama puikiais kontaktais su premjeru.

Sulaukusi netikėto laidos vedėjos R.Miliūtės klausimo, ar nevertėtų paimti telefoną ir paskambinti prezidentei, L.Graužinienė šiek tiek sutriko. Po akimirkos ji rėžė pribloškiančią frazę, ko gero, tapsiančią naujos konfrontacinės bangos priežastimi.

„Manau, kad savo žingsnius esu padariusi. Dabar tegul juos padaro kitas žmogus. Nenoriu gilintis į detales, galvoju, kad Lietuvos Respublikos prezidentė turėtų apmąstyti savo veiksmus ir vieną kartą pripažinti, kad visos trys valdžios turi dirbti kartu“, – intriguojančiu pareiškimu pasirodymą baigė „darbietė“.

Norėjo atleisti R.Miliūtę

Į „valstybės vadovės“ vaidmenį įsijautusi „darbietė“ nepabūgo tiesioginiame televizijos eteryje akis į akį stoti prieš patyrusią laidų vedėją, kurią po keblių klausimų lavinos buvo pasišovusi atleisti iš darbo.

Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho statytine Seime vadinamos L.Graužinienės rūstybę žinoma žurnalistė R.Miliūtė užsitraukė per pirmąjį interviu su ką tik išrinkta parlamento vadove. 

Už sukčiavimą nuteisto, tačiau nuosprendį apskundusio V.Uspaskicho bendražygei labai nepatiko R.Miliūtės elgesys per televizijos laidą, kurioje ji buvo speičiama į kampą.

Laidos vedėja mėgino iškvosti politikę, ar ji pritarianti V.Uspaskicho nuomonei apie teismus ir teisėjus, kuriuos buvęs dvasinis „darbiečių” lyderis vadino nusikaltėliais. Tąkart Seimo pirmininkė bandė išvengti konkrečių atsakymų, kalbėjo apie kitus dalykus, piktinosi, kad yra pertraukiama, ir neslėpė, kad jai labai nepatinka tai, kaip vyksta pokalbis.

Po šios laidos keli parlamentarai „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad kovingai nusiteikusi L.Graužinienė pareiškė, esą R.Miliūtei – ne vieta iš valstybės kišenės išlaikomoje televizijoje ir darbo ji turėtų paieškoti komerciniame kanale.

Seimo vadove tapusi formalioji Darbo partijos lyderė sugebėjo pokalbiui išsikviesti net Lietuvos radijo ir televizijos vadovą Audrių Siaurusevičių. Vėliau šis teigė neišgirdęs jokių priekaištų dėl R.Miliūtės ir dėl kitų LRT laidų.

L.Graužinienės nurodymas iškviesti A.Siaurusevičių nustebino R.Miliūtę: „Negaliu tuo patikėti, manau, kad čia kažkokia klaida. Aš tikiuosi, kad Seimo valdyboje užteks proto, jog tokių dalykų nebūtų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.