N.Maliukevičius: „VSD siekė užbėgti už akių priešiškai manipuliacijai“

Viešai įspėjęs apie tai, kad

VSD informacijos paviešinimas sulaukė skirtingų politikų vertinimų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
VSD informacijos paviešinimas sulaukė skirtingų politikų vertinimų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 4, 2013, 8:14 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:26 PM

Apie tai, kad informacinės atakos gali suintensyvėti, o jų taikiniu gali būti bet kuris valstybės pareigūnų, Seime žurnalistams patvirtino VSD generalinis direktorius Gediminas Grina. Tai yra retas atvejis, kai VSD viešai kalba apie potencialias grėsmes.

„Aš manau, kad, jeigu valstybės saugumo institucija perspėja, vadinasi, reikia vertinti rimtai, nes tai yra tam tikra kontrpriemonė, kuri, akivaizdu, žengiama tam, kad būtų užbėgta už akių kažkokiai agresyviai ar priešiškai manipuliacijai“, - naujienų agentūrai ELTA teigė N.Maliukevičius.

Ekspertas darė prielaidą, kad tikriausiai kažkas turėjo įvykti arba būti panaudota viešojoje erdvėje netrukus, todėl toks žingsnis prieš galimus veiksmus ir buvo žengtas. „Šitose informacinėse kovose, rizikos valdymuose jis man atrodo gana logiškas ir suprantamas“, - sakė N.Maliukevičius.

Politologo vertinimu, Lietuvai taikomas Rusijos spaudimas įvairiose sferose - ekonominėje, logistikoje, informacinėje erdvėje (tam tikromis Pirmojo Baltijos kanalo transliacijomis) - yra nukreiptas pristabdyti Rytų partnerių judėjimą Europos link, pademonstruojant, kokios sankcijos joms gali grėsti.

„Nebūtina to demonstruoti konkrečiai Ukrainai ar Moldovai, nors ir jos susiduria su šokolado ar vyno blokadomis, bet galima kaip pavyzdį pasirinkti Lietuvą ir ją kaip savotišką bokso kriaušę atakuoti ir demonstruoti savo jėgą - joms ir iš dalies Europai“, - sakė N.Maliukevičius.

Eksperto vertinimu, šiame kontekste sudėtingiausias mėnuo bus lapkritis, kai artėja Rytų partnerystės viršūnių susitikimas Vilniuje. „Jis yra labai svarbus Rusijai ir jos alternatyviam Eurazijos sąjungos projektui, manau, kad visomis priemonėmis bus bandoma daryti įtaką procesams“, - sakė N.Maliukevičius.

Tačiau lengvai atsikvėpti negalėsime ir jam praėjus, perspėja ekspertas, nes artėja ir dar vienas svarbaus vidaus politikos įvykis - Prezidento rinkimai. VSD generalinis direktorius perspėjo, kad atakų taikiniu gali būti bet kuris valstybės pareigūnas.

VSD informaciją apie tai, kad taikiniu gali tapti Prezidentė Dalia Grybauskaitė, ekspertas irgi sieja su artėjančiais rinkimais. Tokiu atveju ataka būtų nukreipta prieš vieną iš potencialiausių kandidatų būsimuose rinkimuose.

„Tai visada buvo Rusijos specialiųjų tarnybų dėmesio centras - bandyti paveikti vidaus politinius procesus sau naudinga linkme“, - sakė N.Maliukevičius.

Ekspertas pripažino, kad nėra lengva atskirti, kur yra tam tikras agresyvus informacinis spaudimas iš užsienio, o kur yra tam tikros Lietuvoje inspiruotos manipuliacijos.

Kaip pavyzdį jis pateikė įvairius prieš energetinius projektus nukreiptus judėjimus, kurie vis dėlto „daugeliu atvejų neša Kremliui naudingą žinią“. „Nereikia jų perdaug kaltinti, jie tai daro dažnai nesąmoningai patys sau, bet atlieka tam tikrą svarbią užduotį, išlaikant Lietuvą tam tikrose priklausomybėse, įskaitant energetinę“, - sakė N.Maliukevičius.

Politologas pažymėjo, kad „tokių rizikų analizės ir įvertinimo gana aktyviai ėmėsi VSD, kuris neseniai pradėjo publikuoti viešas metines ataskaitas, kur įvardinamos konkrečios grėsmės. Taip pat ir šiuo atveju, imantis tikslinių kontrpriemonių prieš potencialias informacines atakas“.

VSD informacijos paviešinimas sulaukė skirtingų politikų vertinimų. Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad atsakingos tarnybos turėtų išsiaiškinti, kas nutekino slaptą informaciją apie galimai rengiamas dezinformacines atakas prieš Lietuvos prezidentę D.Grybauskaitę ir kitus šalies vadovus.

Kalbėdamas apie Rusiją premjeras sakė: „Aš siūlyčiau su visomis kaimyninėms šalimis palaikyti gerus ekonominius ir diplomatinius santykius, tą, ką daro kitos šalys“.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė irgi nesiėmė žurnalistams komentuoti galimai rengiamų dezinformacinių atakų prieš valstybės vadovus.

„Premjeras labai aiškiai pasakė, kad tai yra informacija su atitinkamu grifu, ir jūs neprievartaukite mūsų pažeisti įstatymus ir Konstituciją. Mes kiekvienas gauname informaciją, ją skaitome įstatymų nustatyta tvarka ir gerai žinote, kad jos komentuoti negalime“, - aiškino L.Graužinienė.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas stebisi, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD) apie galimas naujas informacines atakas pirmiausia informuoja žiniasklaidą.

Pasak A.Paulausko, tokio pobūdžio informacija - apie galimus pavojus, atakas ir grėsmes - gaunama dažnai ir ypač per Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos (ES) Tarybai.

„Šita informacija nėra kuo nors per daug išskirtinė, tiktai galbūt atkreipčiau dėmesį į tos informacijos pateikimo formą. Pirma, apie tai yra pranešama žiniasklaidos priemonėms, ir iš esmės tai, ką suformuluoja savo pranešime VSD, ir yra tos pažymos esmė. Daugiau kažko negalėčiau komentuoti, tiktai, kad apie šitą pažymą informaciją prieš tai buvo „nuleista“ žiniasklaidai, o po to jau tenka man ją paskaityti ir (...) komentuoti“, - Eltai sakė A.Paulauskas.

Lietuvos Prezidentė D.Grybauskaitė informacines provokacijas sieja su Lietuvos pirmininkavimu ES Tarybai ir Lietuvos energetinės nepriklausomybės siekiu.

„Šiandien esu informuota, kad prieš Lietuvą, prieš Rytų partneres ir mane asmeniškai ir toliau bus rengiamos informacinės provokacijos. Viena iš pagrindinių priežasčių, matyt, yra mūsų sėkmingas Lietuvos pirmininkavimas Europos Tarybai ir, ko gero, taip pat Lietuvos energetinės nepriklausomybės siekis“, - teigė D.Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.