Seimo nariai dėl skalūnų dujų kreipėsi į Konstitucinį teismą

A.Salamakinas neatmeta galimybės, kad KT grąžins dokumentus.

Seimo nariai į KT kreipėsi praėjusią savaitę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo nariai į KT kreipėsi praėjusią savaitę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 4, 2013, 12:33 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:13 PM

Seimo nariai į KT kreipėsi praėjusią savaitę. Kreipimosi iniciatorius yra parlamentinio Aplinkos apsaugos komiteto vadovas socialdemokratas Algimantas Salamakinas, kuris Seime svarstant skalūnų gavybą Lietuvoje reglamentuojančius teisės aktus, pasisakė prieš šių dujų paieškas ir gavybą.

Pasak A.Salamakino, norima, kad KT išaiškintų, ar leidimas kai kuriais atvejais žemės gelmėse laidoti pavojingas atliekas neprieštarauja Konstitucijai, draudžiančiai teršti žemės gelmes.

„Konstitucijoje yra aiškiai pasakyta, kad gamtą, žemės gelmes draudžiama teršti. Pagal priimtą Seimo įstatymo pataisą, gelmėse negalima laidoti cheminių, radioaktyvių ir kitų toksinių medžiagų, išskyrus skalūnų dujų išgavimo technologijas. Reiškia, jeigu tu išgauni skalūnų dujas, tai gelmėse gali palikti ką nori - visokią velniavą. Tą nuostatą ir skundžiame,“ - BNS teigė parlamentaras.  

A.Salamakino teigimu, po kreipimusi pasirašė 34 Seimo nariai - 27 socialdemokratų frakcijos nariai, keli jokioms frakcijoms nepriklausantys parlamentarai ir „Drąsos kelio“ partijos atstovai.

„Tereikėjo 29 parašų, mes su atsarga surinkome“, - BNS sakė parlamentaras. Anot jo, kreipimosi nepasirašė nei darbiečiai (leiboristai), nei „tvarkiečiai“, nei opozicijai priklausantys liberalsąjūdiečiai ir konservatoriai.

„Kadangi ta įstatymo nuostata, kuri kelia abejonių, priimta darbiečių, „tvarkiečių“, liberalų ir konservatorių balsais, tai nesistengiau iš jų rinkti parašų. Būtų paradoksas - jie balsavo už tą nuostatą, kuri, mano manymu, prieštarauja Konstitucijai, ir jeigu jie patys pasirašinės, bus truputi nelogiška“, - aiškino parlamentaras.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius sako, kad tokie dalies socialdemokratų veiksmai prieštarauja jų partijos deleguoto premjero Algirdo Butkevičiaus pozicijai dėl skalūnų dujų.

„Kyla klausimas, ar premjeras, kuris yra pasisakęs, kad jis yra už skalūnų dujų žvalgybą Lietuvoje, valdo situaciją socialdemokratų partijoje. Ar tokia nevaldoma situacija netampa didžiausia Lietuvos problema?“ - pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje Seime kalbėjo A.Kubilius.

A.Salamakinas neatmeta galimybės, kad KT grąžins dokumentus.

„Kiek žinau, yra problemų, nes kai kurie dokumentai yra pateikti anglų kalba. (...) Kiek žinau, KT gali mums grąžinti visą dokumentaciją, kad tikslintume - padarytume vertimus“, - BNS teigė A.Salamakinas. Anot jo, sutvarkius dokumentus, jie vėl bus pateikti KT.

Lietuvoje žvalgyti ir išgauti skalūnų dujas pretendavo JAV energetikos kompanijos „Chevron“, kuri prieš kelias savaites pareiškė pasitraukianti iš konkurso dėl reikšmingų pokyčių Lietuvos mokesčių, teisinėje ir reguliavimo aplinkoje. Esą pokyčiai turėjo įtakos svarstant galimos investicijos komercinius ir projekto vystymo aspektus, ir kompanija nusprendė sutelkti dėmesį į jau padarytas investicijas Rietavo licenciniame plote.

Pasitraukus „ Chevron“, Aplinkos ministerijos komisija praėjusią savaitę nutraukė daugiau nei prieš metus paskelbtą skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkursą ir pasiūlė skelbti naują konkursą. Numatoma, kad naujo konkurso sąlygos bus liberalesnės, siekiant, kad jame dalyvautų bent 4-5 pretendentai.

Konkurso laimėtojas 1,8 tūkst. kvadratinių metrų Šilutės-Tauragės plote turėjo investuoti ne mažiau nei 80 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.