Šiaulių psichiatrijos ligoninėje – streiko nuotaikos (atnaujinta)

Šiaulių psichiatrijos ligoninės darbuotojai ruošiasi streikui.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Nov 4, 2013, 3:27 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:03 PM

Šios kraštutinės protesto priemonės Šiaulių psichiatrijos ligoninės kolektyvas nusprendė griebtis bandydamas išsaugoti savo darbovietės ūkinį savarankiškumą.

1974 metais įkurtos Šiaulių psichiatrijos ligoninės ūkinis savarankiškumas, kuris šios įstaigos darbuotojams garantavo didesnį darbo užmokestį ir geresnes darbo sąlygas, buvo išsaugotas net ir po to, kai 2011 metais Šiaulių psichiatrijos ligoninė tapo Respublikinės Šiaulių ligoninės filialu.

Apie tai, kad ūkinio savarankiškumo nebeliks Šiaulių psichiatrijos ligoninės darbuotojai sužinojo susipažinę su šiemet gegužės 16-ąją išleistu Sveikatos apsaugos ministro įsakymu. 

Už streiką - 97 procentai darbuotojų   Nepavykus savo interesų apginti kitomis priemonėmis Šiaulių psichiatrijos ligoninės darbuotojai nusprendė streikuoti. 

Už streiką slaptu balsavimu pasisakė 97 procentai šios medicinos įstaigos darbuotojų.

„Sužinoję apie planus panaikinti mūsų ūkinį savarankiškumą, bandėme tartis ir su Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovybe ir su Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojais.

Kad panaikinus savarankiškumą pablogės ne tik mūsų darbuotojų materialinė padėtis, bet visų pirma nukentės pacientų interesai, mes bandėme įrodyti ir Sveikatos apsaugos ministrui Vyteniui Andriukaičiui. Su ministru kalbėjomės ir jam lankantis Šiauliuose, ir patys nuvykę į ministeriją.

Mes buvome patikinti, kad Šiaulių psichiatrijos ligoninė išliks ūkiškai savarankišku Respublikinės Šiaulių ligoninės filialu.

Tačiau perskaitę spalio 24 dienos Sveikatos apsaugos ministro įsakymą, kuriuo Respublikinės Šiaulių ligoninės direktoriui rekomenduojama Šiaulių psichiatrijos ligoninės darbuotojams užtikrinti ne blogesnes už turėtas darbo sąlygas, supratome, kad esame vedžiojami už nosies.

Tai tėra rekomendacija, kurios teisiškai laikytis nėra privalu. Todėl norėdami apginti savo interesus nusprendėme streikuoti“, - portalui lrytas.lt paaiškino Šiaulių psichiatrijos ligoninės profesinės sąjungos pirmininkė Romualda Ališauskienė.

Nebeatliks dalies funkcijų

Šiaulių psichiatrijos ligoninėje dirba 221 žmogus. Už streiką per slaptą balsavimą pasisakė 97 procentai šios ligoninės darbuotojų.

Jei darbuotojų reikalavimas nebus įvykdytas, streikas prasidės lapkričio 13-ąją.

„Hospitalizuotiems ligoniams per streiką bus teikiamos visos paslaugos, esant būtinybei pacientai bus guldomi į ligoninę.

Tačiau per streiką mūsų ligoninėje nebus atliekamos medicininės ekspertizės neblaivumui nustatyti, nebus išduodamos pažymos gyventojams, nebus teikiama informacija apie pacientus teismams, prokuratūroms, ikiteisminio tyrimo įstaigoms.

Taip pat nebus išduodami išrašai iš ligos istorijų, neišduosime asmens sveikatos dokumentų kopijų, neatliksime profilaktinio sveikatos patikrinimo įsidarbinti, įgyti ginklą ar vairuotojo pažymėjimą norintiems asmenims“, - apie tai, kas bus daroma ir ko nebus daroma per streiką, paaiškino R.Ališauskienė.

Streikuoti Šiaulių psichiatrijos ligoninės darbuotojai rengiasi tol, kol pavyks susitarti dėl jiems rūpimų klausimų.

Dar neprasidėjusį streiką paskelbė neteisėtu

Šiaulių psichiatrijos ligoninės darbuotojų ketinimas streikuoti sulaukė šios bei Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovų atsako.

Oficialų pranešimą išplatinę Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinis direktorius Petras Simavičius ir Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Psichiatrijos ligoninės direktorius Eugenijus Mikaliūnas ruošiamą streiką pavadino neteisėtu.

„Visuomenės informavimo priemonėse pasirodė pranešimai apie viešosios įstaigos Respublikinės Šiaulių ligoninės filiale Psichiatrijos ligoninėje paskelbtą streiką.

Pranešimuose yra minima tikrovės neatitinkanti informacija, kad naikinamas „Šiaulių Psichiatrijos ligoninės“ savarankiškumas.

Informuojame, kad vykdant Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintą Sveikatos priežiūros įstaigų ir paslaugų restruktūrizavimo trečiojo etapo programą, 2010-06-19 viešoji įstaiga Šiaulių apskrities psichiatrijos ligoninė buvo reorganizuota ir prijungta prie viešosios įstaigos Respublikinės Šiaulių ligoninės ir tapo šios įstaigos padaliniu, kuriam suteiktas filialo statusas.

2013-05-16 Sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo nuspręsta panaikinti Psichiatrijos ligoninės filialo statusą. Numatyta, kad nuo 2014-01-01 Psichiatrijos ligoninė taps Respublikinės Šiaulių ligoninės Psichiatrijos klinika. 2013-11-04 Sveikatos apsaugos ministerijoje įvyko viceministro Eriko Mačiūno susitikimas su viešosios įstaigos Respublikinės Šiaulių ligoninės generaliniu direktoriumi Petru Simavičiumi ir viešosios įstaigos Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Psichiatrijos ligoninės direktoriumi Eugenijumi Mikaliūnu dėl streiko teisėtumo.

Susitikimo metu patvirtinta, kad Psichiatrijos ligoninei panaikinus filialo statusą nuo 2014-01-01 filialo teikiamų psichiatrijos paslaugų (stacionarinių, ambulatorinių) apimtys, prieinamumas, kokybė, saugumas nesikeis.

Sveikatos apsaugos ministerija ir viešoji įstaiga Respublikinė Šiaulių ligoninė filialo darbuotojams užtikrins tokias pačias darbo sąlygas kaip dirbant filiale.

Atsižvelgiant į šias aplinkybes, nuspręsta, kad filialo statuso panaikinimas nepažeidžia filialo darbuotojų interesų, todėl jų reikalavimai yra nepagrįsti, o paskelbtas streikas yra neteisėtas“,- sakoma viešai išplatintame P.Simavičiaus ir E.Mikaliūno pranešime.

Profsąjungos vadovė nuomonės nepakeitė

Apie šią ligoninių vadovų nuomonę iš portalo lrytas.lt žurnalisto sužinojusi Šiaulių psichiatrijos ligoninės profesinės sąjungos pirmininkė R.Ališauskienė pareiškė, kad šis pareiškimas nieko nekeičia, o tik atspindi gydymo įstaigų administracijos nuomonę.

„Streiką skelbti nusprendė profsąjunga. O ar streikas teisėtas gali nuspręsti teismas, bet ne ligoninės direktorius.

P.Simavičiaus ir E.Mikaliūno pareiškime pakartota tai apie ką jau buvo užsiminęs Sveikatos apsaugos ministras. Pakartosiu, kad mums reikia ne rekomendacijų, o garantijų, kad darbo sąlygos nepablogės“, - savo pozicijos laikėsi R.Ališauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.