Siūloma įstatymo pataisa pridarys vargo mirusiųjų artimiesiems?

Prieš kelias dienas Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacija kreipėsi į Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetą nepritardama kai kurioms siūlomoms Vietos savivaldos įstatymo pataisoms. Seniūnai baiminasi, kad priėmus buvusio teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus siūlomą šio įstatymo pataisą ir panaikinus teisę seniūnams registruoti gyventojų mirtis ir išduoti mirties liudijimus, mirusiųjų artimiesiems dėl šio dokumento teks gaišti laiką ir vykti į rajonų centrus.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Nov 4, 2013, 10:18 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:52 PM

„Kai žmogui atsitinka nelaimė, jis ir taip būna sukrėstas, turi daug rūpesčių. Todėl labai patogu, kai mirus artimam žmogui, visus reikalus galima sutvarkyti toli nevažiuojant – seniūnijoje išduodamas mirties liudijimas, leidimas laidoti kapinėse. Tereikia pasirūpinti šarvojimo vieta, bažnytinėmis apeigomis, gedulingais pietumis“, – lrytas.lt sakė Paįstrio (Panevėžio r.) seniūnas Virginijus Šležas. Todėl jį, kaip ir kitus Lietuvos rajonų seniūnijų vadovus, sunerimti privertė Seimui svarstyti perduotas Vietos savivaldos įstatymo pataisų projektas. Pagal jį seniūnai nebeturės teisės registruoti vietos gyventojų mirčių.

„Išeitų, kad žmogui mirus, artimieji mirties liudijimo turės važiuoti nebe į vietos seniūniją, tačiau į rajonų civilinės metrikacijos skyrius. Bet juk tai – papildomas vargas, laiko gaišimas. Kai kurios seniūnijos nuo Panevėžio nutolusios po 20-30 kilometrų. Ir dabar reikės tiek važiuoti dėl vienos pažymos?“ – stebisi V.Šležas.

Seniūnas priminė, kad nelaimės ištikti žmonės seniūnijose gali tikėtis sulaukti pagalbos ir po darbo valandų ar išeiginių, švenčių dienomis. „Ant durų seniūnijoje kaba užrašyti telefonų numeriai, kam skambinti, jei skubiai prisireikia mirties liudijimo. Atvažiuojame ir išrašome“, – sakė Paįstrio seniūnas.

Todėl išgirdę, kad Seimas ketina svarstyti buvusio teisingumo ministro R.Šimašiaus siūlomas Vietos savivaldos įstatymo pataisas, pagal kurias seniūnai netenka mirčių registravimo funkcijos, į Lietuvos savivaldybių seniūnų asociaciją susibūrę seniūnai parašė kreipimąsi Seimo valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui.

Jame teigiama, kad daugelyje rajonų seniūnijų registruojamos mirtys, išduodami leidimai laidoti, išmokamos mirties pašalpos. Tai daroma net ir poilsio bei švenčių dienomis, gyventojai šia tvarka patenkinti.

Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos nuomone, priėmus minėtą pataisą, gyventojams atsiras nepatogumų, nes jiems teks vykti į rajono centrą mirties liudijimo, o vėliau vis tiek grįžti į seniūniją, kad gautų leidimą laidoti, todėl atsiras papildomų išlaidų.

„Valdžia turi tarnauti žmogui“, – baigia savo kreipimąsi asociacija, pareiškusi nepritarianti Seimo nario R.Šimašiaus siūlomai įstatymo pataisai.

Tačiau seniūnų nepritarimo sulaukusį Vietos savivaldos įstatymo pataisų projektą parengęs buvęs teisingumo ministras, dabar – Seimo narys R.Šimašius tikina buvęs ne taip suprastas.

Pasak R.Šimašiaus, prieš metus Seimui svarstyti jo pateiktose minėto įstatymo pataisose siūloma iš viso atsisakyti popierinių mirties liudijimų išdavimo. „Faktas apie mirtį būtų įrašytas į gyventojų registrą ir tie tarnautojai, kuriems reikėtų informacijos, prisijungę prie duomenų bazės matytų visą reikalingą informaciją“, – „Lietuvos ryto“ televizijai paaiškino projekto autorius.

R.Šimašiaus nuomone, atsisakius popierinių mirties liudijimų išdavimo, būtų taupomas ir žmonių laikas, ir valstybės pinigai. Mirus žmogui, jei aplinkybės nekelia įtarimų, gydytojui konstatavus mirties faktą (o kitais atvejais – policijai atlikus tyrimą mirties priežasčiai nustatyti), nebebūtų išrašomas popierinis mirties liudijimas, bet reikalingi duomenys įvedami į duomenų bazę.

R.Šimašiaus teigimu, naujoji tvarka ir sukčiavimo atvejų leistų išvengti – informacija apie žmogaus mirtį operatyviai būtų pateikiama į bendrą informacinę sistemą.

Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos direktorius Petras Gestautas tik iš žurnalistų išgirdo, kad R.Šimašius siūlo iš viso atsisakyti popierinių mirties liudijimų išdavimo. „Jei tokie duomenys bus kaupiami registrų centre – gerai“, – lrytas.lt sakė P.Gestautas. Jo nuomone, tuomet žmonėms, kad ir po daugelio metų prireikus, bus paprasčiau rasti reikiamą informaciją.

Tačiau ir dabar rajonuose galiojančios mirties liudijimų išdavimo tvarkos P.Gestautas nepeikia. Jo teigimu, seniūnijose net ir per išeigines išduodami mirties liudijimai, leidimai laidoti. Todėl atsitikus nelaimei, žmonės gali negaišdami laiko rūpintis artimųjų laidotuvėmis. Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos direktorius sako nežinąs, ar taip pat pavyktų padėti žmogui ir įsigaliojus Vietos savivaldos įstatymo pataisoms, kai visi duomenys būtų saugomi virtualioje erdvėje.

Tiesa, dar net neaišku, kada R.Šimašiaus siūlomos pataisos Seime bus pradėtos svarstyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.