Sprendimas dėl baudos L.Kedienei – lapkričio pabaigoje

Ar dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio ir nuo teisėsaugos pasislėpusios Neringos Venckienės motina Laimutė Kedienė pagrįstai pripažinta dėl nepagarbos teismui pirmadienį aiškinosi Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Ikiteisminio tyrimo metu L.Kedienė prisipažino ištarusi nepagarbius žodžius teisėjų atžvilgiu, bet vėliau savo parodymus pakeitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Ikiteisminio tyrimo metu L.Kedienė prisipažino ištarusi nepagarbius žodžius teisėjų atžvilgiu, bet vėliau savo parodymus pakeitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Nov 4, 2013, 9:24 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:23 PM

Jos ir advokato Aido Venckaus kasacinį skundą išnagrinėjęs teismas nutartį šioje byloje skelbs lapkričio 26 dieną.

Teismo posėdis vyko rašytinio proceso tvarka. Nei L.Kedienė, nei jos advokatas ar nukentėjusiais pripažinti trys Panevėžio miesto apylinkės teismo teisėjai į posėdį nebuvo kviesti.

Į teisiamųjų suolą L.Kedienė sėdo dėl 2010 metų lapkričio 17 d. Panevėžio miesto apylinkės teisme ištartų žodžių.

„Čia nė vieno teisėjo nėra, čia trys banditai atėjo ir paskaitė nutartį“, - teismui nutraukus Andriaus Ūso baudžiamąją bylą, piktinosi L.Kedienė.

Ginti Panevėžio teisėjų garbės stojo Teisėjų taryba. Generalinei prokuratūrai buvo išsiųstas prašymas L.Kedienės atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą.

Teisėjų tarybos skundas buvo persiųstas Šiaulių apygardos prokuratūrai, tačiau ji L.Kedienės veiksmuose neįžvelgė jokių nusikalstamos veikos požymių. Tyrimas buvo nutrauktas, tačiau Generalinės prokuratūros iniciatyva vėliau atnaujintas.

Ikiteisminio tyrimo metu L.Kedienė prisipažino ištarusi nepagarbius žodžius teisėjų atžvilgiu, bet vėliau savo parodymus pakeitė.

Pernai kovo 21 d. Utenos apylinkės teismas pensininkę buvo pripažinta kalta dėl nepagarbos teismui ir nubausta 2600 litų bauda.

Toks sprendimas netenkino nei jos, nei žento A.Venckaus.

Vilniaus apygardos teismui pateiktame apeliaciniame skunde uošvę A.Venckus bandė gelbėti dviems būdais – bandė įrodyti, kad „Lietuvos ryto“ televizija sumontavo L.Kedienės pasisakymą iš atskirų žodžių bei tikino, kad moteris negalėjo suprasti tai, ką kalbėjo.

Esą ji buvo tokios būklės, kad pati nesuprato, ką sako, todėl ir atsakyti už savo žodžius negali. A.Venckus teismo prašė atlikti įrašo ekspertizę bei skirti psichologinę ekspertizę L.Kedienei.

Į teismo posėdį iškviesta teismo psichologė bei garso ir vaizdo įrašų specialistai gerų naujienų nuteistajai ir jos advokatui neturėjo.

Ekspertai kategoriškai atmetė A.Venckaus teiginius, kad „Lietuvos ryto“ televizijos reportaže L.Kedienės pasakyti žodžiai buvo sumontuoti iš atskirų sakinių, o reportažą iš Panevėžyje įvykusio teismo posėdžio peržiūrėjusi psichologė konstatavo, kad moteris buvo susijaudinusi, tačiau su žurnalistais kalbėjo logiškai, puikiai suprasdama, ką jiems sako.

Pasak psichologės, net ir smarkiai susijaudinus atlikti žmogaus veiksmai, neįrodo, kad jis yra nepakaltinamas.

Įtarimai dėl nepagarbos teismo laukia ir N.Venckienės.

„Čia ne pabaiga. Aš netylėsiu ir tuo niekas nesibaigs, jūs pamatysite, praeis dveji, treji, penkeri metai, ir viskas išlįs. Tegul jie negalvoja, kad jie čia dabar užgesino viską, būdami korumpuoti, kyšininkai ir iškrypėlių klaną dengdami, čia taip nebus“, - Panevėžio teisme kalbėjo N.Venckienė.

Buvusiai teisėjai taip pat ketinama pareikšti įtarimus dėl teismo sprendimo nevykdymo, trukdymo antstolei atlikti savo darbą, pasipriešinimo policijos pareigūnui bei jo sužalojimo, nežymaus Laimutės Stankūnaitės sveikatos sutrikdymo ir piktnaudžiavimo globėjos pareigomis, psichiškai gniuždant vaiką.

Tai buvo pirmoji, bet ne paskutinė byla pradėta L.Kedienės atžvilgiu.

Alytaus rajono apylinkės teisme yra nagrinėjama byla, kurioje L.Kedienė, jos vyras Vytautas Andrius Kedys bei sesuo Audronė Skučienė yra kaltinami trukdymu antstolei atlikti savo pareigas, o A.Skučienė dar ir dėl pasipriešinimo policijos pareigūnui.

Vilniaus miesto apylinkės teismas dėl melagingų liudijimų yra skyręs 1040 litų baudą ir V.A.Kedžiui.

Jam nepalankų nuosprendį V.A.Kedys yra apskundęs Vilniaus apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.