V.Laurėnas į Klaipėdos universiteto rektoriaus pareigas išrinktas neteisėtai

Klaipėdos apygardos teismas

Klaipėdos universiteto rektoriaus rinkimuose pats už save balsavęs profesorius V.Laurėnas tvirtina, kad vienas balsas negalėjo nulemti rezultatų.<br>E.Petkutės nuotr.
Klaipėdos universiteto rektoriaus rinkimuose pats už save balsavęs profesorius V.Laurėnas tvirtina, kad vienas balsas negalėjo nulemti rezultatų.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 4, 2013, 4:43 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:59 PM

Apeliacine tvarka išnagrinėjęs bylą, apygardos teismas paliko galioti Klaipėdos miesto apylinkės teismo birželį priimtą sprendimą. 

Apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija pripažino, kad Klaipėdos universiteto taryba, organizuodama ir vykdydama rektoriaus rinkimus, nesilaikė įstatymų reikalavimų bei neužtikrino Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo normų laikymosi, sakoma teismo pranešime. 

Teismas nutartyje pabrėžė, kad Klaipėdos universiteto taryba leido susiklostyti netoleruotinai situacijai, kai V.Laurėnas, eidamas Klaipėdos universiteto tarybos nario pareigas ir kartu būdamas kandidatu užimti universiteto rektoriaus pareigas, nenusišalino nuo dalyvavimo tarybos posėdžiuose svarstant ir priimant sprendimus dėl rektoriaus rinkimų. Teisėjų kolegijos nuomone, V.Laurėnas tokiu savo elgesiu neišvengė viešųjų ir privačių interesų konflikto. 

Klaipėdos apygardos teismas, kaip ir pirmosios instancijos teismas, Klaipėdos universiteto tarybos nutarimą dėl rektoriaus rinkimo pripažino prieštaraujančiu imperatyvioms įstatymo normoms, protingumo bei sąžiningumo principams. 

Ši apygardos teismo nutartis įsigalioja nuo jos priėmimo dienos, tačiau dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.  

Pirmosios instancijos teismas, siekdamas nesutrikdyti universiteto veiklos, kol bus surengti nauji rektoriaus rinkimai, sprendimo dėl darbo sutarties nutraukimo ir atleidimo iš rektoriaus pareigų įvykdymą buvo atidėjęs dviem mėnesiams. 

V.Laurėnas BNS pirmadienį sakė, kad teismo sprendimą komentuos tik su juo susipažinęs - kai teismo bus oficialiai informuotas. Jis neatsakė, ar po nepalankaus sprendimo atsistatydins, taip pat neatskleidė, ar apygardos teismo sprendimą skųs. 

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis savo ruoštu BNS pažymėjo, kad universitetai yra autonomiški ir ministras neturi jokios įtakos rektorių paskyrimui ar atleidimui, todėl paragino veikti universiteto tarybą. 

„Turėtų universiteto taryba susirinkti, nutraukti darbo sutartį ir darbo sutarties nutrauktimą turėtų pasirašyti tarybos pirmininkas. Ministras ragina įgyvendinti teisėtus teismo reikalavimus“, - teigė D.Pavalkis. 

„Aš galiu pasakyti viešai, kad negražu, jeigu rektorius yra neteisėtas, mes ministerijoje apie tai šnekame jau ne pirmą mėnesį, bet poveikio priemonių mes neturime absoliučiai jokių“, - pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.