Valdantieji sutarė leisti pase įrašyti tautybę

Valdančiųjų partijų politinė

Ministerija tvirtina, kad tautinio identiteto deklaravimas atitinkamu įrašu pase ar asmens tapatybės kortelėje būtų nesuderinamas su šių dokumentų paskirtimi.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Ministerija tvirtina, kad tautinio identiteto deklaravimas atitinkamu įrašu pase ar asmens tapatybės kortelėje būtų nesuderinamas su šių dokumentų paskirtimi.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 4, 2013, 2:08 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:06 PM

„Nutarta, kad bus leidžiama tiems, kurie nori, įsirašyti tautybę savo pasuose“, - po politinės tarybos posėdžio Seime pirmadienį žurnalistams sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Paklaustas, dėl kokių motyvų nuspręsta leisti įrašyti tautybę, premjeras atsakė, kad tarptautinės teisės aktai tam neprieštarauja.

„Teisingumo ministras pasakė, kad tai nedraudžiama pagal tarptautinę teisę“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Tautybės įrašymą numatančias įstatymo pataisas inicijavo Darbo partijos frakcijos atstovas Mečislovas Zasčiurinskas. Joms po pateikimo pritarta Seime, tačiau tokiam siūlymui nepritarė Vidaus reikalų ministerija.

Ministerija tvirtina, kad tautinio identiteto deklaravimas atitinkamu įrašu pase ar asmens tapatybės kortelėje būtų nesuderinamas su šių dokumentų paskirtimi. Valdantieji sutarė, kad tautybę įrašyti būtų galima tik pasuose, nes taip „techniškai paprasčiau“.

Pagal M.Zasčiurinsko projektą, tautybę būtų leidžiama įrašyti asmens dokumentuose. Analogiškas pataisas M.Zasčiurinskas siūlė ir praėjusią kadenciją, tačiau nesėkmingai.

Konstitucinis Teismas 1999 metų spalio 21 dienos nutarime yra konstatavęs, kad „kokiai tautybei priklausyti - tai asmens apsisprendimo reikalas, t.y. niekas, išskyrus patį asmenį, negali spręsti jo priskyrimo kokiai nors tautybei klausimo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.