Vatikanas klausia tikinčiųjų nuomonės dėl skyrybų, kontracepcijos ir gėjų

Katalikų bažnyčia panoro išsiaiškinti eilinių tikinčiųjų požiūrį į tokius diskusinius klausimus, kaip skyrybos, kontracepcija ir tos pačios lyties asmenų santuokos. Pranešama, kad dar spalio viduryje Vatikanas į viso pasaulio vyskupijas išsiuntinėjo specialias anketas. Vilniaus arkivyskupijos kurija portalui lrytas.lt patvirtino, kad tokios anketos iš Vatikano buvo gautos ir yra skirtos pasiruošti kitąmet vyksiančiam Vyskupų sinodui. Ar Sinodas ruošiasi priimti sprendimus, pakeisiančius tradicines Bažnyčios nuostatas dėl kontracepcijos ar dėl homoseksualų?

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Nov 4, 2013, 6:46 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:55 PM

Devynios klausimų grupės

Vatikano inicijuota apklausa atliekama ruošiantis neeiliniam Vyskupų sinodui šeimos klausimais, kurį popiežius Pranciškus planuoja rengti 2014 m. spalį.

Amerikiečių laikraštis „National Catholic Reporterу“ paskelbė dokumentą, kuriame – devynios klausimų grupės. Klausiama apie tai, ar gerai tikintieji žino Bažnyčios mokymą apie šeimą ir koks jų požiūris į jį. Taip pat Bažnyčią domina tradicinės santuokos kaip vyro ir moters sąjungos vieta šiandieninėje visuomenėje.

Be to, Vatikanas siekia išsiaiškinti, kokį procentą įvairiose šalyse sudaro tos pačios lyties asmenų santuokos, skyrybos ir pakartotinės santuokos, o taip pat, ko tikisi iš Bažnyčios žmonės, atsidūrę tokioje situacijoje.

Taip pat Katalikų bažnyčią domina, ar pasaulietinė valdžia šalyse, turinčiose gyventojų katalikų, pripažįsta homoseksualų santuokas ir ar leidžia jiems įsivaikinti vaikus. Atskiras klausimų blokas skirtas religiniam vaikų aklėjimui nepilnose ir netradicinėse šeimose.

Verčiama į lietuvių kalbą

Lietuvos vyskupų konferencijos generalinis sekretorius kun.Kęstutis Smilgevičius sakė, kad anketos iš Vatikano Lietuvą pasiekė spalio antroje pusėje. Kol kas klausimynas verčiamas į lietuvių kalbą, po to lietuviška versija bus perduota visoms vyskupijoms. „Rengėjai prašo iš ten kapiliariai (kapiliarų – išsišakojimo į smulkiausias atšakas – principu. - Red.) perduoti dekanatams ir parapijoms“, - sakė kunigas.

Kokiu būdu anketos pasieks eilinius tikinčiuosius – ar bus dalijamos bažnyčiose, ar pildomos internetu, - sekretoriatas kol kas negali pasakyti. Vatikanas dėl to jokių nurodymų nedavė, tik nurodė, kad tai būtų atliekama „kapiliariai“.

„Man sunku pasakyti, kaip tai bus sprendžiama kiekvienoje vyskupijoje. Tai ordinarų, vyskupų reikalas. Vyskupija turi savo kunigų tarybą, parapijos turi savo pastoracines tarybas, kurios atstovauja bendruomenei. Nebūtina apklausti kiekvieno žmogaus, tai nėra rinkimai“, - aiškino Vyskupų konferencijos atstovas.

Ar nenutiks taip, kad į popiežiaus klausimus vietoj tikinčiųjų atsakys klebonai, K.Smilgevičius negalėjo pasakyti.

Renkama informacija Sinodui

„Ten klausiama ne konkrečiai apie homoseksualią santuoką ar apie kontracepciją, bet, pavyzdžiui, ką būtų galima padaryti, kad atvirumas gyvybei būtų geriau suprantamas, klausiama, kiek Bažnyčios mokymas yra suprantamas toje ar kitoje srityje“, - aiškino K.Smilgevičius.

Tačiau anketos paskirtis nėra tiesiog patikrinti tikinčiųjų žinias – ji skirta išsiaiškinti ir jų požiūriui į visa tai, skirtumams kiekvienoje katalikų gyvenamoje šalyje.

Taip renkama informacija, kurios pagrindu kitąmet Vatikane vyksiantis vyskupų sinodas priims tam tikrus sprendimus. „Bus daromos išvados, sinodas spręs“, - sakė generalinis sekretorius.

Sinodas gali keisti Bažnyčios nuostatas

Ši apklausa gali tapti pagrindu itin reikšmingiems pokyčiams Katalikų bažnyčios mokyme, liečiančiame socialinę, šeimos sferą. „Vyskupų sinodas – labai rimtas Katalikų bažnyčios organas, jo priimti nutarimai – svarbūs, - sakė K.Smilgevičius. - Vyskupai spręs, kaip ir ką daryti.“

Sinodas turi teisę priimti esminius sprendimus ir pakeisti net ir ilgus šimtmečius Bažnyčioje galiojusias nuostatas. Ar Bažnyčia nuspręs leisti bent jau tam tikros rūšies kontracepciją, o gal pakeis požiūrį į išsiskyrusias ir iš naujo susituokusias poras – kol kas prognozuoti sunku, tačiau bent jau teoriškai tai – įmanoma.

Vyskupų sinodas – didelis įvykis Bažnyčios gyvenime, jie vyksta reguliariai ir primena bei apsvarsto labai svarbius Bažnyčios gyvenimo aspektus. Šis Sinodas bus pirmasis, sušauktas naujojo popiežiaus Pranciškaus.

Jaučiami nauji vėjai

Popiežius Pranciškus į Bažnyčios gyvenimą įsiveržė aktyviai, su naujais vėjais, ją iš karto sušildydamas ir sužmogindamas. Kaip į tai žiūri vyskupų sluoksniai, ar nesibaimina pernelyg drąsių permainų?

„Visiems tikrai labai imponuoja Šventojo Tėvo rūpestis Bažnyčia, jo homilijos, jo idėjos, jo noras iš naujo persvarstyti dalykus Apreiškimo šviesoje. Jo naujumas visiems yra akivaizdus“, - sako K.Smilgevičius.

Išsiskyrusieji ir antrą kartą susituokusieji, gyvybės apsaugos klausimai, šeimos klausimai, pasak pašnekovo, yra didžiulis Bažnyčios rūpestis.

„Mes visi labai laukiame šito sinodo. Visa Bažnyčia, visa katalikų bendruomenė. Aš manau, kad bus labai įdomu, bet nenorėčiau užbėgti įvykiams į priekį – visa tai būtų spėliojimas, - sako jis. - Pasitikiu Apvaizda ir manau, kad bus pasiektas optimalus rezultatas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.