A.Zuokienė jau sukėlė šaršalą tarp socialdemokračių

Socialdemokratų partijos aktyvistės neigiamai įvertino partijos Vilniaus skyriaus sprendimą priimti į LSDP gretas Vilniaus mero žmoną, buvusią Seimo narę Agnę Zuokienę. Feministinį judėjimą ir homoseksualų teises palaikančias socialdemokrates papiktino A.Zuokienės noras partijoje propaguoti moteriškos moters liniją.

Naujosios socialdemokratės A.Zuokienės pareiškimas sunervino partijos senbuves.<br>V.Balkūno nuotr.
Naujosios socialdemokratės A.Zuokienės pareiškimas sunervino partijos senbuves.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-11-06 17:45, atnaujinta 2018-02-20 13:32

Pasipiktinę Socialdemokratų partijos nariai jau prakalbo, kad A.Zuokienę reikia šalinti iš jų gretų arba būtina kuo greičiau imtis atsakomųjų priemonių.

Bruzdesys kilo po to, kai A.Zuokienė portalui lrytas.lt papasakojo apie stojimo į partiją aplinkybes bei savo pažiūras.

„Aš gal ne visiškai pritariu socialdemokratų feministiniam flangui, todėl norėčiau sušvelninti feministinę liniją. Manau, kad visiems labiau priimtinesnė moteriškų moterų linija“, - pripažino ką tik iškepta socialdemokratė.

Šie žodžiai sukėlė didelę nepasitenkinimo bangą tarp socialdemokračių.

„Įdomu, ką man daryti dabar LSDP partijoje? Esu feministė. Gal turite pasiūlymų (išskyrus išeiti iš partijos - iš partijos tikrai nebėgsiu dėl Zuokienės)?“ - socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė aktyvi socialdemokratė Rasa Kuodytė.

Šis komentaras sulaukė žaibiškos bendražygių reakcijos. Socialdemokratų partijos nariai prisiminė, kad A.Zuokienė nepalaiko homoseksualų teisių, pravardžiavo ją „Abonentiene“. A.Zuokienei priekaištauta, kad ji esą nieko nenutuokia apie socialdemokratų vertybes.

„Pasiūlyk ją išmesti. Aš tam labai pritarsiu“, - pareiškė Andrius Bielskis, kraštutinių kairiųjų idėjų puoselėtojas, kurio žmona vadovauja LSDP informaciniam centrui.

„Šiame kontekste svarbiausia, kad A.Zuokienė atstovauja neoliberalioms pažiūroms, todėl tikrai reikia mobilizuotis ir aiškinti, kuo ši politika pavojinga ir žalinga moterims (ir šiaip socdeminei ideologijai), kurios nesėdi ant pinigų kapšų. Antra vertus, įdomus manevras, ar tai reiškia, kad A.Zuokas dabar ims LSDP į savo rankas?“ - rašė kita aktyvi socialdemokratė Margarita Jankauskaitė, dirbanti Lygių galimybių centre.

Moterys net pradėjo įtarinėti, kad feminizmą A.Zuokienė kritikuoja dėl konkurencijos su Seimo nare Aušrine Pavilioniene. Šios dvi politikės per praėjusius Seimo rinkimus varžėsi toje pačioje rinkimų apygardoje.

„Vienas žmogus negali pakeisti partijos ir visų žmonių, kurie jai priklauso“, - aistras bandė raminti premjero Algirdo Butkevičiaus patarėja Auksė Kontrimienė. Ji atskleidė, kad prieštaraujančių priimant A.Zuokienę į partiją nebuvo.

„Mane labiausiai nuliūdino, kad tos grupės susirinkime dalyvavusios feministės nebalsavo prieš. Aš į šį klausimą žiūriu labai rimtai“, - piktinosi LSDP informacinio centro vadovė Jolanta Bielskienė.

Seimo narė Aušrinė Pavilionienė portalui lrytas.lt teigė, kad ją nustebino ne tik A.Zuokienės požiūris į moteris, bet ir stojimas į partiją. 

„Tapusi elitine dama ji staiga pradeda šnekėti apie moteriškumo sugrąžinimą. Niekas iš moters jos moteriškumo neatima ir nereikia priešinti moterų teisių ir moteriškumo. Tai du dalykai, kurie puikiai dera. Man toks jos pareiškimas labai keistas. Taip pat keistas toks staigus atėjimas, nes aš niekur negirdėjau, kad ponia A.Zuokienė būtų ketinusi tapti mūsų partijos nare. Todėl aš laikau tai gryna pragmatika, kažkokiais išskaičiavimais, gal būt kažkokie ateities planai yra. Aš labai nustebinta, - kalbėjo Seimo narė. - Aš tikiuosi, kad ji atsiskleis ir kitomis savybėmis, tačiau jeigu ji ateina tik moteriškumo išryškinti, tegul keičia sukneles ir batukus toliau.“

Pati A.Zuokienė portalui lrytas.lt pripažino, kad ji nebuvo tikra liberalė, tik dalyvaudavo rinkimuose vyro partijos sąrašiuose. „Esu socialiai orientuota“, - savo pažiūras apibendrino A.Zuokienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.