Kovotojai su skalūnais slapta susitikinėjo su Norvegijos naftininkais?

Žygaičių bendruomenės aktyvistai nerimsta – kuria naują sambūrį ir neatmeta galimybės eiti į rinkimus. Kas remia naująjį darinį ir kieno lėšomis žygaitiškiai eis į politiką – neaišku. Tačiau aiškėja, kad vadinamuoju antiskalūniniu judėjimu galėjo manipuliuoti profesionalūs smegenų plovėjai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2013, 9:09 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:54 PM

Trečiadienį portalas lrytas.lt pranešė, kad Žygaičių bendruomenė, aktyviai kovojusi prieš skalūnų dujų žvalgybą, kuria visuomeninį judėjimą ir dalyvaus vietos savivaldos rinkimuose. Kitą dieną paaiškėjo, kad už vadinamojo antiskalūninio judėjimo stovi profesionalūs neurolingvistai.

Apie Žygaičių bendruomenės politines ambicijas bei galimą smegenų plovimą laidoje „Lietuva tiesiogiai“ diskutavo Žygaičių bendruomenės pirmininkas Jonas Nairanauskas, portalo lrytas.lt Aktualijų skyriaus redaktorius Dovydas Pancerovas bei Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis. 

- Pone Nairanauskai, ar seniai svajojate būti politiku?, - paklausė laidos vedėja Daiva Žeimytė.

- Niekada nesvajojau ir neketinu būti.

- Dabar esate žinomas žmogus. Kodėl gi neišmėginti?

- Matomai kažkas nori, kad eičiau į politinę veiklą, nes mano principai visai kiti. Tie, kas to tikisi, to tikrai nebus.

- Judėjimas, kurį kuriate, vadinsis „Aktyvių piliečių sąjūdis“. Kam jis reikalingas? Kam Jūs jį kuriate, jeigu neisite į rinkimus?

- Judėjimas dar tik kuriamas, viskas yra diskusijose ir pavadinimas dar neaiškus. Pagrindinis poreikis atsirado dėl to, kad kas bebūtų kur daroma, visada akcentuojami Žygaičiai. Nuopelnai, geri ar blogi priskiriami būtent Žygaičiams. Atitraukti dėmesį ir būtų vienas iš tikslų. Kol kas mūsų veikla yra atskirose vietovėse, norime kad šis judėjimas labiau apjungtų ir įpareigotų žmones. Poreikis yra akivaizdžiai didelis. Mes, kaip piliečiai, privalom ginti savo žemę. Ir valdžioje yra daug netvarkos , kurią reikia įtakoti, kad žmonės galėtų tiesiogiai dalyvauti valstybės valdyme.

- Kaip Jūs įtakosite, Jeigu į rinkimus neisite?

- Mes galime įtakoti kaip susijungęs tam tikras organizacinis darinys, palaikydami ar nepalaikydami tam tikrą politinį darinį.

- (R.Žemaitaitis) Tai fiziškai neįmanoma.

- (J.Nairanauskas) Tai palaukit, kaip dabar rinkėjai irgi įtakoja?

(R.Žemaitaitis) Rinkėjai, bet ne politinės grupės ar organizacijos.

- (J.Nairanauskas) Nereikia maišyti, mes šnekam kaip susibūrę rinkėjai į tam tikrą judėjimą.

- Bet Jūs turėsite tikslus, idėjas?

- Tikslą aš Jums jau paminėjau.

- Kaip Jūs juos realizuosite neturėdami politinių postų?

- Kviesdami žmones, susitelkus palaikyti arba nepalaikyti tam tikrą politinį darinį. O kaip dabar mes jau įtakojom? Gebėjimai yra ir yra galimybės. Nebūtinai politines ambicijas turint.

- (D.Pancerovas) Man šita situacija primena XVII a. Lietuvą, kai veikė „jurgeltininkai“. Tai buvo žmonės, kuriems carinė Rusija mokėdavo pinigus, kad jie darytų vieną ar kitą politinę įtaką. Dabar papirkinėjimas yra daromas per vadinamuosius visuomeninius judėjimus – radikalizuojančius tinklus.

- (J.Nairanauskas) Man labai gaila, kai jaunas žmogus atsimena tiktai praeitus amžius. Jau ir tam tikros institucijos ieško ir nieko neranda. Prie Žygaičių pavadinimo prirašyti „Gazprom“ ar pinigus jaunam žmogui turėtų būti gėda. Reikėtų didesnės argumentacijos.

- (D.Pancerovas) Galiu pateikti argumentą, kodėl nieko nerado. Aš pats ne kartą bendravau su ponu Nairanausku dėl vieno dokumento – bendruomenių sąrašo, kurios esą pasirašė dėl to, kad Žygaičiuose nebūtų žvalgomasi skalūninių dujų. Teigiama, kad tas sąrašas yra Seime, Vyriausybėje, kad jį turi Žygaičių bendruomenė. Bet nei Seime, nei Vyriausybėje to sąrašo nėra, Seimo nariai apie tokį sąrašą nežino. Ponas Nairanauskas man iš pradžių žadėjo jį parodyti, vėliau sakė, kad kažkas nesutiko su tuo. Po to jisai mane pakvietė atvažiuoti, sakė, kad pats bus Vilniuj ir parodys tą sąrašą. Aš išnaršiau visą internetą, IT specialistai, kurie išmano naršymą, jokio sąrašo nerado.

- (J.Nairanauskas) Ką Jūs meluojate Lietuvos žmonėms? 27 dieną Jūs man paskambinot, sakot atvažiuoju, man pateiksit. Specialiai įsidėjau šitą bylą, išnešiojau visą dieną. Jūs net nesiteikėt atvykti. Jūs specialiai provokuojat. Kad ir šiandien, jeigu žinojot, kad aš atvažiuosiu, ar negalėjot paskambint ir pasakyt, būčiau prie visų žmonių atvežęs tą bylą. Šitą bylą su parašais nešėm net į Prezidentūrą, Vyriausybę. Tie patys žmonės nešė.

- Pamėginsim paieškot po laidos Jūsų sąrašo. Grįžkim prie Jūsų judėjimo esmės.

Pone Žemaitaiti, Jūs kažkada sakėt, kai pasitraukė „Chevron“ , jog duotumėt galvą nukirsti, kad iš karto atsiras judėjimas. Kodėl buvot toks tikras?

- Jau seniai pasakėm, kad tai yra politinės partijos ištaka. Nes asmenys, kurie dalyvauja piketuose ir mitinguose, yra tie patys asmenys, kurie visoj Lietuvoj sukasi. Tai yra mokami asmenys, bent jau nemaža dalis.

- (J.Nairanauskas) Jūs turit įrodymų, kad jie mokami?

- (R.Žemaitaitis) Pastovus žmogus negali stovėti penkiose grupėse be priežasties. Žmonėms nesvarbu ar kažkokie įstatymai pakeisti ar ne, tiesiog prasidėjo nauja piketų banga, kurios tikslas yra kelti sumaištį ir siekti asmeninės naudos. Kai sakiau, kad po viso šito 100% bus politinis judėjimas, tai visame tame dalyvavo tie patys žmonės, kurie buvo su Venckiene, prieš mergaitę. Paimkite Šilutės nuotraukas. Tie patys, kas piketavo Šilutėj, piketavo dėl Venckienės, ar dėl prokuratūros. Tai yra ištisinė grupė, vien Šilalėj žinau septynis asmenis, kurie visur dalyvauja.

- Pone Nairanauskai, Jūs tikite tuo, ką darote?

- Šitą klausimą aš pastoviai sau keliu ir su draugais analizuojame. Kodėl yra toks didelis atotrūkis tarp miesto žmonių, analitikų ir kaimo žmonių? Analizuojate ir visa kita, bet neįsigilinate į vietos problemą. Nieks nepasikeitė. „Chevron“ pasitraukė tiktai iš konkurso bet pasakė, kad ir toliau dalyvauja Rietavo plote, kuriame mes gyvenam. Gręžiniai statomi ir priartėjo visai netoli Žygaičių ribos.

- (R.Žemaitaitis) Žmogau, su kosmosu galit kalbėt savo namuose.

- (J.Nairanauskas) Ne su kosmosu, su Žeme.

- (R.Žemaitaitis) Yra išduotas leidimas tradiciniams angliavandeniliams.

- (J.Nairanauskas) Šnekam ne dėl to kad triukšmaujam, o kad gręžiniai artėja. Leidimas yra išduotas bendrai angliavandeniliams. Ir Jūs neužtikrinsit, kuris gręžinys yra kuris.

- (R.Žemaitaitis) Ar žinot kas yra tradicinis ir netradicinis?

- (J.Nairanauskas) Žinau.

- (R.Žemaitaitis) Tai aš ir aiškinu Jums dar kartą.

- (J.Nairanauskas) Man nereikia Jūsų aiškinimų.

- Pone Nairanauskai, tai su kuo Jūs kovojate?

- Mes dabar kovojame prieš hidraulinį ardymą, taikomą Žemaitijai.

- Tai jeigu jis būtų ne Žemaitijoj?

- Mes irgi važiuosim, nes kiti irgi atvažiuoja į mūsų mitingus.

- (R.Žemaitaitis) Nėra skaldymo būdo. Apie ką Jūs šnekat? Dar kart, Jūs su kosmosu šnekat. Aš suprantu, Jūs garbaus amžiaus, sunku susigaudyti. Šiai dienai išduoti leidimai tradiciniai naftai, kuri buvo atrasta prie 30 metų.

- (J.Nairanauskas) Jūs šnekat nesąmones. Leidimas išduotas angliavandenilių tyrimams ir naudojimui.

- (R.Žemaitaitis) Nesusigaudot.

- Pone Žemaitaiti, Jūs minėjote, kad esate girdėjęs apie neoficialius susitikimus kaimo turizmo sodybose, kuriose dalyvavo Žygaičių bendruomenės atstovai. Su kuo ji ten susitikinėjo?

- Aš paklausiu pono Nairanausko. Esate buvęs Rusnėj kaimo turizmo sodyboj?

- Taip, „Pakalnės vingyje“.

- (R.Žemaitaitis) Plaukiojote su valtimi?

- Turbūt didesnė valtis buvo, kateris.

- (R.Žemaitaitis) Kas dalyvavo be bendruomenių atstovų?

- Iš pašalinių buvo tik vienas iš laikraščio savininkų Grinčinaitis berods.

- (R.Žemaitaitis) Jūs garantuotas, kad buvo tik vienas?

- Pone Žemaitaiti, gal Jūs tiesiog pasakykit.

- Dalyvavo žmonės, kurie yra tiesiogiai susiję, kad investicijos nebūtų leidžiamos, būtent tradicinių angliavandenilių paieška.

- O kodėl negalit įvardint?

- Tikrina informaciją, to žmogaus sąsajas su Norvegijos naftos kompanija. Jos darbuotojas labai aktyviai dalyvauja Jūsų piketuose.

- (J.Nairanauskas) Žinau, apie ką Jūs šnekat. Vardu Vytas, jei neapsirinku. Pažintis neseniai įvyko.

- Pone Nairanauskai, ką Jūs žinote apie tinklalapį www.skalunai.info?

- Girdžiu jau antrą kartą. Ponas Jakilaitis buvo mane užspaudęs vienoj iš laidų. Žinau, kad yra plakatas ir žmonės, kurie tuo stendu rūpinasi.

- Žygaičių bendruomenė su tuo nesusijusi?

- Niekaip nesusijusi. Bet dar noriu paaiškinti, kad ponas Edmundas (žurnalistas Edmindas Jakilaitis. - Red.) žinojo tuos žmones ir buvo pažadėjęs juos pakviesti į laidą.

- Ponas Pancerovas gali papasakoti ar įmanoma tuos žmones prisikviesti. Ką Jums pavyko išsiaiškinti?

- Už to tinklalapio stovi profesionalūs smegenų plovėjai, kurie to mokėsi Maskvoje. Tinklalapį registravo Pavelas Larkinas.

- Pone Nairanauskai, pažįstate šitą žmogų?

- Ne, nepažįstu.

- (D.Pancerovas) Jis užsiima neurolingvistiniu programavimu (NLP), kitaip tariant, tai yra smegenų plovimas. Tie žmonės organizuoja NLP kursus, kuriuose aktyviai dalyvauja buvęs KGB šnipas. Žmogus, kuris užsakė skalūnų stendą Vilnius – Kaunas greitkelyje, taip pat Maskvoje mokėsi NLP. Tas žmogus man sakė, kad pamatęs tuščia stendą užsimanė patalpinti ten ką nors gražaus, taip atsirado sprogstanti kaukolė.

- (J.Nairanauskas) Ne tai pas mus nėra daugiau priešų. Arba rusai, arba dar kažkas tokio. O jeigu kas ateina iš Vakarų, tai jau...

- Visi Jūsų įtikėjimai degančiu vandeniu ir pan. yra tikrai keisti.

- (J.Nairanauskas) Jie nėra įtikėjimai, kam Jūs čia tą šamanizmą priskiriat? Kodėl Jūs visose laidose matote tik vieną pusę? Kodėl nepaanalizuojat „Chevron“ metinių ataskaitų?

- O Jūs analizavot?

- Dabar dėl to stendo. Buvo Tauragėj apie švarų vandenį. Dabar važiuoju per Tauragę, vietoj to kabo „Švyturio“ alus. Tai prasmė kur yra? Jeigu žmogus turi idėją, ją įgyvendina ir tai yra gera idėja, tai kam reikia ieškoti kažkokių pašalinių veiksmų?

- (D.Pancerovas) Lietuvos energetinė priklausomybė yra tiesioginis Rusijos interesas. Kremliuje visiems yra aišku, kad Lietuvos ir visų kitų Vakarų valstybių energetinė nepriklausomybė yra jų didžiausia grėsmė.

- (J.Nairanauskas) Mūsų priklausomybę sugriauna politikai, negalvodami apie projektų įgyvendinimą.

- (D.Pancerovas) Ir šita grėsmė nėra šiaip kalbos, tai yra pažymėta Rusijos karinėje doktrinoje.

- (R.Žemaitaitis) Pone Nairanauskai, ar Seimas padarė viską, kad skalūnų dujos būtų reglamentuotos? Taip ar ne?

- (J.Nairanauskas) Ne viską.

- (R.Žemaitaitis) Bet ribas ir reguliavimą sudėjom. Jūs dabar kaltinat mus, kad yra balaganas. Kokio velnio Jūs šaukiat tuos piketus, rodot gręžiniuose tuos skalūnus, kurių nebus. Jų nebus.

- (J.Nairanauskas) Jūs sakote neteisybę Lietuvos žmonėms.

- (R.Žemaitaitis) Dieve tu mano.

- (J.Nairanauskas) Pasikvieskit ką nors iš geologijos tarnybos, kad ateitų su leidimais ir tegu Lietuvos žmonėms perskaito pavadinimą.

- (R.Žemaitaitis) Klausykis, jeigu bus netradicinių angliavandenilių bent žvalgyba, atsiranda poveikis aplinkai ir tam gręžiniui reikės skirtingų leidimų.

- (J.Nairanauskas) Atlikti 22 hidraulinio ardymo variantai, ar buvo nors kur planas padarytas? Jūs viską taip sureglamentavot, kad galima daryti hidraulinį ardymą. Jūs viską darėte, ką Jums liepė „Chevron“.

- Pone Nairanauskai, jeigu Jūs nuoširdžiai kovojate už švarų vandenį ir orą, ar nemanote, kad įsivėlėte į kažką nenormalaus?

Nemanau absoliučiai. Esu įsitikinęs ir tikrai mes ginam viešą interesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.