Mokyklos neturi pinigų pedagogų algoms

Kai kurios šalies mokyklos jau neįstengia laiku sumokėti atlyginimų mokytojams. Dalis mokyklų jau garsiai kalba, kad gruodį visai nebeturės lėšų pedagogų atlyginimams. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis tvirtina, kad šiai problemai spręsti Vyriausybė paskyrė 3 mln. litų. Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narys Valentinas Stundys tai vadina lašu jūroje ir prognozuoja, kad švietimo įstaigos greitai atsidurs kritiškoje situacijoje.

Mokytojai gruodį kai kuriuose rajonuose gali likti be algų.<br>V.Balkūno nuotr.
Mokytojai gruodį kai kuriuose rajonuose gali likti be algų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Petkevičiūtė

Nov 7, 2013, 5:34 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:58 PM

Vilkaviškio Aušros gimnazija viena iš daugelio mokyklų, kurioje jau pradėjo stigti lėšų atlyginimams. Rugsėjį į šalies mokyklas atėjus maždaug 20 tūkst. mažiau moksleivių, savivaldybės priverstos grąžinti dalį mokinio krepšelio lėšų. Prognozuojama, kad dalis mokyklų gruodį jau nebeturės pinigų atlyginimams, praneša "Lietuvos ryto" televizija.

"Praktiškai gali būti, kad visą mėnesį pinigų galim pritrūkti. Lėšas naudojam tik pagal poreikį labai griežtai. Kaip jau įmanoma viską susimažinom, bet faktiškai vienas mėnuo gali likti be darbo užmokesčio. Jeigu savivaldybė nepadengs, gali tik sausį būti išmokėta", - teigė gimnazijos vadovas Aleksandras Zinkevičius.

"Tai kelia tam tikrą nerimą, ar neįstumsim švietimo įstaigų į tam tikrą situaciją, kurią turėjom Rusijos krizės laikotarpiu, kai beviltiškai vėlavo atlyginimai, kai mokyklos buvo įklampintos į pakankamai dideles skolas. Skolų šleifas jau labai aiškiai yra susiformavęs ir turi galimybę šių metų pabaigoje padidėti", - pripažino Seimo narys V.Stundys. Švietimo ir mokslo ministras D.Pavalkis ramina, kad Vyriausybė savivaldybėms perves 3 milijonus litų kaip kompensaciją už prarastas lėšas dėl sumažėjusių mokinių. Ministro teigimu, kai kurios savivaldybės nors pinigų mokykloms turi pakankamai – juos nusprendžia išleisti kitoms reikmėms. "Kai kurie turi sutaupę lėšų, kai kurie lėšas nori panaudoti padengti įsiskolinimus už šildymą, nors tos lėšos turėtų būti panaudotos mokymui, mes su tuo griežtai nesutinkam", - kalbėjo ministras.

Trys milijonai litų švietimo įstaigų problemas sušvelnins, bet jų neišspręs. Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas tvirtina, kad dėl vėluojančių atlyginimų galėtų pradėti kreiptis į teismus.

"Reiktų eiti teistis. Valstybė jau priprato, kad teisėjai eina teistis, Seimo nariai, kaliniai. Susiduriam su tokia kuriozine situacija. Lyg ir nėra valstybei ką veikti, Seimas piktnaudžiauja priimdamas ne visai teisingus sprendimus Jeigu vėluoja atlyginimai galima ne tik prisiteisti tuos nesumokėtus pinigus, bet ir delspinigius", - teigė švietimo darbuotojų profesinės sąjungos atstovas Andrius Navickas.

Kitais metais mokyklų finansavimas nebeturėtų kentėti dėl mažėjančio moksleivių skaičiaus. Planuojama keisti mokinio krepšelio metodiką, kad savivaldybėms netektų grąžinti pinigų dėl sumažėjusių mokinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.