Už kovotojų su skalūnais – profesionalūs smegenų plovėjai

Dainininkas Andrius Mamontovas jaučiasi apgautas. Jo atvaizdą ir pasisakymus apie skalūnų dujų gavybą Lietuvoje panaudojo prieštaringai vertinamas tinklalapis skalunai.info. Atlikėjas pateko į profesionalių smegenų plovėjų pinkles. Tie vyrai užsiima ne tik kova su skalūnų gavyba. Jie yra profesionalūs smegenų plovėjai. Jiems talkina ir buvęs KGB šnipas.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Nov 7, 2013, 8:48 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:22 PM

Judėjimas prieš skalūnų gavybą Lietuvoje nutilo. Prieš naują energetikos rūšį nusistatę piliečiai ir politikai pasiekė tikslą – amerikiečių koncernas „Chevron“ atsisakė Žygaičiuose ieškoti skalūnų dujų.

Svarbia judėjimo dalimi buvo tinklalapis skalunai.info. Tribūna, iš kurios kalbas skėlė žalieji, radikalūs politikai, Žygaičių bendruomenės atstovai.

Būtent šis interneto puslapis skleidė propagandą apie skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą, gąsdino lietuvius grėsmingomis antraštėmis, piešė apokaliptinius Lietuvos gamtos sunaikinimo scenarijus. Važiuojančius greitkeliu Vilnius-Kaunas šiurpino dideli skalunai.info plakatai, vaizduojantys degančias kaukoles.

Kas sukūrė tą tinklalapį – paslaptis. Autorių kontaktai nėra viešai skelbiami. Su jais susisiekti negali net dainininkas A.Mamontovas, kurio pasisakymas buvo patalpintas tame puslapyje. Viešai nėra skelbiama ir kas finansuoja tinklalapio veiklą ar didelius stendus šalikelėse.

Aiškėja, kad propagandinį puslapį skalunai.info sukūrė žmonės, kurie susiję su neurolingvistiniu programavimu. Ši psichologijos atmaina naudojama smegenų plovimui. Jiems talkina ir buvęs KGB šnipas.

Naudoja smegenų plovimui

Pavelas Larkinas - aktyvus vilnietis. Jis yra verslininkas. Taip pat – IT specialistas. Domisi medicina, ekologija, žaliuoju gyvenimo būdu. Jaunam vyrui rūpi, kad Lietuvos žemė nebūtų parduodama užsieniečiams, o Žygaičiuose nebūtų išgaunamos skalūnų dujos.

Dar verslininką P.Larkiną domina neurolingvistinis programavimas. Tai yra psichologijos atmaina, kurios tikslas – atpažinti žmogaus elgesio schemas, kurios leistų geriau suvokti save ir aplinką. Ši metodika skirta savęs pažinimui ir tobulinimui, tačiau leidžia daryti įtaką kitiems žmonėms. Todėl yra vertinama prieštaringai ir mėgstama profesionalių smegenų plovėjų.

Pavyzdžiui, neurolingvistinį programavimą dažnai naudoja politinių kampanijų organizatoriai. Žmonės, kurie nori daryti įtaką viešajai nuomonei ir keisti žmonių požiūrį į vieną ar kitą dalyką. Šią metodiką taiko kai kurios sektos.

Negalima teigti, kad neurolingvistinis programavimas yra tik neigiamas dalykas. Metodiką naudoja net solidūs verslininkai, kurie nori geriau pažinti darbuotojus ir pasiekti didesnio efektyvumo. Tačiau tuo naudojasi ir juodųjų technologijų meistrai, kurie siekia manipuliuoti žmonėmis, kad pasiektų savo tikslų.

Būtent tokia veikla – neurolingvistiniu programavimu – užsiima propagandinio portalo skalunai.info kūrėjai.

Puslapio kūrėjai – po devyniais užraktais

Internetinis adresas skalunai.info buvo registruotas vilniečio P.Larkino vardu. Be to, mobiliojo telefono numeris, kuris parašytas prie internetinio adreso registracijos, priklauso P.Larkinui.

Su juo betarpiškai bendravę portalo lrytas.lt šaltiniai teigė, kad šis vyras yra pagrindinis tinklalapio kūrėjas, administratorius ir koordinatorius. Jis ieško informacijos apie skalūnų dujų gavybos procesą, numanomus pavojus ir talpina tą informaciją tinklalapyje skalunai.info.

Kitaip tariant, propagandinį portalą kontroliuoja verslininkas P.Larkinas. Šis IT specialistas prisidėjo prie tinklalapio sukūrimo ir jo turinio.

Organizuoja smegenų plovimo kursus

Tai nėra vienintelis P.Larkino projektas. Jo vardu buvo užregistruoti keli internetiniai adresai. Dauguma jų susiję su vilniečio verslais. Vienas iš tų adresų – novitusgroup.lt.

Šiame interneto puslapyje pristatoma bendrovė „Novitus Group“, kuri organizuoja neurolingvistinio programavimo seminarus ir kursus. Tie mokymai yra vieši, juose gali dalyvauti visi norintys. Be to, verslininkai gali užsisakyti privačius „Novitus Group“ kursus.

IT specialisto P.Larkino sąsajos su „Novitus Group“ - akivaizdžios. Jis ne tik užregistravo šios bendrovės internetinio puslapio adresą. Prieš metus „Novitus Group“ ieškojo pardavimų telefonu vadybininko, kuris turėjo labai gerai kalbėti rusiškai. Skelbime buvo nurodomas P.Larkino mobilaus telefono numeris. Galima daryti prielaidą, kad jis dalyvavo formuojant „Novitus Group“ kolektyvą.

Be to, bendrovės „Novitus Group“ buhalterė yra Nina Larkina. Ji buvo ir vieno Vilniaus politiko iždininke.

Tinklalapio skalunai.info kūrėjas P.Larkinas yra draugai su bendrovės „Novitus Group“ direktoriumi Jevgenijumi Voronkinu.

Abu jie yra baigę neurolingvistinio programavimo kursus. Kitaip tariant, turi įgūdžių daryti įtaką ar net manipuliuoti kitais žmonėmis.

Mokytojas – buvęs KGB šnipas

„Novitus Group“ pastaruosius dvejus metus patiria nuostolių. Įsiskolinimai per vienerius metus išaugo 21 tūkstančiu litų. Nepaisant to, kad finansinė padėtis prastėja, verslininkai toliau vykdo aktyvią veiklą – renginių grafikas sudarytas iki kitų metų pradžios. Pavyzdžiui, artimiausi neurolingvistinio programavimo mokymai planuojami lapkričio 11 dieną.

Tądien neurolingvistinio programavimo meno „Novitus Group“ klientus mokys Rusijos pilietis Michailas Pelechatis. Maskviečio biografija – įspūdinga.

Sovietmečiu jis baigė Rusijos užsienio žvalgybos akademiją, buvo profesionaliu KGB šnipu, dirbusiu Vakaruose. Kai buvo paskelbtas slaptų sovietinių agentų sąrašas, M.Pelechatis buvo priverstas atsistatydinti. Jo šnipo karjera baigėsi.

Tačiau tada jis rado antrąjį savo pašaukimą – neurolingvistinį programavimą. Teigiama, kad jis yra vienas geriausių smegenų plovėjų pasaulyje.

„Per savo mokymus, kurių kaina siekia 2 tūkst. dolerių, M.Pelechatis demonstruoja neurolingvistinio programavimo stebuklus. Pardavimų vadybininkas iš jo mokosi realizuoti užsigulėjusias prekes, politikas – valdyti mases“, - apie buvusį KGB šnipą rašo portalas express-k.kz.

Kitaip tariant, profesionalus KGB šnipas yra vienas iš bendrovės „Novitus Group“ mokytojų. Lietuvoje jis lankosi dažnai.

Rusijos pilietis M.Pelechatis yra tiek P.Larkino, tiek bendrovės vadovo J.Voronkino draugas socialiniame tinkle „Facebook“.

Be to, tinklalapio skalunai.info kūrėjas P.Larkinas neurolingvistinio programavimo mokėsi būtent iš buvusio šnipo M.Pelechačio. Baigęs kursus jis gavo neurolingvistinio programavimo instituto diplomą.

Šioje istorijoje veikia ir daugiau neurolingvistinio programavimo specialistų.

Smegenų plovimo mokėsi Maskvoje

Rugsėjo mėnesį greitkelio Vilnius-Kaunas pakraštyje, prie Pravieniškių, iškilo skalunai.info lauko reklama. Dideliame plakate vaizduojama kaukolė, kurios forma primena branduolinio sprogimo dūmų debesį. Vaizdas - šiurpus.

Propagandinio tinklalapio reklama kabo jau kelis mėnesius. Tokio stendo nuoma mėnesiui kainuoja apie 3 tūkst. litų, o metams – apie 30 tūkst. litų. Kas apmoka šią reklamą? Kai rinkau medžiagą šia tema, man paskambino vyras, prisistatęs Gintaru Jonu Aleknavičiumi. Jis teigė, kad tinklalapio skalunai.info reklamą esą užsakė jis.

„Su draugu važiavome greitkeliu. Toje vietoje yra greičio matuokliai, todėl sumažinome greitį ir pamatėme tuščią stendą. Tada ir pagalvojome – kodėl gi ten nepatalpinti šitos reklamos, kad žmonės žinotų“, - telefonu kalbėjo vyras.

Jis tikino, kad kitą dieną paskambino reklamų savininkams, o šie leido stendu naudotis nemokamai – reikėjo tik sumokėti 800 litų už plakato pagaminimą ir pakabinimą. Tą sumą esą surinko bendraminčiai, kovojantys už švarią Lietuvos gamtą.

Verslininku save vadinantis G.J.Aleknavičius teigė, kad tinklalapio skalunai.info kūrėjo P.Larkino beveik nepažįsta. Su juo esą buvo susitikęs tik kartą. Tas susitikimas neva įvyko atsitiktinai, per žaliųjų idėjas palaikančių žmonių susibūrimą.

Kitaip tariant, stendo nuomininkas G.J.Aleknavičius teigė, kad tos iniciatyvos ėmėsi neturėdamas nieko bendro su tinklalapiu skalunai.info ir jo kūrėju P.Larkinu. Jis esą net neklausė, ar internetinio puslapio kūrėjai sutinka su tokia reklama.

G.J.Aleknavičius miglotai kalbėjo apie ryšius su P.Larkinu. Jis teigė, kad žino, jog skalunai.info kūrėjas yra programuotojas, domisi sveika gyvensena ir lyg domisi neurolingvistiniu programavimu. Apie pastarąją veiklą G.J.Aleknavičius kalbėjo taip, jog man susidarė įspūdis, kad tas terminas jam būtų nepažįstamas.

Tačiau viskas yra priešingai.

Verslininku save vadinantis G.J.Aleknavičius yra patyręs neurolingvistas. Neurolingvistinio programavimo pagrindų jis mokėsi Maskvos Sisteminių sprendimų institute. 2009 metais, baigęs intensyvių treniruočių mokymo kursą, jis gavo Sidabrinį diplomą.

Kitaip tariant, tinklalapio skalunai.info reklamą užsakė kitas profesionalus smegenų plovėjas.

* * *

Tinklalapio skalunai.info kūrėjai ne tik domisi neurolingvistiniu programavimu, bet ir mokėsi tos psichologijos atmainos iš profesionalų. Gal tik sutapimas, bet tiek internetinio puslapio autorius, tiek reklaminio stendo nuomininkas šios metodikos išmoko Maskvoje. Be to, verslininko P.Larkino įgūdžius gilino profesionalus KGB šnipas. 

Ar tai leidžia teigti, kad šie asmenys ar net visas judėjimas prieš skalūnus yra finansuojamas Rusijos? Matyt, ne.

Išstudijavus susijusių įmonių finansines ataskaitas nepavyko rasti sąsajų su Rusijos specialiosiomis tarnybomis, fiktyviomis įmonėmis ar dujų milžinu „Gazprom“, kuris lyg ir suinteresuotas skalūnų projekto sužlugdymu. Iš kitos pusės, juk savaime suprantama, kad neteisėta veikla oficialiuose dokumentuose neatsispindi.

Aišku viena - propagandinis puslapis skalunai.info buvo kuriamas ir reklamuojamas asmenų, kurie turi žinių, kaip daryti įtaką kitiems žmonėms. Jie to mokėsi Rusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.