Filmus Seime cenzūravęs B.Bradauskas išsaugojo savo postą

Opozicijos bandymas Seime antradienį nuversti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką socialdemokratą Bronių Bradauską žlugo. Balsavimą boikotavo valdančiosios partijos, todėl jis neįvyko. Prie urnos atėjo vos 41 politikas. Beveik visi iš jų balsavo už B.Bradausko atleidimą. Kad tai įvyktų, reikėjo surinkti 71 balsą.  

Dalis Seimo daugumos atstovų balsavimą dėl B.Bradausko bandė sužlugdyti tik prasidėjus Seimo posėdžiui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalis Seimo daugumos atstovų balsavimą dėl B.Bradausko bandė sužlugdyti tik prasidėjus Seimo posėdžiui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Nov 12, 2013, 11:08 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:43 AM

B.Bradauskas prieš kelias savaites sukėlė skandalą, kai per parlamente vykusį tarptautinį renginį užsienio svečams neleido rodyti filmo apie Sausio 13-osios ir Kovo 11-osio įvykius Seime.

Bandymas atstatydinti B.Bradauską parlamente antradienį virto santykių aiškinimusi tarp konservatorių ir socialdemokratų. Vieni kitiems negailėjo karčių žodžių ir kaltinimų.

Atstatydinti B.Bradauską pasišovė Seimo opozicija, kuri mano, kad neleisdamas per tarptautinį renginį rodyti filmo ir sukėlęs skandalą B.Bradauskas sumenkino Lietuvos nepriklausomybei svarbius įvykius ir daugiau negali užimti svarbių pareigų.

Dalis Seimo daugumos atstovų balsavimą dėl B.Bradausko bandė sužlugdyti tik prasidėjus Seimo posėdžiui. Jie siūlė išbraukti šį klausimą iš šios dienos darbotvarkės, nes esą Seimo nario negalima pašalinti iš posto už jo nuomonę arba žodžius. Vis dėlto tokiam siūlymui nebuvo pritarta.

Palygino su prisitaikančiu gyvūnu

B.Bradausko atstatydinimo priežastis pristatė Seimo narė konservatorė Rasa Juknevičienė. Ji B.Bradauską lygino su gyvūnu lamantinu. Taip pat pavadinta ir B.Bradauskui priklausanti draudimo kompanija.

„Internete radau ne tik B.Bradausko šeimos bendrovės pavadinimą. Bet ir paties lamantino aprašymą. Kas yra lamantinas? Pasirodo, tai gyvūnas, kuris lengvai prisitaiko gyventi ir sūriuose, ir gėluose vandenyse. Maistui sugriebti jis naudoja būdingą jiems lanksčią, dvigubą viršutinę lūpą“, - ironizavo Seimo narė. Jai atšovęs B.Bradauskas teigė, kad šis gyvūnas yra Raudonojoje knygoje ir ne taip lengvai prisitaiko, kaip mano opozicija.

R.Juknevičienė pabrėžė, kad šiandien Seime bus balsuojama ne tik dėl B.Bradausko, bet ir dėl to, ar mes gerbiame savo istoriją, vertybes ir patį save.

„Šiandien balsavimas bus dėl vertybių, nes Sausio 13-oji neabejotinai yra naujausių laikų Žalgirio mūšis. Tai diena, kai didžiuosimės tol, kol gyva Lietuva. Jei Sausio 13-osios neliks tautos vertybių skalėje, neliks ir prielaidų šiai valstybei egzistuoti“, - pabrėžė R.Juknevičienė.

Ji priminė, kad Rusija visaip bando sumenkinti Lietuvos istoriją ir kovą už Nepriklausomybę. Tam esą tarnauja Algirdas Paleckis, Pirmasis Baltijos kanalas.

Tai, kad Seimo salėje B.Bradauskas uždraudė rodyti filmą apie Sausio 13-ąją ir Kovo 11-ąją R.Juknevičienė pavadino kolaboravimu. Jis esą įvykdė priešišką Lietuvai veiksmą, paniekino Lietuvos valstybės vertybių pamatus.

„Tylėti apie Sausio 13-ąją, nes Rusijos ambasadoriui tai nepatiks, yra kolaboravimas, B.Bradauskai. Net jei priežastis menkavertė – koks nors „Lamantinas”, - pabrėžė konservatorė.

Opozicijos atstovė teigė, kad keliama sumaištis vertybėse yra silpnos valstybės bruožas. Tai padeda daryti B.Bradauskas, kuris, anot R.Juknevičienės, negali toliau vadovauti Seimo Biudžeto ir finansų komitetui.

B.Bradauskas pajuto smirdantį purvą

Pats B.Bradauskas iš Seimo tribūnos kalbėjo, kad politika yra nešvarus dalykas ir visiems kartais tenka paragauti purvo.

„Konservatorių rankose, ypač Rasos ir Andriaus, tai pavirsta tokia klampyne, tokiu smirdančiu liūnu ir aš išgirdęs šitą Rasos kalbą pagalvojau: „Viešpatie, kiek gali žmogus prarasti sąžinės, padorumo ir visą kitą, taip šlykščiai, smirdančiai meluodamas. Apie Sausio 13-ąją tame filme nebuvo ištarta nė vieno žodžio“, - kalbėjo B.Bradauskas.

„Prašiau į filmą įdėti ir Algirdo Brazausko, su kurio pastangomis buvo išvesta okupacinė kariuomenė, kurio parašu įstojome į NATO ir Europos Sąjungą, kalbą. Konstitucija ir Seimo statutas man leidžia reikšti savo nuomonę ir nebūti persekiojamam. Bet Konstitucija ir Statutas, pasirodo, yra konservatoriška“, - gynėsi B.Bradauskas.

Šiuo opozicijos elgesiu, pasak B.Bradausko, norima nukreipti dėmesį nuo konservatorių valdymo laikais padarytų klaidų. „Pasitelkėt šlykštų melą, šlykščią apgaulę. Tai gali daryti tik labai seni komjaunimo kadrai, kurie moka labai gerai tai daryti. Rasa, gal savo stažą pasakysi komjaunime“, - kreipėsi į interpeliacijos šalininkę B.Bradauskas. Jis ragino Tėvynės sąjungą paskelbti revoliucijos dieną, lapkričio 7-ąją, savo diena.

B.Bradauskas pabrėžė esantis už gerus santykius su kaimyninėmis valstybėmis. Jis menkino konservatorius ir vadino save tikru patriotu, kuris su ginklu gynė Seimą per sausio įvykius.

B.Bradauskas mano, kad bandant jį išversti iš posto norima sustabdyti jo pradėtą kovą su kontrabanda ir šešėline ekonomika, į viešumą traukiant blogus konservatorių darbus.

Socialdemokratai gynė kolegą

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius sako, kad B.Bradauskas meluoja teigdamas, kad neleido rodyti filmo tik dėl to, kad jame buvo per mažai informacijos apie A.Brazauską. Opozicijos lyderis priminė, kad iš pradžių B.Bradauskas kalbėjo, kad filmo nereikia rodyti, nes tai sunervins tarptautiniame renginyje dalyvavusius Rusijos ambasados darbuotojus. A.Kubilius įtaria, kad rusams B.Bradauskas pataikauja, nes jam priklausanti draudimo kompanija „Lamantinas“ aptarnauja Rusijos įmones. B.Bradauskas šiuos kaltinimus neigė.

Socialdemokratų, kurie atsiribojo nuo B.Bradausko žodžių, frakcija balsavimą dėl komiteto vadovo atstatydinimo nutarė boikotuoti. Taip pat elgėsi ir dauguma kitų valdančiųjų partijų atstovų. 

„Mes su Broniumi frakcijoje pasikalbėjome. Jis viską suprato. Partija savo poziciją išsakė, manau, tuo turime ir baigti“ - kalbėjo frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.  Ji mano, kad vieša diskusija, kuri kilo prasidėjus skandalui, yra pakankama pamoka visiems politikams, kurios būtų užtekę. 

I.Šiaulienė mano, kad B.Bradauskas per daug prisišnekėjo žurnalistams, aiškindamas, kodėl nutarė uždrausti filmą. 

Opozicijos tokios kalbos neįtikino. Liberalai ir konservatoriai apgailestavo, kad B.Bradauskas nesuprato savo klaidos ir net neketina atsprašyti įžeistų žmonių.

Po žlugusio balsavimo opozicijos atstovai kalbėjo, kad tokiu elgiasi valdantieji pademonstravo savo požiūrį į Lietuvos istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.