Šiaulių psichiatrijos ligoninėje ruošiamam streikui – teismo stabdis

Trečiadienį prasidėti turėjęs Šiaulių psichiatrijos ligoninės darbuotojų streikas kol kas nevyks.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Nov 12, 2013, 3:45 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:26 AM

Streikuoti nusiteikusius medikus sustabdė Šiaulių miesto apylinkės teismo sprendimas pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones, kol bus išnagrinėta byla dėl streiko teisėtumo.

Kraštutinės protesto priemonės – streiko – Šiaulių psichiatrijos ligoninės kolektyvas nusprendė griebtis bandydamas išsaugoti savo darbovietės ūkinį savarankiškumą.

Tokio savarankiškumo, kuris Šiaulių psichiatrijos ligoninės darbuotojams garantavo geresnes darbo sąlygas ir didesnį darbo užmokestį, nebeliks jau kitąmet, kai vykdant Sveikatos apsaugos ministro įsakymą Psichiatrijos ligoninė taps Respublikinės Šiaulių ligoninės Psichiatrijos klinika.

„Sužinoję apie planus panaikinti mūsų ūkinį savarankiškumą, bandėme tartis ir su Respublikinės Šiaulių ligoninės, kurios filialu dabar esame, vadovybe ir su Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojais.

Kad panaikinus savarankiškumą pablogės ne tik mūsų darbuotojų materialinė padėtis, bet visų pirma nukentės pacientų interesai, mes bandėme įrodyti ir Sveikatos apsaugos ministrui Vyteniui Andriukaičiui. Su ministru kalbėjomės ir jam lankantis Šiauliuose, ir patys nuvykę į ministeriją.

Mus patikino, kad Šiaulių psichiatrijos ligoninė išliks ūkiškai savarankišku Respublikinės Šiaulių ligoninės filialu, tačiau paaiškėjo, kad tai tėra rekomendacijos.

Nepavykus savo interesų apginti kitomis priemonėmis Šiaulių psichiatrijos ligoninės darbuotojai nusprendė streikuoti.

Už streiką slaptu balsavimu pasisakė 97 procentais šios medicinos įstaigos darbuotojų“, - portalui lrytas.lt paaiškino Šiaulių psichiatrijos ligoninės profesinės sąjungos pirmininkė Romualda Ališauskienė.

Per streiką buvo nuspręsta teikti visas paslaugas hospitalizuotiems ligoniams, esant būtinybei guldyti pacientus į ligoninę, tačiau neatlikti medicininės ekspertizės blaivumui nustatyti nustatyti, neteikti informacijos teismams, prokuratūroms, ikiteisminio tyrimo įstaigoms, savivaldybių vaiko teisių apsaugos tarnyboms, neišduoti išrašų iš ligos istorijų, neatlikti profilaktinio sveikatos patikrinimo įsidarbinti, įgyti ginklą ar vairuotojo pažymėjimą norintiems asmenims.

Šiaulių psichiatrijos ligoninės darbuotojų ketinimas streikuoti sulaukė neigiamos vadovų reakcijos.

Lapkričio ketvirtąją su sveikatos apsaugos viceministru Eriku Mačiūnu susitikę Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinis direktorius Petras Simavičius ir Respublikinės Šiaulių ligoninės filialo Psichiatrijos ligoninės direktorius Eugenijus Mikaliūnas pareiškė, kad ruošiamas streikas yra neteisėtas.

Abiejų ligoninių vadovai pareiškė, kad Psichiatrijos ligoninei tapus Respublikinės Šiaulių ligoninės Psichiatrijos klinika teikiamų psichiatrijos paslaugų apimtys, prieinamumas, kokybė, saugumas nesikeis.

Psichiatrijos ligoninės darbuotojai buvo patikinti, kad Sveikatos apsaugos ministerija ir Respublikinė Šiaulių ligoninė jiems užtikrins tokias pačias darbo sąlygas kokios yra dabar.

Toks P.Simavičiaus ir E.Mikaliūno pareiškimas įspūdžio streikuoti nusiteikusiems medikams nepadarė. Šiaulių psichiatrijos ligoninės profesinės sąjungos pirmininkė R.Ališauskienė pareiškė, kad P.Simavičius ir E.Mikaliūnas negali nuspręsti, ar streikas, kurį nusprendė skelbti profsąjunga, yra teisėtas: „Tai gali nuspręsti teismas, o ne ligoninės direktorius.

Į Šiaulių apylinkės teismą dėl streiko teisėtumo kreipęsi ligoninės vadovai paprašė iki bus išnagrinėta ši byla pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Šį prašymą patenkinęs teismas konstatavo, kad viešasis interesas – žmonių saugumas- yra aukščiau už streikuoti siekiančių medikų interesus.

Šiaulių psichiatrijos ligoninės darbuotojams streikuoti draudžiančios laikinosios apsaugos priemonės galios, kol bus priimtas sprendimas dėl streiko teisėtumo, bet ne ilgiau nei 30 dienų.

Bylą dėl Psichiatrijos ligoninės darbuotojų streiko teisėtumo Šiaulių apylinkės teismas turi pradėti nagrinėti trečiadienį.

Paklausta, ką ligoninės darbuotojai darys, jei sulauks neigiamo teismo sprendimo Šiaulių psichiatrijos ligoninės profesinės sąjungos pirmininkė R.Ališauskienė atsakė, kad bus einama teisiniu keliu – teismo sprendimas bus skundžiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.