Valdininko žodžiai apie Ban Ki-mooną pribloškė ir politikus, ir universitetą

Kaunui ruošiantis priimti neeilinį svečią, ko gero, aukščiausio rango kada nors mieste viešėjusį politinį veikėją, Jungtinių Tautų generalinį sekretorių Ban Ki-mooną, miesto savivaldybė sugebėjo pademonstruoti, kiek jai svarbus vieno įtakingiausių pasaulio politikos lyderių vizitas.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 15, 2013, 5:26 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:32 AM

„Kas sakėte atvažiuoja? JT generalinis sekretorius?.. Netikėčiau, net įdomu pasidarė... Pasižiūrėsime patys, informacijos apie tai mes nesame gavę. Galėtų taip būti, tačiau labai abejoju ar tokio aukšto rango politikas, nenuvertinant nei Kauno, nei VDU, čia atvažiuotų. Jūs man pasakėte labai įdomią žinią“, - ketvirtadienį lrytas.lt žurnalistui sakė Kauno savivaldybės Tarptautinių ryšių ir protokolo skyriaus vadovas Raimundas Šmitas.

Už tarptautinių santykių puoselėjimą ir miesto reprezentavimą atsakingo skyriaus vadovo nekompetencija sukėlė nemažai aistrų tiek Kauno savivaldybėje, tiek Vytauto Didžiojo universitete, kur sekmadienį lankysis Ban Ki-moonas.

Tarybos narį ištiko šokas

Lrytas.lt žiniomis, dėl to, kad Kauno savivaldybę savo pasisakymu žiniasklaidoje pavertė pajuokos objektu, Tarptautinių ryšių ir protokolo skyriaus vedėjui R.Šmitui gresia nemalonumai.

Savivaldybės kuluaruose kalbama, jog derėtų atlikti tiek apie istorinį vizitą nežinojusio skyriaus vadovo, tiek ir jo pavaldinių neeilinę atestaciją.

„Man trūksta žodžių... Net nežinau, kaip tai apsakyti, tai didžiulis skandalas. Juk į Kauną atvažiuoja ne koks nors „grybas nuo kelio“, pats Jungtinių Tautų generalinis sekretorius. Nesuprantu, kaip gali atsitikti, kad apie jo vizitą žino visi, išskyrus savivaldybės Tarptautinių ryšių ir protokolo skyrių. Negaliu pakomentuoti, nes to tiesiog nesuvokiu. Kai perskaičiau šią publikaciją – mane ištiko šokas“, - lrytas.lt sakė Kauno savivaldybės tarybos narys, buvęs vidaus reikalų ministras Gintaras Jonas Furmanavičius.

Pasak politiko, tokio lygio pareigūnų, kaip Ban Ki-moonas vizitai derinami minučių tikslumu, apie juos pranešama vos ne prieš pusmetį.

G.J.Furmanavičiaus teigimu, atsakomybę už Tarptautinių ryšių ir protokolo skyriaus vadovo nekompetenciją turėtų prisiimti ir tiesioginis jo viršininkas, savivaldybės administracijos direktorius.

„Kaip galima pražiopsoti tokio lygio asmens, kaip Jungtinių Tautų vadovas vizitą? Kaip galima apie jį nežinoti? Juk esame ne Frankfurto oro uoste, kur kasdien atvyksta ir išvyksta pasaulinio lygio žvaigždės, o Kaune“, - piktinosi Darbo partijos atstovas.

Universiteto bendruomenei - šokas

Ateinantį sekmadienį su istoriniu vizitu atvykstantį JT generalinį sekretorių priimsiančio VDU rektorius Zigmantas Lydeka lrytas.lt pripažino, kad Kauno valdininkų požiūrį paviešinusi publikacija universiteto bendruomenėje sukėlė nemažai diskusijų.

„Visi universiteto žmonės į vizitą žvelgia labai atsakingai ir jam kruopščiai ruošiasi, nes tai išskirtinis atvejis ne tik universitetui, bet ir Lietuvai. Norisi, kad viešas JT vadovo buvimas universitete ir jo paskaita būtų plačiai matoma visai visuomenei“, - sakė VDU rektorius Z.Lydeka.

Paklausus, kaip vertinantis už ryšius su užsieniu ir Kauno reprezentavimą tarptautiniame lygmenyje atsakingų savivaldybės darbuotojų kompetenciją, VDU vadovas jų reakciją taktiškai pavadino „stebėtina“.

„Mes JT vadovo vizito detales derinome su Užsienio reikalų ministerijos protokolo skyriumi. Taip pat tiesiogiai kontaktuota ir su JT generalinio sekretoriaus protokolo skyriaus darbuotojais. Jeigu savivaldybės atstovai apie vizitą nesužinojo ar sužinojo per vėlai – tai jų valia. Mes apie jį viešai paskelbėme dar praėjusį trečiadienį. Jų reakcija man stebėtina. Nors JT generalinį sekretorių priima universitetas, tačiau vizitas vyksta Kaune, norisi, kad iš istorinė diena taptų švente ir visam miestui“, - sakė VDU rektorius, profesorius Z.Lydeka.

Sulaukė tik šlavėjų pagalbos

„Tai ne vieno ar kito valdininko problema, o visos Kauno savivaldybės požiūris į universitetus. Neskiriama jokio dėmesio, jau nekalbant apie materialią pagalbą ar žmogiškuosius resursus, kad atvyktų garbingi žmonės, kad akademinė visuomenė galėtų įgyvendinti savo sumanymus“, - lrytas.lt sakė opozicinės frakcijos Kauno savivaldybės taryboje atstovas Povilas Mačiulis.

Politikas tikino, kad jo duomenimis, VDU yra prašęs savivaldybės sutvarkyti šalia esančias viešąsias erdves, tačiau sulaukta tik šlavėjų pagalbos.

„Nors Kauno vadovai linkę akcentuoti, kad tai akademinis miestas, tačiau įvertinus valdininkų požiūrį į istorinį JT generalinio sekretoriaus vizitą bei akademinę bendruomenę tampa akivaizdu, kad universitetai tiesiog ignoruojami“, - svarstė P.Mačiulis.

Paniekino užsienio ambasadorius

Tai ne pirmas kartas, kai už tarptautinius ryšius atsakingi Kauno savivaldybės valdininkai demonstruoja stulbinančią nekompetenciją, bet kuriuo momentu galinčią sukelti tarptautinį skandalą.

Prieš kelerius metus lrytas.lt žurnalistui teko stebėti kaip į itin keblią padėtį Kaune pakliuvo net trijų valstybių – JAV, Vokietijos ir Izraelio – diplomatai.

Atvykę į IX forto memorialą, kur buvo minima masinių žudynių sukaktis, užsienio šalių pasiuntiniai ilgai trypčiojo atokiau, o juos lydėję asmenys desperatiškai bandė išsiaiškinti, kuris iš paminklo papėdėje stovinčių žmonių – oficialus miesto valdžios atstovas.

Pagal griežtą diplomatinį protokolą ambasadoriai ketino pasisveikinti su juos sutikti turėjusiais Kauno savivaldybės atstovais, o tada – padėti vainikus prie memorialo nacių aukoms. Niekam iš savivaldybės atstovų renginyje nepasirodžius, užsienio diplomatai pagerbė nužudytų žmonių atminimą, pasakė kalbas negausiam būreliui vietos žydų ir išsiskirstė.

Užsienio šalių pasiuntiniai ne kartą turėjo nemaloniai nustebti atvykdami į žydų žudynių buvusio Lietūkio garaže minėjimą. Graudžiu anekdotu tapo tikros istorijos, kaip atvykus Izraelio, Vokietijos bei Rusijos diplomatams Kauno savivaldybė sugebėdavo atsiųsti tik kuklia gėlių puokšte nešiną tuometį Kultūros skyriaus vedėją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.