Kad ir ką bedarytum, nepatenkintų vis tiek bus

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Nov 16, 2013, 9:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:22 AM

Šią savaitę kalbėdami apie tai vilniečiai pamiršo du svarbius dalykus. Pirmasis – mero A.Zuoko ne kartą pakartoti žodžiai, kad Vilnius plotu yra keturis kartus didesnis už Paryžių ar Barseloną.

Žinoma, dėl to būtų galima diskutuoti, bet su meru reikėtų sutikti, kad Vilniuje ir apylinkėse gyvenamieji namai statomi kur tik užsigeidžiama. Norėdami gryno oro ir ramybės, vilniečiai kraustosi į užmiestį, bet vaikus kiekvieną rytą būtinai veža į prestižinę gimnaziją Vilniuje. Tai – viena transporto grūsčių priežasčių.

Nevertėtų pamokslauti, bet tokie tėvai, galvodami apie gyvenimo komfortą, visiškai pamiršta vaikus. Jiems nusispjauti į tai, kad arti namų būtų vaikų darželis ar mokykla. Svarbiau -- namas.

Kitas dalykas – laikrodžių rodyklių persukimas rudenį ir pavasarį. Nors kiekvieną kartą po to skundžiamės prasta savijauta, garsiai apie laikrodžių sukiojimą jau net nekalbame. O mokytojai galėtų daug papasakoti apie pamokose žiovaujančius auklėtinius, prastėjančius rezultatus.

Pirmasis į savivaldybės prašymą vėliau pradėti darbą atsiliepė Lietuvos edukologijos universitetas. Nuo kitų metų vasario šioje mokslo įstaigoje paskaitos prasidės ne 8 valandą, o pusę devynių.

O kaip mokyklos? Šiuo metu iš 123 sostinės mokyklų 96-iose pamokos pradedamos 8 valandą ir tik likusiose vėliau – 8 val. 30 min. ar 9 valandą. Kol jų vadovai nepriėmė sprendimo pavėlinti pamokas, moksleiviams teks stumdytis sausakimšuose autobusuose, troleibusuose ar kiekvieną rytą laukti įstrigus grūstyse.

Agituodama vėliau pradėti pamokas savivaldybė prisiminė Londono akademijos pavyzdį. Ji tapo pirmąja mokykla Jungtinėje Karalystėje, pradedančia mokslą net 10 valandą. Tokiai pertvarkai britai ryžosi po tyrimo, kurio metu paaiškėjo, kad paaugliai nevisiškai pabunda iki priešpiečių. Pavėlinus pamokas, vaikai tapo budresni ir aktyvesni pamokose.

Tuo metu Mineapolyje (JAV) pakeitus septynių aukštųjų mokyklų paskaitų pradžios laiką iš 7 val. 15 min. į 8 val. 40 min., buvo užfiksuota, kad studentų rezultatai pagerėjo kelis kartus.

Vilniaus moksleivių tėvai atšauna: jei pamokos prasidės devintą valandą ryto, ką visą valandą mokykloje veiks gimdytojų atvežamos atžalos?

Patys moksleiviai taip pat prieštarauja siūlymui. Juk jau dabar vyresnių klasių mokiniai iš pamokų grįžta 16 valandą. Jeigu jos būtų dar valanda pavėlintos, namo žiemą tektų grįžti visiškai sutemus. O kada ruošti namų darbus ar eiti į būrelius?

Nepatinka siūlymas ir mokytojams, jie primena, kad Vokietijoje pamokos prasideda gerokai anksčiau – 7 valandą. Tačiau dauguma jų sutinka, kad pamokas pradėti 8 val. 30 min. gal ir nebūtų blogai.

Keliaus moksleiviai į mokyklas kartu su vilniečiais, darbą pradedančiais 8 valandą ryto, ar važiuos vėliau? Atrodo, kad visų miesto transporto problemų vienu siūlymu greitai išspręsti nepavyks.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.