Serpantiną valdžia gaivina pažadais

Savivaldybė jau penkerius metus neranda nė lito vieninteliam serpantinui Lietuvoje tvarkyti, todėl Seimo narys pinigų siūlo ieškoti valstybės ižde.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Nov 17, 2013, 12:02 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:05 AM

Milijonas litų. Tiek Seimo narys Sergejus Ursulas siūlo skirti Pavilnyje, Žiedų gatvėje, vingiuojančiam serpantinui tvarkyti.

Parlamentaro nuomone, Tuputiškių serpantinu vadinamo kelio būklė nepatenkinama, daugelyje vietų akmenų grindinys pažeistas, kai kur duobės užlopytos asfaltu.

Serpantinas priklauso sostinės savivaldybei. Nors 2008 metais buvo parengti projektiniai pasiūlymai, savivaldybė vis trypčiojo vietoje. Dėl finansinių sunkumų ji darbams neskyrė nė lito.

Išgirdusi apie Seimo nario pasiūlymą Pavilnių ir Verkių regioninių parkų vadovė Vida Petiukonienė net rankomis suplojo.

Jei būtų skirtas milijonas litų, jo užtektų ne tik serpantinui, bet ir automobilių stovėjimo aikštelei prie Pūčkorių atodangos sutvarkyti.

„Tai degantys projektai, parkų direkcijos atstovai juos ne kartą pristatė įvairiose institucijose, tačiau pinigų jiems iki šiol neskirta.

Būtų džiugu, jei parlamentarai į juos atsižvelgtų”, – kalbėjo V.Petiukonienė.

Ji prisiminė, kad parengus Tuputiškių serpantino remonto techninį projektą, darbams buvo planuota gerokai mažesnė suma – apie 300 tūkst. litų. Bet šis projektas paseno, be to, dabar reikalaujama papildomai įrengti apšvietimą, lietaus vandens nutekėjimo sistemą.

Akmenimis grįstas serpantinas – vienintelis kelias, jungiantis Žemąjį Pavilnį su Aukštuoju, kuriame yra daug visuomeninės paskirties objektų – mokykla, vaikų darželis, biblioteka, bažnyčia. Jis labai reikalingas vietos gyventojams.

Serpantinas įrašytas į Kultūros vertybių registrą. Toks kelias – vienintelis Lietuvoje.

Žinoma, nei ilgiu, nei aukščiu jis negali lygintis su kalnų serpantinais, bet vingių staigumu tikrai jiems nenusileidžia.

Tikslių duomenų, kada įrengtas Tuputiškių serpantinas, neišlikę.

Manoma, kad jis atsirado XX amžiaus pradžioje, kai Pavilnyje įsikūrė geležinkelininkų gyvenvietė. Ji pradėta statyti 1908-aisiais. Tad šiam keliui – apie šimtą metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.