Apkalta D.Grybauskaitei. Ar yra pagrindas?

Darbo partijos lyderiams pradėjus spekuliuoti galimos apkaltos prezidentei Daliai Grybauskaitei tema teisininkai pabrėžia, kad tokios kalbos yra dar labai ankstyvos. Jie kol kas nemato jokio pagrindo, kad D.Grybauskaitei galėtų būti rengiama apkalta dėl galimo slaptos Valstybės saugumo departamento pažymos nutekinimo žurnalistams.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-11-18 11:41, atnaujinta 2018-02-20 07:44

Prokurorai teigia jau nustatę, kas galimai nutekino slaptą Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą žurnalistams apie Rusijos grėsmes šalies vadovams. Tačiau nusikaltimą padariusių asmenų pavardės kol kas neatskleidžiamos.

Kai kurie politikai įtaria, kad tai gali būti su žurnalistais bendraujančių Prezidentūros atstovų darbas. Juo labiau, kad pažymos paviešinimas prezidentei Daliai Grybauskaitei įvaizdžio prasme buvo naudingas. Prezidentūra šių kalbų nekomentuoja, nes tai esą gali pakenkti vykdomam tyrimui.

Užtat Darbo partijos lyderiai Loreta Graužinienė ir Viktoras Uspaskichas po truputį jau perša nuomonę, kad D.Grybauskaitei, pasitvirtinus įtarimams, galėtų būti surengta apkalta. Tiesa, V.Uspaskichas mano, kad toks žingsnis Seime nesulauktų pakankamos politikų paramos.

„Nėra kam daryti apkaltą. Kas darys apkaltą? Konservatoriai arba socdemai, kurie sėdi užpakalyje pas prezidentę? - TV3 laidai „Savaitės komentarai“ sekmadienį skundėsi V.Uspaskichas.

Teisininkai į tokias kalbas kol kas žiūri įtariai.

„Kol kas nėra ką čia komentuoti. Apkaltos inicijavimas aukščiausiems valstybės vadovams yra kraštutinė priemonė. Apie tai kalbantys politikai turi jausti atsakomybę už savo kalbas“, - portalui lrytas.lt teigė buvęs Konstitucinio teismo teisėjas Juozas Žilys.

Panašiai mąsto ir buvęs jo kolega Vytautas Sinkevičius.

„Kol kas tokios kalbos atrodo nerimtai. Apkaltą prezidentui galima rengti tik tuo atveju, jei jis sulaužo priesaiką, šiurkščiai pažeidžia Konstituciją“, - aiškino V.Sinkevičius.

Vienas iš apkaltos buvusiam prezidentui Rolandui Paksui iniciatorių, buvęs Seimo narys socialdemokratas Aloyzas Sakalas mano, kad apkaltą D.Grybauskaitei būtų galima inicijuoti tik tuo atveju, jeigu būtų įrodyta, kad prezidentė pati liepė nutekinti slaptą pažymą žiniasklaidai.

„Jeigu tai Prezidentūros darbuotojas padarė savo nuožiūra, tai liktų kaltas tik jis“, - svarstė A.Sakalas.

Jis mano, kad tyrimą vykdantys prokurorai ir STT darbuotojai pričiupo didelį paukštį.

„Dabar pažymą paviešinusio žmogaus pavardė slepiama, nes tai yra žinomas žmogus. Jeigu jis būtų nežinomas, įtariamojo pavardė jau būtų seniai paviešinta“, - mano A.Sakalas.

A.Sakalui kyla abejonė, ar D.Grybauskaitė nemelavo, jog VSD pažymą ji išvydo vėliau, nei ją paviešino žurnalistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.