Į skandalą įsukta D.Ulbinaitė regi ataką prieš prezidentę

Pasklidus informacijai, kad prezidentės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė buvo apklausta kaip speciali liudytoja tiriant, kas naujienų agentūrai BNS nutekino slaptą VSD pažymą, ketvirtadienį D.Ulbinaitė paskelbė, kad paskleistą klaidingą ir melagingą informacija apie ją ji vertina, kaip gerai organizuotą politinę kampaniją prieš prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Vyriausioji prezidentės patarėja po trumpo pranešimo iškart pasuko durų link ir nesutiko atsakyti į klausimus.<br>M.Kulbio nuotr.
Vyriausioji prezidentės patarėja po trumpo pranešimo iškart pasuko durų link ir nesutiko atsakyti į klausimus.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Nov 21, 2013, 3:00 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:53 AM

„Mano namuose atlikti tokie patys veiksmai kaip ir prieš Baltijos naujienų agentūros (BNS) žurnalistus. Neturiu jokių priekaištų STT pareigūnams – jie atliko savo darbą“, – sakė ji.

D.Ulbinaitė sakė, kad nėra gavusi jokios slaptos informacijos ir ja nedisponavusi.

„Nesu gavusi jokių slaptų dokumentų, buvau tik informuota, kad prieš Lietuvą buvo sutelktos Rusijos pajėgos.“

Prezidentės patarėja sakė, kad gerai organizuotos kampanijos prieš prezidentę tikslas priversti šalies vadovę Dalią Grybauskaitę nedalyvauti artėjančiuose prezidento rinkimuose.

Prezidentės patarėja atakas prieš prezidentę įvertino kaip politines grimasas prieš artėjantį Vilniaus viršūnių susitikimą ir prezidento rinkimus.

„Tam apsijungė ir šią situaciją išnaudoja visos vidaus ir išorės jėgos, kurioms per šiuos penkerius metus tapo sunkiau vogti, sukčiauti ir daryti įtaką“, - sakė žurnalistams D.Ulbinaitė.

Jos teigimu, teisėsaugai kyla klausimai, kadangi ši kasdien bendrauja su žiniasklaida.

„Jokių slaptų dokumentų aš nesu gavusi. Pareigūnai mane perspėjo apie tai, kad prieš Lietuvą ir mūsų šalies prezidentę pirmą kartą istorijoje sutelktos elitinės Rusijos žvalgybos pajėgos“, – sakė ji.

Esą ginti valstybę nuo melo, šmeižto ir informacinių išpuolių  ji supratusi kaip tiesioginę savo pareigą: „Tai ir darau niekieno neraginama. Man tikrai tam užteks ir stiprybės, ir kantrybės.“

Antradienio LRT laidoje „Dienos centre“ buvo kalbama, kad netrukus jai gali būti pareikšti įtarimai. Pati D.Ulbinaitė šios informacijos nekomentavo. Ji tvirtino, turinti teisę dirbti su slapta informacija, tačiau užsiminė, kad per tyrimą jos namuose buvo atlikti procesiniai veiksmai, tokie patys, kaip pas BNS žurnalistus.

Lapkričio viduryje pareigūnai paskelbė išsiaiškinę, kas žurnalistams nutekino Valstybės saugumo departamento pažymą apie Rusijos grėsmes, tačiau tuoj pat pabrėžė, kad ši informacija bus suteikta tik tam tikriems asmenis, kurie ir turės įvertinti tokį darbuotoją.

Pranešime buvo teigiama, kad įtarimai šiuo metu dar niekam nėra pareikšti, tyrimas tęsiamas. Todėl, esą, kol kas neskelbiama nusikaltimą padariusio žmogaus ar žmonių pavardės.

Generalinė prokuratūra ir STT nekomentavo pasirodžiusių gandų, kad tarp apklaustųjų dėl pažymos nutekinimo buvo ir prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja D.Ulbinaitė, kuri vadovauja Spaudos tarnybai ir atsakinga už bendravimą su žurnalistais.

Pasklidus gandams, kad STT apklausė D.Ulbinaitę, portalo lrytas.lt žurnalistai D.Ulbinaitės ieškojo kelias valandas, tačiau jos tarnybinis mobilusis telefonas nuo pietų buvo išjungtas.

D.Ulbinaitės kolegos aiškino, kad ji yra susitikime, tačiau daugiau informacijos neteikė. Paklausus, ar D.Ulbinaitę apklausė STT pareigūnai, Prezidentūra pranešė negalinti komentuoti ikiteisminio tyrimo.

Vakare susisiekus su D.Ulbinaite ji pakartojo Prezidentūros poziciją ir teigė negalinti komentuoti tyrimo peripetijų: „Prezidentūros darbuotojai tyrimo nekomentuos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.