Seimo nariai stojo mūru už didesnes savo algas

Ateinantys metai politikams bus sotesni. Seimas ketvirtadienį nepritarė siūlymui nesididinti algų ir kitais metais jas palikti tokias pačias, kokios jos buvo ekonominės krizės metu. Seimo dauguma nutarė, kad tuo atveju, jei parlamentarai nepasididins algų, jie pažeis šalies Konstituciją.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-11-21 16:29, atnaujinta 2018-02-20 05:51

Todėl nuo kitų metų paprastų Seimo narių atlyginimai išaugs nuo 6900 iki 8700 litų. Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės alga padidės apie 2400 litų iki 11600 litų.

Tačiau iš tikrųjų dauguma Seimo narių uždirbs dar daugiau, nes jie dar gaus priedus už stažą tarnaujant valstybei. Kas mėnesį kiekvienas parlamentaras dar gali išleisti apie 2300 litų darbo reikmėms.

Už tai, kad algų nedidinimas gali prieštarauti pagrindiniam šalies įstatymui pasisakė tik valdančiųjų partijų atstovai.

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas pabrėžė, kad nuo kitų metų atlyginimai bus didinami ne tik politikams, bet ir valdininkams, teisėjams ir kitiems. Taip vykdomas Konstitucinio teismo išaiškinimas, kad atlyginimai per krizę visiems turėjo būti mažinami tik vienodai.  

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius sako, kad priimdama tokį sprendimą Seimo dauguma elgėsi nesąžiningai, nes Konstitucinis teismas niekada nepasakė, jog Seimo nariai negali susimažinti atlyginimų. 

"Asmeninio savanaudiškumo nepridenginėkime Konstitucija", - Seimo narius ragino opozicijos lyderis. 

Seimo pirmininkė L.Graužinienė ir premjeras Algirdas Butkevičius, kurio alga kitais metais turėtų padidėti apie 2500 litų iki 11600 litų, ketvirtadienį ryte kalbėjo, kad jų elgesys balsuojant dėl algų Seimo nariams priklausys nuo teisininkų patarimų. Šie jau kelias dienas sprendė, ar Seimo nariai gali nepasididinti krizės pradžioje sumažintų algų ir nepažeisti Konstitucijos.

Tiesa dar prieš kelias dienas A.Butkevičius ir L.Graužinienė kalbėjo, kad algų didinimas Seime nėra svarbiausias ir būtiniausias dalykas.

„Politikai turėtų solidarizuotis ir suprasti, kad taip sparčiai negalime didinti visiems darbo užmokesčio, tai manau, kad tas klausimas turėtų būti atidėtas“, - prieš gerą savaitę kalbėjo ministras pirmininkas.

„Reikia vykdyti teismo priimtus sprendimus, bet jeigu politikai registruos pataisas, kurios neprieštaraus mūsų teisei, tai aš pritarčiau (...), kad dar vieneriems metams būtų toks įstatymas priimtas ir atlyginimų didinimas atidėtas“, - šią savaitę kalbėjo premjeras.

Seimo vadovė L.Graužinienė  pripažįsta, kad Seimo nariams morališkai yra sunku ginti savo algas, tačiau jie neturi kito pasirinkimo, nes prisiekdami pasižadėjo vykdyti šalies Konstituciją.

Nei L.Graužinienė, nei A.Butkevičius balsavime, kuris lėmė Seimo narių algų padidėjimą, nedalyvavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.