Izraelyje - apie glaudžius ryšius

Draugiški Lietuvos bei Izraelio santykiai persipynė į artimus politinius ryšius – taip šią savaitę interviu dienraščiui „The Jerusalem Post“ pareiškė ūkio ministras Evaldas Gustas.

Ūkio ministras E.Gustas kalbėjo apie dviejų šalių santykių perspektyvas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ūkio ministras E.Gustas kalbėjo apie dviejų šalių santykių perspektyvas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 22, 2013, 4:20 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:19 AM

Nuo 2010 metų bendradarbiaujančios šalys gali pasigirti padvigubėjusia dvišale prekyba ir turizmu. Pastarajam itin pasitarnaus ir net 2 spalio pabaigoje pradėti tiesioginiai skrydžiai tarp Vilniaus ir Tel Avivo.

Nuo 2010 metų tarp Lietuvos ir Izraelio įvyko net 30 oficialių diplomatinių vizitų – palyginti, 1995-2010 metais jų tebuvo vos 20.

Izraelis suvokė, kad tiek vidutinio dydžio, tiek mažos šalys turi tiek pat balsų JT“, – apie pokyčių priežastį teigė Lietuvos ambasadorius Izraelyje Darius Degutis

Žvelgiant iš politinės pusės, tai yra puiki investicija. Jau dabar Lietuva, kaip Europos Sąjungos narė, pasisakė už tai, kad būtų atidėtas sprendimas, nulemiantis Izraelio teritoriją ir nepriskiriantis jai žaliosios linijos.

Be politinio palaikymo, Lietuva taip pat suinteresuota bendradarbiauti su startuolių šalimi tituluojamu Izraeliu tam, kad padidintų šiuolaikinių technologijų indėlį į šalies ekonomiką.

Izraelis jau dabar ėmėsi aktyvaus vaidmens tiek kasmetinės Lietuvoje vykstančios technologijų naujovių konferencijos „BioMed“ vystyme, tiek dalyvavime. Per konferenciją abi vyriausybės viena kitai pristatys savo startuolius.

Spalio 17 dieną Lietuvos startuoliai taip pat dalyvavo Izraelio „DLD“ inovacijų konferencijoje Tel Avive. 8 projektų autoriai jau dabar derasi su Izraelio investuotojais. Vieną iš projektų, pavadinimu „TrackDuck“, kuriantis vizualaus grįžtamojo ryšio sistemas internetinėms svetainėms, jau tapo akceleratoriaus „IDC Elevator“, kuriame išvystoma per 40 startuolių įmonių per metus, dalimi.

Izraelis taip pat turi ko pasimokyti iš Lietuvos. Pasak Pasaulio banko tyrimo „Doing Business 2014“, kuris vertina verslo sąlygas 189 pasaulio valstybėse, Lietuva iš 27 vietos šoktelėjo į 17-ą, o štai Izraelis patyrė kritimą – šiuo metu užima tik 35 vietą.

Lietuvos kilimą nulėmė šiuolaikinių technologijų inkorporavimas kasdienėje ekonomikos sferoje. „Kai atvykau į Izraelį prieš 4 metus, patyriau tikrą šoką“, – apie beveik neegzistuojančias banko paslaugas elektroninėje erdvėje teigė D.Degutis. Lietuvoje net 90 proc. bankininkystės paslaugų yra atliekamos internetu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.