Kauno bendruomenės centre stebuklai - ne tik per Kalėdas

Paskaičiavus dienas kalendoriuje, sunku patikėti, kad po mėnesio jau Kalėdos. Tačiau Kalėdų dvasią galime pajusti ir anksčiau – lapkričio 30 d. Vilniaus rotušėje rengiama kasmetė Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė. Joje  bus renkama parama tiems, kuriems jos labai trūksta. Kasmet įvairios įstaigos ir asociacijos gali teikti paraiškas gauti paramą, kurią suteikia Tarptautinė Vilniaus moterų asociacija, rengianti Tarptautinę Kalėdų labdaros mugę. Parama surenkama iš rėmėjų ir mugės lankytojų paaukotų pinigų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 26, 2013, 4:00 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:35 AM

Praėjusiais metais parama pradžiugino Kauno bendruomenės centrą „Girsta“, kuriame jau 10 metų veikia senjorų klubas. Bendruomenės centro pirmininkė Zinaida Streikienė buvo viena iš senjorų klubo steigimo iniciatorių ir iki šiol neatlygintinai rūpinasi jo veikla.

Advento stebuklas senjorams

Viskas prasidėjo nuo Z.Streikienės pagalbos draugei, dirbančiai Statistikos departamente. Tikrindama statistikos duomenis kaimyninėse gatvėse, ponia Zinaida pamatė visiškoje socialinėje atskirtyje atsidūrusius senjorus. Kiekvienas jų turėjo savo gyvenimo istoriją, savo profesiją – nuo gydytojo iki pedagogo. Užmiršti ir vieniši senjorai neturėjo su kuo pasidalyti savo mintimis, istorijomis, iš kurių galima būtų parašyti ne vieną knygą. Ponia Zinaida negalėjo likti nuošalyje.

Prieš Kūčias, padedant „Girstučio“ turgaus savininkui Arvydui Stašaičiui, buvo suruošti Kūčių stalo lauknešėliai. Juos gavo apie 40 vienišų senjorų, kuriuos geradariai aplankė namuose. Ponios Zinaidos iniciatyva senjorai taip pat buvo pakviesti į advento popietės susibūrimą Kovo 11-osios vidurinės mokyklos salėje. Susirinko per 80 garbaus amžiaus apylinkės gyventojų, popietėje dalyvavo ir Petrašiūnų parapijos klebonas Gintaras Tamošauskas.

„Vaikeli, jeigu ne tu, tai ir "plotkelės" laužti neturėčiau su kuo“, – tokius senolių su ašaromis palydėtus žodžius tąkart išgirdo Z.Streikienė. Po šių žodžių klausimų nebekilo, kad senjorus reikia suburti dažniau.

Parama padėjo įrengti bendruomenės centrą

Iš pradžių bendruomenė glaudėsi vienuolyne, vėliau Kauno miesto savivaldybė skyrė patalpas. Jas reikėjo sutvarkyti savo jėgomis, todėl jas įrengti padėjo pažįstami verslininkai, kiti geros širdies žmonės. Dalį pavyko sutvarkyti, dėl kitos dalies tvarkymo Z.Streikienė jau nedrįso prašyti geradarių pagalbos – ir taip labai daug padėjo.

Internete perskaičiusi apie Tarptautinę Kalėdų labdaros mugę ir jos skiriamą paramą,  Z.Streikienė nutarė pabandyti savo laimę. Ir geram žmogui, turinčiam kilnių tikslų, laimė nusišypsojo. Už gautą paramą buvo įrengtos likusios bendruomenės centro patalpos, jos pritaikytos ir neįgaliesiems.

Senjorų klubo nariams tai buvo itin svarbu, nes dabar jie gali visavertiškai dalyvauti visose veiklose ir renginiuose. Z.Streikienė džiaugiasi atliktais darbais ir jaučia begalinį dėkingumą mugės rengėjams ir rėmėjams, kurie padėjo įrengti bendruomenės centrą.

Susibūrimo vieta vienišiems žmonėms

Bendruomenės centras padeda vienišiems žmonėms atrasti vieniems kitus, jie buriasi į grupeles pagal pomėgius, ar tai būtų rankdarbių mėgėjų būrelis, ar grupelė, kuri kartu meldžiasi maldos kambarėlyje. Bendruomenės nariai nepalieka vieni kitų bėdoje. Jei kas suserga, būtinai bus aplankytas ir slaugomas, jei jau ateina liūdna valanda – visi stengiasi padėti artimiesiems ištverti sunkias akimirkas.

Du kartus per metus po 56 senjorus nemokamai ilsisi Šventojoje. Būna, kad vasarą rėmėjai taip pat padovanoja keletą išvykų. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skyrė paramą sporto inventoriui, todėl senjorai kelis kartus per savaitę renkasi sportuoti.

Bendruomenės centras taip pat dažnai sulaukia įdomių svečių. Sveikatos klausimais konsultuoja atvykstantys medicinos specialistai, o policijos komisariato darbuotojai buvo atvykę parodyti, kaip apsiginti nuo užpuolikų. Renginiuose kviečiami apsilankyti meno ir kultūros veikėjai, politikai, muzikantai ir solistai. Dažnai į svečius užsuka vaikai iš darželio ir mokyklos, su kuriais senjorai labai susidraugavo.

Per dešimt veiklos metų senjorai sukūrė stiprias tradicijas: kartą per mėnesį švenčiami gimtadieniai, Tremties dienos, Šeimos šventės ir kitos. Per Kalėdas senjorai renkasi tradicinėje advento popietėje, klausosi giesmių, bendrai meldžiasi, dalijasi kalėdaičiais ir apsikeičia kalėdiniais linkėjimais.

Dalijasi džiaugsmu

Paklausta, ko dar trūksta bendruomenės centrui,  Z.Streikienė buvo kukli – juk nėra taip lengva ko nors prašyti. Bendruomenės centrui dar trūksta projektoriaus ir muzikos instrumento, kuris labai prisidėtų prie smagių bendruomenės švenčių. 

Dėl gerų žmonių pagalbos ir paramos bendruomenės centras teikia džiaugsmą ne tik nariams, bet ir visiems, kurie užsuka į renginius. Bendruomenės centro durys atviros visiems, kiekvienas yra labai laukiamas, kad ir kokio amžiaus būtų, kur gyventų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.