Rusijos televizijoje - purvas ant Lietuvos saugumo iš tariamos prostitutės lūpų (atnaujinta)

Rusijos televizijos NTV laidoje „ČP. Rassledovanije“ („Ypatingi įvykiai. Tyrimas“) mesti kaltinimai Lietuvos teisėsaugos struktūroms, konkrečiai – Lietuvos Valstybės saugumo departamentui. Kaltinimai naudojant neteisėtus metodus ir šnipinėjant aukštus Lietuvos politikus bei verslininkus metami moters, kuri prisistato kaip buvusi prostitutė, lūpomis. Jos kuratoriai, esą, buvo tuometiniai VSD pareigūnai Renatas Petkus ir Mindaugas Jackevičius. 

Irina pasakoja buvusi Lietuvos saugumo užverbuota agentė.<br>NTV nuotr.
Irina pasakoja buvusi Lietuvos saugumo užverbuota agentė.<br>NTV nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Nov 26, 2013, 3:21 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:38 AM

Laidoje pasakojama, kad viskas prasidėjo prieš 10 metų. Būsimoji „agentė pagal iškvietimą“ Irina išvažiavo iš gimtojo Kaliningrado į užsidirbti į Lietuvą, prekiavo turguje, tačiau netrukus suprato, kad prostitucija – pelningesnis verslas. Bet kartą pas ją atėjo žmonės ir apkaltino, kad ji pažeidžia įstatymus.

Lietuvos politikai ir apžvalgininkai sako, kad rusų žurnalistų istorija yra mėgėjiška ir labiau primena pasaką suaugusiems.

Grasino baudžiamąja byla

„Jie anksti rytą man paskambino į duris. Pasakė, kad dirba policijoje, parodė pažymėjimus“, - pasakoja Irina pasivadinusi moteris, slepianti tikrąją išvaizdą po dideliu peruku ir akiniais. Pareigūnai su prostitute, esą, kalbėjo įtartinai ilgai, juos domino absoliučiai viskas – jos šeima, aplinkybės, privertusios atvažiuoti į Lietuvą, pažintys, jai padedantys žmonės.

Po mėnesio pasirodė du vyrai, apsivilkę civiliais rūbais, ir tiesiai šviesiai pasakė, kad gali padėti sutvarkyti reikalus su Lietuvos teisėsauga, bet gali ir griežtai nubausti. Vyrai priminė jos padarytus teisės pažeidimus ir užsiminė apie bendradarbiavimą – su kuo, ji sakė neįsivaizdavusi.

Ji bandžiusi slapstytis, bet vyrai ją surado, prisistatė Lietuvos valstybės saugumo darbuotojais ir privertė pasirašyti bendradarbiavimo sutartį. Esą, saugumiečiai grasino: „Rytoj atsibusi – tavo bute bus lavonas, ir viskas“.

Purvo lavina

Jie rinko informaciją apie politikės Kazimieros Prunskienės seksualinius ryšius. „Vydas buvo Prunskienės meilužis. Mes susitikinėjom pas jį namuose, pirtyje, buvome meilužiai“, - į kamerą pasakoja „Irina“. Per prostitutę buvo bandoma šnipinėti ir A.Brazauską.

„Medaus spąstai“ lietuviškai – kas nors iš Seimo narių užsako merginų, jos elgiasi atitinkamai, taip siekiant sukompromituoti politikus. Prostitutė pasakoja, kaip Seimo narys bėgiojo paskui merginas, vilkėdamas zuikučio kostiumą, mušė jas savo „organu“.

NTV laidoje metami kaltinimai, kad Lietuvos saugumas susijęs net su narkotikų platintojais. „Jie, kaip taisyklė, turi buvusių valstybės saugumo darbuotojų palaikymą“, - kalba kažkoks vyras paslėptu veidu.

Rimtai apmokė

„Pas mane atėjo Renatas Petkus ir Mindaugas Jackevičius“, - savo verbuotojų ir kuratorių pavardes ištaria moteris. Laidoje pasakojama, kad Mindaugas Jackevičius dirbo Lietuvos konsulate Kaliningrade. Ten jo karjera pasibaigė, kai buvo sugautas vairuojantis girtas ir neturėdamas teisių. O Renatas Petkus šiandien vadovauja Lietuvos kontražvalgybai.

Šie pareigūnai, pasak prostitutės, ją rimtai apmokė. „Aš turėjau pranešinėti apie savo pažintis, apie daugiau ar mažiau įdomius žmones – aukšto lygio Lietuvos verslininkus, aukštus politikus arba Rusijos kariškius“, - pasakoja moteris.

Ją, esą, mokė net keliauti kanalizacija. Esą, jeigu atsidurs Kaliningrade, ten po žeme yra išvystytas komunikacijos tinklas, per kurį nesėkmės atveju galima pabėgti nuo persekiotojų.

Pradžioje planavę siųsti Iriną į Kaliningradą, kuratoriai pakeitė nuomonę ir pradėjo ją naudoti kompromituojančios medžiagos prieš Lietuvos piliečius rinkimui.

Kuratorių paliepta Irina susipažindavo su įvairiais vyrais. „Sudominti galėjo ir traktoristas ar santechnikas, jeigu jis ministro ar verslininko draugas ar giminaitis“, - sako buvusi prostitutė.

Žiaurūs metodai

Vienas iš asmenų, kuriuos teko šnipinėti Irinai – žuvų apsaugos tarnybai vadovaujantis Povilas Kinduris. Ji turėjo klausytis, ką jis nusišneka prisigėręs. Apie jį neva buvo kalbama, kad jis ruošiasi išvykti iš Lietuvos, kad yra nepatenkintas valdžia.

Už išgėrimus su Lietuvos politikais ir verslininkais M.Jackevičius ir R.Petkus, esą, dosniai atsilygindavo – vidutiniškai mokėdavo 1 tūkst. dolerių. Pinigai, esą, būdavę ne iš asmeninės kišenės, o iš tarnybos.

Kartą R.Petkus ją pats nuvežė į vieną susitikimą. „Užėjome į butą, ten buvo trys žmonės, du vyrai ir moteris. Jie visi buvo labai girti“, - pasakoja Irina. R.Petkus pasiūlė kompanijai savo atsineštą butelį. Visi trys nusigėrę užmigo, tada R.Petkus moteriai iš Krašto apsaugos ministerijos ant jauriausių kūno vietų užpylė pipirų. Nufotografavo, pasijuokė, kad nubudusi ji labai kankinsis, ir vėl aprengė. Irina prieštaravusi iš moteriško solidarumo, bet R.Petkus paaiškinęs, kad tai kontržvalgybos operacija. Esą, ta Krašto apsaugos ministerijos pareigūnė tapo nekontroliuojama, ir tai padės išlaikyti kontrolę.

K.Brazauskienės meilužio meilužė

Pasak prostitutės, R.Petkus tapo jos meilužiu. Bet tas romanas trukęs neilgai.

Rimas Tvarionas, asmeninis Lietuvos prezidento A.Brazausko žmonos vairuotojas, jos meilužiu buvo ilgiau. Jis buvo vedęs, bet skirdavo jai pusę savo laisvo laiko. Jie susipažino atvežę merginų ir valdininkų kompanijas į vieną vakarėlį.

Vėliau prostitutė išsiaiškino, kad tai suorganizavo saugumas, siekdamas ją labiau kontroliuoti, ir R.Tvarionas pats buvo saugumo agentas. Esą, Rimas sekė ne tik ją, bet ir savo viršininkę Kristiną Brazauskienę. Dar daugiau – jis buvo ir vienas iš K.Brazauskienės meilužių.

Vėliau Irina pradėjo vadovauti prostitučių tinklui, pati siųsdavo jas šnipinėti, aprūpintas šnipinėjimo technika. Pasak jos, lengvo elgesio merginų paslaugomis naudojosi labai daug Lietuvos Seimo narių.

Nevykusi provokacija „Valstybės saugumo departamentas paprastai nekomentuoja užsienio (ypač Rusijos) žiniasklaidoje pasirodančios informacijos, tačiau tiems, kurie seka pastarųjų savaičių įvykius akivaizdu, kad, Rusijos televizijos laida tėra prieš Lietuvą ir jos institucijas vykdomo informacinio puolimo sudėtinė dalis. Šiuo atveju rusų sukurtoje laidoje atvirai raginama tirti „nusikalstamą“ VSD veiklą“, - portalui lrytas.lt teigė VSD atstovas Vytautas Makauskas.

Kad ir kaip stropiai Rusijos televizija stengėsi apipilti purvais Lietuvos saugumiečius, darbo iki galo padaryti jie nesugebėjo. Portalas lrytas.lt išsiaiškino, kad laidoje pateikiamoje nuotraukoje pristatomas kaip vienas iš Irinos kuratorių ir meilužių R.Petkus iš tiesų yra visai ne jis, o Saulius Trečekauskas, liūdnai pagarsėjęs bylinėjimusi su Klaipėdos uostu dėl neteisėtai žmonos vardu privatizuoto objekto.

Rusiška pasaka suaugusiems

„Belieka laukti, kad atitinkamos reputacijos Seimo nariai surengtų spaudos konferenciją, o vėliau bandytų sukurti parlamentinę tyrimų grupę, kurioje aiškintųsi rusų žurnalistų pateiktus faktus ir pareikalautų raštiškų VSD paaiškinimų“, - kalbėdamas apie Rusijos žiniasklaidos provokaciją ironizavo gynybos specialistas Aleksandras Matonis.

Rusijos įtaką ir informacinį karą tyrinėjantis žurnalistas sako, kad paskleista informacija – klasikinis rusiškos propagandos pavyzdys. Tokių sekso ir šnipinėjimo istorijų buvo sukurta ne tik apie Lietuvos, Amerikos, Vakarų Europos specialiąsias tarnybas, bet ir apie pačios Rusijos.

„Skirtumas tik tas, kad spręsdami konfliktus savo šalies viduje, jie labiau pasistengia. Būna daromi vaizdo įrašai, faktai labiau primena tikrovę. Šiuo atveju, viskas labiau primena neskoningą pasaką suaugusiems. Nežiūrint į tai, kad faktai ir vardai yra tikri, tačiau nėra nieko, kas juos sujungtų“, - sakė A.Matonis.

Jis juokavo, kad šitas Rusijos žurnalistų darbas atliktas „įtempus vaizduotę“.

„Tai reikia vertinti kaip Rusijos provokaciją, reaguojant į paviešintą VSD pažymą. Dėl tos informacijos tikrumo negaliu nieko pasakyti. Ten aprašomi seni įvykiai, kurie nutiko daugiau nei prieš dešimt metų“, - kalbėjo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.

Politikas pritarė, kad šita Rusijos provokacija atrodo mėgėjiška ir neprofesionali.

„Keistas sutapimas, kad dauguma aprašomų žmonių jau yra mirę. Primena nusikaltėlių veikimo būdą, kai kaltė verčiama ir istorijos kuriamos apie negyvus žmones“, - ironiškai Rusijos žurnalistų informaciją vertino A.Paulauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.