Programos nenuginkluoja psichopatų

„Smurto prieš moteris įveikimas: metodai, kurie (ne)veikia“. Tikslesnio pavadinimo nesugalvosi. Tokią konferenciją visuomenei ir specialistams surengusi Kauno moterų draugija pradėjo šešiolikos dienų akciją: nepalaikykime smurtautojų!

Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė

Nov 27, 2013, 7:29 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:23 AM

Visuomenė jų gal ir nepalaiko, bet ką daryti su pačiais smurtautojais? Jie be niekur nieko sulaužo kaulus moteriškei, nekreipdami dėmesio, ką apie tai mano perauklėjančios organizacijos.

Iliuzijas apie galimybę perauklėti smurtautojus sklaidė ir Vilniaus moterų namų konsultantė Z.Vasiliauskaitė. Anot jos, 20 procentų teisėsaugos suimtų smurtautojų turi psichopatams būdingų bruožų.

Bet psichoterapija, pasirodo, negali būti taikoma psichopatams, nes tai nesumažina nusikalstamumo.

Tad norint, kad perauklėjimo programa veiktų, smurtautojus pirmiausia būtina išrūšiuoti psichologiniais testais ir nustatyti, ar jie psichopatai.

Būtina atkreipti dėmesį, kad tas rūšiuotojas turėtų būti išsilavinęs ir sveiko proto.

Testuoti gali irgi tik specialistai. Kitaip sakant, viskas labai brangu. Todėl nerealu.

O toliau – kompromituojanti statistika: net 59 proc. į perauklėjimo programą atrinktų dalyvių nepasirodė nė vienoje paskaitoje, o iš pradėjusių lankyti jos nebaigė 75 procentai.

Galima susumuoti rezultatus: jeigu perauklėjimo programoje dalyvaus 100 smurtautojų, per mokymus iki galo išsėdės 10 asmenų.

Čia ne lietuvių tyrimų išvada – užsienio mokslininkų.

Tad kas laukia toliau? Išsilavinę smurtautojai psichopatai už valstybės pinigus gali įsigudrinti pristeigti vyrų krizių centrų.

Kadangi lėšos iš to paties fondo ribotos, moterų sąskaita jie susivienys atkakliai teisinei kovai su smagiai muštomis gyvenimo draugėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.