Reikia evakuotis? Lietuvos prekybos centrų kasininkės nežino, kaip elgtis

Patikrinus Lietuvos prekybos centrų ir visuomeninių objektų saugumą, 54 iš jų rasta priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimų.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Nov 28, 2013, 2:58 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:35 AM

Ketvirtadienį Vidaus reikalų ministerijoje buvo pakomentuoti ministro Dailio Alfonso Barakausko nurodymu atliktų operatyvių priešgaisrinės saugos taisyklių laikymosi patikrinimų Lietuvos didžiausiuose prekybos centruose ir masinėse žmonių susibūrimo vietose rezultatai.

Patikrinimą nuspręsta daryti po tragiškų įvykių Latvijoje, kai susmukus Rygos prekybos centro „Maxima“ stogui žuvo daugiu nei pusė šimto žmonių, o daugybė buvo sužeista.

Per patikrinimą buvo patikrinti 402 pastatai. Penkiasdešimt keturiuose pastatuose buvo nustatyti pažeidimai. Kituose 348 statiniuose pažeidimų nebuvo aptikta.

„Tai nebuvo viso pastato priešgaisrinės saugos techninis patikrinimas, kaip mes paprastai darome per planinį patikrinimą. Planiniai patikrinimai atliekami nuolat. Per metus mes padarome apie 11 tūkst. planinių patikrinimų įvairiuose Lietuvos objektuose“, – sakė Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos (VPPV) viršininkas Audrius Čiuplys.

Nustatyti pažeidimai – sandėliuose nesilaikoma atstumų tarp stelažų, gesintuvai yra sandėliuose, o ne prekybos vietose, o evakuacijos išėjimai yra užkrauti kažkokiais daiktais.

Šių pastatų savininkams buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai. Baudos dėl šių pažeidimų siekia nuo 100 iki 2 tūkst. litų. Kokie konkretūs prekybos centrai padarė pažeidimus, nebuvo pasakyta. Tačiau tai – didžiuosiuose miestuose esantys prekybos centrai.

Anot patikrinimą dariusių pareigūnų, tai geras priminimas prekybos centrų vadovams apie galimas grėsmes.

Per šį patikrinimą buvo tikrinami pastatai, kuriuose vyksta prekyba, kultūros ir sporto renginiai.

Buvo žiūrima, ar yra atlaisvinti evakuacijos išėjimai, ar yra gaisro gesinimo sistema, taip pat – ar darbuotojai žino, ką daryti gaisro ar kitokios nelaimės atveju.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) viršininko pavaduotojas Vygantas Kurkulis atkreipė dėmesį, kad prekybos centrų kasininkės nežinojo, ką daryti įvykus nelaimei.

„Tiesiog jų paklausėme, ką reikia daryti norint evakuoti žmones? Gaisras – ką daryti? Kasininkės negalėjo atsakyti, mikčiojo. Tačiau visos jos turi atmintines, ką daryti nelaimės atveju“, – sakė V.Kurkulis.

Anot jo, buvo atkreiptas dėmesys ir į apsaugos darbuotojus. Jie taip pat turi žinoti, ką daryti nelaimės atveju ir kaip tinkamai ir saugiau evakuoti žmones, tačiau dauguma jų nežinojo elementarių veiksmų.

V.Kurkulis pabrėžė, kad kitą savaitę planuojamas susitikimas ir su Latvijos kolegomis, bus tariamasi užtikrinti žmonių saugumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.