Kraujo raudona nusidažiusi Rotušė priminė apie pragaištingą ligą

Klaipėdos centre sekmadienį paraudonavo Rotušės fasadai - minėdami

Pasaulinę AIDS dieną klaipėdiečiai pažymėjo originaliai - lazeriais apšvietė senąją Rotušę.<br>G.Pilaičio nuotr.
Pasaulinę AIDS dieną klaipėdiečiai pažymėjo originaliai - lazeriais apšvietė senąją Rotušę.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Dec 1, 2013, 8:26 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:20 AM

Biržos tiltu vakare žingsnuojantys klaipėdiečiai nustebę dairėsi į neįprastomis šviesomis nutviskusią senąją Rotušę, kurioje įsikūrusi uostamiesčio valdžia. Šalia jos ant šaligatvio iš degančių žvakelių savanoriai sudėliojo dar vieną solidarumo su infekuotais žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) ligoniais simbolį - raudonąjį kaspiną.

Socialinę akciją, skirtą gruodžio 1-ąją minimai Pasaulinei AIDS dienai, surengė asociacija „Pozityvus gyvenimas“, vienijanti Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos narius, Lietuvos medicinos studentus ir Dailės akademijos Klaipėdos fakulteto aktyvistus.

Prieš tai mieste vyko ir daugiau pozityvių renginių, primenančių kovos su AIDS svarbą. Visi klaipėdiečiai galėjo nemokamai išsitirti kraują dėl ŽIV infekcijos.

Lietuvoje šiuo metu gyvena 2221 ŽIV infekuotas asmuo. Tarp jų - 1804 moterys ir 417 vyrų. ŽIV infekcija jau patvirtinta ir trims vaikams. Daugiausiai šia liga užsikrėtusių asmenų yra Klaipėdos apskrityje - 560. Nedaug atsilieka Vilniaus apskritis - ten ŽIV virusas diagnozuotas 526 žmonėms.

Nėra stebuklingų vaistų, galinčių pašalinti ŽIV infekciją, tačiau jau sukurta tokių medikamentų, kuriais ši liga veiksmingai kontroliuojama, neleidžiama jai toliau progresuoti. Tiesa, jie yra gana brangus - per metus vienam ligoniui gydymas gali kainuoti apie 25,5 tūkst. litų.

ŽIV virusu dažniausiai užsikrečia injekcinius narkotikus vartojantys žmonės. Lietuvoje tokių - dauguma. AIDS suserga vyrai ir moterys, lytiškai santykiaudami su galimai infekuotais asmenimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.