Tabore kyla naujos trobos

Čigonų taboras Kirtimuose – kaip slibinas: nukerti vieną galvą, atauga dvi. Nors savivaldybė čia neseniai nuo žemės paviršiaus nušlavė kelis statinius, jau pradėjo kilti trys naujos trobos.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 1, 2013, 10:12 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:30 AM

Kaip valstybinėje žemėje pastatyti nelegalų statinį, kurį nuversti po to užtrunka kelerius metus?

Čigonai perprato visas gudrybes, todėl per daug neima į galvą, kad nuo žemės paviršiaus šluojamos jų lūšnos. Jų vietoje jau kyla naujos, rašo dienoraštis „Lietuvos rytas“.

Darbai – žingsnis po žingsnio

Susiradę laisvos vietos, čigonai iš pradžių į žemę įkasa kelis kuolus ir juos kelis mėnesius palieka.

Po to kiaurymės tarp kuolų apkalamos ruberoidu ar polietilenu. Vėliau atsiranda lentų sienos, dengiamas stogas.

Statinys atrodo kaip malkinė ar sandėlis. Tikrintojams čigonai taip ir aiškina – nėra kur malkų susikrauti, todėl pašiūrė ir iškilo.

Paskui į tokią malkinę atnešama lova ar sofa, stalas. Bet čigonai tokiame name kol kas neapsigyvena. Lūšnoje įrengiamas vadinamasis „raslabuchos“ kambarys, kuriame tabore dozę suvartoję narkomanai ilsisi.

Tik vėliau lūšnoje įrengiama krosnis, šiltinamos sienos. Dabar jau patalpa tinka čigonams gyventi. Tuomet narkomanai vejami lauk.

Pastebėjo naujus statinius

Praėjusį savaitgalį tabore operaciją rengę kriminalistai pastebėjo tris tokius naujus statinius, nors dar lapkričio pradžioje savivaldybė nugriovė tris apleistus apdegusius namus ir vienos tokiu būdu jau pradėtos statyti lūšnos karkasą.

Kitą dieną atvykę į taborą darbininkai pastebėjo dar vieno pastato karkasą ir jį nugriovė. Jie taip pat išardė vieno namo likučius.

Visi pastatai dar buvo negyvenami.

Teismai vyksta, lūšnos stovi

Šiuo metu Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovai dešimčiai taboro gyventojų yra surašę savavališkos statybos aktus, iš jų – dėl šešių pastatų nugriovimo.

Bet kol nurodymai bus įvykdyti, tabore iškils dar ne viena lūšna.

Juk čigonai patys lūšnų beveik niekada negriauna, todėl VTPSI tenka kreiptis į teismą. Priėmus sprendimą, pastaruoju metu nugriautas tik vienas pastatas. Dėl kitų keturių statinių sprendimo įvykdymo terminas jau pasibaigęs, bet lūšnos tebestovi.

Todėl teismo sprendimas perduotas antstoliams.

VTPSI giriasi, kad dar dėl 15 taboro pastatų pradės savavališkos statybos pripažinimo procedūrą, bet kiek ji užtruks?

Nori čigonus iškeldinti

Dar praėjusiais metais meras Artūras Zuokas pareiškė, kad tokios vietos kaip taboras Vilniaus žemėlapyje ateityje neliks. Patys čigonai esą tvirtina, kad užauginti vaikus gerais visuomenės piliečiais čia neįmanoma.

Todėl savivaldybė rengia programą siekdama kitąmet gauti Europos Sąjungos paramą, kad būtų galima pradėti spartų čigonų iškeldinimą iš taboro. Tačiau lūšnos tabore tebekyla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.