Varpų skambesys – bažnyčios kerštas Vilniaus savivaldybei?

Su arkikatedros administratoriumi Robertu Šalaševičiumi susisiekti nepavyko.

Šeštadienį bažnyčia parodė, kad ji yra tikroji šeimininkė Katedros aikštėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šeštadienį bažnyčia parodė, kad ji yra tikroji šeimininkė Katedros aikštėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 2, 2013, 1:01 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:03 AM

Šeštadienį, vos prasidėjus renginiui, prabilo arkikatedros varpinė. Ne, ne 17 val. mušė bokšto laikrodis. Varpai pradėjo tilindžiuoti kelios minutės po penkių.

Varpų gausmas vis stiprėjo, versdamas susigūžti į šventę atėjusius vilniečius ir miesto svečius. Jis buvo toks stiprus, kad nustelbė šiuolaikinę garso stiprinimo aparatūrą.

Tad klausydamiesi varpų į šventę susirinkę gyventojai galėjo tik akimis stebėti tai, kas įvyko scenoje.

Varpų skambėjimas prasidėjo po Kalėdų Senelio dainos ir truko dešimt minučių. Nors įprasta, kad jie į mišias kviečia tik sekmadieniais, kažkodėl buvo skambinama ir tikintiesiems paprastą šeštadienį.

Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Živilė Šeporaitytė tvirtino, kad kiekviena parapija pati nusistato varpų skambėjimo tvarką.

Su arkikatedros administratoriumi Robertu Šalaševičiumi susisiekti nepavyko.

Kalėdų renginius sostinėje rengiančios įstaigos „Vilniaus festivaliai“ direktorius Remigijus Merkelys sutiko, kad varpai pradėjo skambėti ne vietoje.

„Ateityje varpų skambėjimą mėginsime įtraukti į renginį. Kad daugiau nepasikartotų šiųmetis scenarijus: varpai skamba sau, o koncertas – sau“, - žadėjo R.Merkelys.

Rengdamiesi Kalėdų eglės įžiebimui Katedros aikštėje, „Vilniaus festivaliai“ privalėjo gauti ir Vilniaus arkivyskupijos kurijos pritarimą.

Kad koncertas netrikdytų 17 val. 30 min. arkikatedroje prasidedančių mišių, Kalėdų Senelis į sceną įžengė šiek tiek anksčiau, kelios minutės prieš penkias.

Anot R.Merkelio, dėl to, kad vakarais arkikatedroje aukojamos dvejos mišios, buvo planuojama Kalėdų eglės įžiebimo renginį trumpinti iki 10–15 minučių. Tačiau šventės organizatoriai nenorėjo nuvilti susirinkusiųjų ir koncertą pratęsė iki pusvalandžio.

Kalėdų eglę Katedros aikštėje puošusios bendrovės „Švenčių studija“ direktorė Jolanta Tūraitė taip pat atkreipė dėmesį į varpų skambėjimą koncerto metu.

„Man buvo gražu. Juk varpų muzika ir Kalėdos – tarpusavyje derantys dalykai“, – tvirtino J.Tūraitė.

Anksčiau Katedros aikštė paprotine teise priklausė Vilniaus arkivyskupijos kurijai. Pavasarį sostinės meras Artūras Zuokas paskelbė, kad aikštės priežiūrą perima savivaldybė.

A.Zuokas pažadėjo, kad kitąmet Katedros aikštėje vyks Kaziuko mugė, ir pakvietė vilniečius siūlyti, kokių renginių jie norėtų šioje vietoje.

Anksčiau yra pasitaikę atvejų, kad savivaldybė renginiams Katedros aikštėje negaudavo Vilniaus arkivyskupijos kurijos leidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.