Grėsmingą ginklą Lietuvoje galima įsigyti ir be jokių leidimų

Už Maskvos Didžiojo teatro baleto trupės meno direktoriaus Sergejaus Filino užpuolimą teismas skyrė nuosprendį šokėjui Pavelui Dmitričenkai, užpuolikui Jurijui Zaruckiui ir nusikaltimo bendrininkui Andrejui Lipatovui. Teisėja nusprendė, kad vyrai pakenkti S.Filinui planavo kelis mėnesius iki užpuolimo.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Dec 3, 2013, 8:40 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:13 AM

Užpuolimų naudojant sieros rūgštį pasitaiko ir Lietuvoje.

Itin skaudžiai atkeršyti savo buvusiai draugei prieš porą metų sumanė kaunietis Paulius Kairys. Vyras pasamdė anksčiau keturis kartus teistą Povilą Butėną, kad šis žiauriai sužalotų tamsiaplaukę gražuolę. Mergina liko suluošinta visam gyvenimui. Tačiau nusikaltėliams nuo teisėsaugos pasislėpti nepavyko.

Piktavalio rankose pavojingu ginklu tampančios sieros rūgšties Lietuvoje galima įsigyti be jokių apribojimų. Tai ypač neramina Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentą, kuris siekia sugriežtinti šios pavojingos cheminės medžiagos pardavimą.

Dabar koncentruotos sieros rūgšties litras kainuoja tik 13 litų. Jos įsigyjant gali tekti parodyti tiktai pasą.

30 metų kaunietė Eglė Vosyliūtė jau trečius metus gydosi sunkias žaizdas, kurios atsirado, kai ją iš keršto sieros rūgštimi apipylė buvusio draugo P.Kairio pasamdytas nusikaltėlis.

Neseniai sieros rūgštimi buvo nudeginti trys Virbalio miestelio (Vilkaviškio r.) gyventojai, užpulti aršiai nusiteikusio kaimyno.

Informacija – internete

Kur įsigyti sieros rūgšties? Lrytas.lt žurnalistas šios cheminės medžiagos pardavėjų internete rado nesunkiai.

Paskambinus sostinės bendrovės „FasChem“ tinklapyje nurodytu telefonu, darbuotoja pasakė kainą (daugiau priemaišų turinti techninė sieros rūgštis parduodama 5 litrų talpose ir kainuoja apie 20 litų, o koncentruotos sieros rūgšties litras kainuoja 13 litų) ir pasiūlė atvykti, net neužsiminusi, ar reikia atsivežti pasą ar kokį kitą asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Kitą dieną surinkus tą patį numerį ir paklausus, ar atvykęs vis dėlto neturėčiau parodyti paso, telefonu atsiliepęs vyriškis šįsyk jau pareiškė, kad sieros rūgštį galėtų įsigyti tik įmonė, bet ne fizinis asmuo.

Edmundui pasas nereikalingas

Kėdainių bendrovėje „Lifosa“ pasakė, kad mažais sieros rūgšties kiekiais ji neprekiauja, bet darbuotoja mielai lrytas.lt korespondentui pasakė vyriškio, vardu Edmundas, telefoną. Jis turi leidimą prekiauti šia chemine medžiaga ir galėtų padėti.

Paskambinus nurodytu telefonu Edmundas pasiūlė atvykti į Vilainių kaimą (Kėdainių r.), kur jis parduos 5 litrų bakelį sieros rūgštimi.

„Jums nereikia kokių nors popierių, sąskaitos? Tada man ir jūsų paso nereikia. Atvažiuokite - susišnekėsime.

Užsiimu ir didmenine, ir mažmenine sieros rūgšties prekyba. Vežame tonomis, bet žmonėms pilstome ir nedidelius kiekius“, - paaiškino prekeivis.

Pavojingas ir elektrolitas

Tuo tarpu Vilniaus bendrovės „Riposantas“ atstovai pareiškė, kad mažiausią pas juos parduodamą kiekį sieros rūgšties, 20 litrų, galima nusipirkti tik pateikus pasą.

Parduotuvėse be apribojimų (5 litrai – apie 15 Lt, 1 litras – apie 4 Lt) galima įsigyti ir rūgštinių akumuliatorių elektrolito, kuris pagaminamas naudojant skiestą sieros rūgštį.

Nors šis skystis silpnesnis už gryną sieros rūgštį, jo užliejus ant kūno taip pat galima patirti sunkių traumų.

Dokumentas turėtų būti privalomas

Žaliakalnio policijos komisariato kriminalinės policijos vyriausiasis tyrėjas Stanislovas Zaikinas tvirtino, jog sieros rūgštis, patekusi pas nusikaltėlius, gali tapti baisiu ginklu.

Griežta apskaita, pirkėjų registravimas padėtų atsekti jų pėdsakus, jei pastarieji šį cheminį skystį sumanytų panaudoti piktiems kėslams.

„Nusikaltimą būtų galima lengviau nustatyti, jei kiekvienas pirkėjas privalėtų pateikti pasą ar kitą dokumentą“, – teigė Kauno moterų draugijos direktorė Daiva Baranauskienė.

Naikina apnašas vamzdžiuose

Anot Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto prodekano Lino Mikniaus, sieros rūgštis buityje dabar naudojama retai.

Bene dažniausiai žmonės ja valo užsikimšusius kanalizacijos vamzdžius. Kai kas iš radiotechnikos specialistų sieros rūgštį iki šiol naudoja įvairių prietaisų dalims nuriebalinti.

Sieros rūgštis dar naudojama gaminant acetoną ir kitas chemines priemones.

Gerokai plačiau ši medžiaga taikoma chemijos pramonės šakose - mineralinių trąšų gamyboje, sintetinio ir natūralaus pluošto, odos apdirbimo, naftos, metalurgijos, maisto, dažų pramonės įmonėse.

Nusikaltėliams sieros rūgtis praverčia narkotikų gamyboje.

„Ant kūno užtiškus sieros rūgščiai, žmonės daro didelę klaidą, pažeistas vietas plaudami vandeniu. Iš tikrųjų jas skubiai reikia nušluostyti sausu audiniu. Ligonio būklė, vandeniui susimaišius su siera, tik pablogėja“, - tvirtino prodekanas L.Miknius.

Žaizdos negyja ilgus metus

Nusikaltėlio sieros rūgštimi aplieta kaunietė E.Vosyliūtė iki šiol gydosi nudegimus nors nuo užpuolimo praėjo jau pustrečių metų.

Buvęs jos draugas P.Kairys pasamdė penkiskart teistą recidyvistą 25 metų Povilą Butėną, kad šis aplietų merginą.

P.Kairys davė savo keršto įrankiui pusės litro talpos butelį sieros rūgšties ir 2000 litų.

2011 metų gegužės 19 dieną P.Butėnas patykojo E.Vosyliūtės prie jos namų Šiaurės prospekte ir apipylė merginą nuo galvos iki kojų deginančiu skysčiu.

Jauna moteris patyrė siaubingas kančias. Kauno klinikose jau atlikta per 30 plastinių operacijų, o gydymas iš viso gali trukti apie 5 metus.

Kauno apygardos teismas nusikaltimo organizatoriui P.Kairiui skyrė 11 metų nelaisvės, o jo bendrininką P.Butėną nusprendė įkalinti 9 metams.

Be to, merginos budeliai jai privalės sumokėti po 200 tūkst. litų neturtinę žalą.

Vilkaviškio apylinkėse esančio Virbalio miestelio gyventojai, 60 metų Jonas V., 56 metų Paulina N. ir 54 metų Jonas K. vis dar gydosi žaizdas, kurios iškilo prieš tris mėnesius.

Juos sieros rūgštimi apliejo 79 metų kaimynas Vytautas K., įsiutęs, kad kaimynai naudojasi šuliniu. Vyriškis įsitikinęs, kad prie dviejų namų stovintis šulinys priklauso tik jam vienam.

Paulinai sieros rūgštis apdegino rankas, kojas, pilvą, ant krūtinės atsivėrė žaizdos.

Jonui V. rūgštimi buvo sužalota pusė veido, smarkiai buvo pažeista akis.

Dėl įvykio iškelta baudžiamoji byla, bet neaišku, ar Vytautas K. atsidurs teisiamųjų suole – įtariama, kad jis turi psichikos sutrikimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.