L.Graužinienė - apie cepelinus su prezidente, šeimą ir patyčias

Seimo pirmininkės kėdėje jau trečią mėnesį sėdinti Loreta Graužinienė jaučiasi patogiai. Didžiausias nemalonumas – nesusiklostę santykiai su prezidente, kuri atvirai ignoruoja naują parlamento vadovę. Tuo tarpu į patyčių internete bangą L.Graužinienė teigia visiškai nereaguojanti, o pokštus kuriantiems internautams pataria negaišti laiko.

Seimo pirmininkė L.Graužinienė sako, kad naujoje kėdėje jaučiasi puikiai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo pirmininkė L.Graužinienė sako, kad naujoje kėdėje jaučiasi puikiai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-12-04 15:18, atnaujinta 2018-02-19 23:53

Seimo pirmininkė iš Prezidentūros šeimininkės elgesio jau padarė išvadą, kad D.Grybauskaitė kitais metais tikrai dalyvaus prezidento rinkimuose. Esą dėl to šalies vadovė šiuo metu netgi laikosi dietos.

Su portalu lrytas.lt L.Graužinienė kalbėjosi antradienį. Iki momento, kai buvo pranešta apie jos sūnaus Eimanto dingimą, buvo likusios vos kelios valandos. Moteris vakar buvo geros nuotaikos, tikino, kad naujame poste jaučiasi labai gerai, jai viskas yra žinoma ir suprantama.

– Kai tik tapote Seimo pirmininke, iškart pradėta spėlioti dėl jūsų santykių su prezidente. Tikinote, kad sieksite gerų santykių, dirbsite kartu. Tačiau išėjo visiškai priešingai. Atrodo, atstumas tarp jūsų ir D.Grybauskaitės tik auga. Kodėl?

– Iš mano pusės jau iš pradžių buvo padaryti žingsniai dėl susitikimo su prezidente. Nenoriu leistis į detales ir pasakoti, kaip tai buvo, tačiau prezidentė žino. Tikiuosi, kad kai pasibaigs rinkimai, jei D.Grybauskaitė dirbs dar penkerius metus, mes rasime bendrą kalbą.

Dabar, aš įsivaizduoju, jai yra sunku įveikti savo charakterį. Mano požiūris aiškus – nesvarbu, ar jauti žmogui simpatiją, ar antipatiją, bet pareigos ir darbas valstybei turi būti aukščiau visų šių dalykų. Aš esu pasiruošusi bendram darbui. Belieka laukti, kai prezidentė pasiruoš bendram darbui, įveikusi asmenines ambicijas, pradės dirbti dėl valstybės kartu su premjeru ir Seimo pirmininke.

– Kaip jūs jaučiatės, kai jus ignoruoja? Pavyzdžiui, per Kariuomenės dieną buvote šalia, tačiau prezidentė su jumis nepasisveikino.

– Aš visai ramiai reaguoju. Manau, kad tai žmogaus kultūros klausimas. Aš jos vietoje būčiau pasisveikinusi.

– Gal ji jus mažiau gerbia, nes kuria tvirtos rankos politikės įvaizdį, o tuo tarpu jūs dažnai pabrėžiate moteriškumą?

– Tokiu atveju ji tuo labiau turėjo mane pasveikinti.

– Visai neseniai gyrėtės, kad verdate labai skanius cepelinus. Gal pasikvieskite prezidentę pietų ir susitaikysite?

– Manau, kad pietums dar neatėjo laikas. Juo labiau, kad, kiek žinau, prezidentė dabar laikosi dietos, todėl cepelinų dabar su manimi nevalgys. Po rinkimų mes rasime būdą, kaip papietauti moteriškai, kad nebūtų daug kalorijų (juokiasi).

– Kodėl jūs taip pabrėžiate savo moteriškumą? Kartais įvykius komentuojate ne kaip Seimo pirmininkė, o kaip moteris?

– Esu tokia, kokia esu. Mano elgesio pareigos nepakeitė. Esu šeimos žmogus, man šeima labai svarbi gyvenime. Ir žmonės sako: „Loreta, tu tokia pati, kokia buvai anksčiau.“ Kalbėdama apie darbą kalbu kaip Seimo pirmininkė. Gal tik kartą kitą pasakiau savo, kaip moters, nuomonę.

– Socialiniame tinkle „Facebook“ susikūrėte naują profilį. Ar pati rašote naujienas?

– Statusas reikalavo susitvarkyti socialiniuose tinkluose. Pati nuotraukų nekeliu ir naujienų nerašau. Tai daro mano padėjėjai, tačiau mes viską susideriname.

Aš ir pati, kai turiu laiko, paskaitau „Facebook“, ką rašo mano gerbėjai, paskaitau, ką rašo kiti, įvairias diskusijas.

– Todėl turėjote pastebėti patyčias ir juokus, kurių dabar socialiniuose tinkluose labai daug. Ką apie tai manote?

– Kiekvienas žmogus turi teisę išreikšti save taip, kaip jis nori. Tų dalykų nenoriu vertinti, nes neskiriu jiems daug laiko ir nelabai stebiu. Aš į tai žiūriu ramiai. Jei tai daroma sąmoningai, kad mane sumenkintų ar paveiktų, galiu pasakyti, kad jie be reikalo stengiasi ir gaišta laiką.

Manęs tai neveikia kaip žmogaus. Tai absoliučiai neveikia ir mano aplinkos, nes jie gerai pažįsta mane, žino, kokie yra mano bruožai, koks aš žmogus. Be to, aš žmogus, turintis humoro jausmą.

– Pagal vieną versiją, jus puola, nes esate nesisteminė politikė. Ar sutinkate su tokiu vertinimu, kad tapote „sisteminių politikų“ priešu?

– Sutinku su tuo vertinimu, nes aš nesu kabinetinė politikė. Labai gerai jaučiu žmonių nuomones ir aplinką. Apie blogybes kalbu ir kritikuoju ne už durų, o tai sakau tiesiai. Gal tuo ir skiriuosi nuo kitų.

– Tačiau kai tapote Seimo pirmininke, jus iš karto paskelbė Viktoro Uspaskicho statytine.

– Pagal koalicijos sutartį Seimo pirmininko postas yra Darbo partijos pozicija. Partija ir deleguoja savo žmogų į šį postą, o V.Uspaskichas yra mūsų partijos įkūrėjas, ilgametis pirmininkas. Nieko keisto čia nėra.

– Kaip manote, kodėl sulaukiate kur kas daugiau dėmesio nei jūsų pirmtakas Vydas Gedvilas?

– Aš – moteris, o jis – vyras. Charakterio savybės šiek tiek skiriasi. Moterims dėmesio visuomet yra daugiau.

– Kaip jums sekasi vadovauti Darbo partijai, ar ir toliau visus svarbiausius sprendimus priima V.Uspaskichas?

– Mūsų partijoje po susijungimo su Krikščionių partija jau yra 28 tūkst. narių. Pradedame naują etapą, aktyviai ruošiamės artėjantiems prezidento ir Europos Parlamento rinkimams.

O V.Uspaskichas yra mūsų garbės pirmininkas, partijos valdybos narys. Balsuojant jis turi vieną balsą, kaip ir visi kiti. Mes gerbiame jo nuomonę, nes jis politikoje turi daug patirties.

– Kas bus su partija, jei V.Uspaskichui teks kelerius metus praleisti kalėjime?

– Viktoro nenuteis, nes nėra už ką jį nuteisti, jei teismas vyks pagal visas teisines procedūras ir bus objektyvus. Tikiu teisingumu Lietuvoje.

– O jei teismas, sakykim, bus neobjektyvus ir vis tiek nuteis?

– Jeigu teismas nuteis neteisingai ir jam reikės kelerius metus praleisti kalėjime, aš galvoju, kad Lietuvos žmonės jį dar labiau pamils. Žmonės supranta, kur yra tiesa, o kur lazda perlenkta.

Ilgalaikėje perspektyvoje tokiu atveju V.Uspaskichas bus laimėtojas, o partija yra pasirengusi jam padėti. Nematau problemų dėl to. Tam esu kaip pirmininkė, partijoje turime daug kompetentingų žmonių.

– Kokie jūsų partijos tikslai artėjančiuose rinkimuose?

– Tikimės, kad Artūras Paulauskas prezidento rinkimuose pateks į antrąjį turą. Mūsų kandidatas yra pajėgus, turi daug patirties politikoje. Dėl Europos Parlamento rinkimų dar nesame iškėlę užduočių.

– Vadinasi, socialdemokratų kandidatas Zigmantas Balčytis jūsų partijai yra palankesnis varžovas nei Algirdas Butkevičius?

– Mes niekada nesakome pirmo įspūdžio. Reikia padaryti analizę. Mes dar nežinome, kas bus kiti kandidatai.

– Jūs jau esate pasakiusi, kad D.Grybauskaitė pradėjo rinkimų kampaniją. Iš ko tai sprendžiate?

– Žinote, pastaruosius ketverius metus prezidentė taip aktyviai nedalyvavo visuose renginiuose, o dabar filmuojasi ir fotografuojasi žiūrėdama ne į vaikus, o į kameras.

Mes politikoje ne naujokai, suprantame, kad prasidėjo rinkimų kampanija, norima parodyti kitą žmogaus veidą. Čia yra viešųjų ryšių specialistų sudėlioti rinkiminiai dalykai. Tikiuosi, kad visos struktūros, kurios vykdo stebėseną, vertina, kur paslėptas rinkiminis veiksmas. Pažiūrėsime, ar jie išdrįs tai daryti, ar ne.

– O jūs pati neketinate dalyvauti prezidento rinkimuose? Sklinda gandai, kad jūs galite pakeisti A.Paulauską prieš pat rinkimus, jei jūsų reitingai bus aukštesni.

– Niekada nesakyk „niekada“. Gyvenime visko nutinka, tačiau dabar to neplanuoju. Galiu visus nuraminti – tikrai šiuose rinkimuose aš nebūsiu kandidatė.

Dabar galvoju apie trejų metų laikotarpį, kurį dirbsiu Seime. Skirsiu daug jėgų ir energijos, kaip Darbo partijos pirmininkė, kad mūsų kandidatas gerai pasirodytų prezidento rinkimuose. O man patinka darbas Seime. Jis ir atstovavimas tautai pagal Konstituciją yra gerokai reikšmingesnis nei prezidento darbas.

– Rinkimai paprastai valdžioje kelia daug įtampos. Jūsų partija ir socialdemokratai konkuruos dėl tų pačių rinkėjų balsų. Kaip seksis tai daryti ir nesusipykti?

– Prezidento rinkimuose varžysis asmenybės, o ne partijos. Kas kita bus Europos Parlamento rinkimai, tačiau tai ne tie rinkimai, kurie gali sukelti įtampą koalicijoje.

– Kaip vertinate, kad dabar LSDP populiarumas yra kur kas didesnis nei Darbo partijos? Juk per Seimo rinkimus balsuojant už partijas „darbiečiai“ buvo populiaresni.

– Jei per tiek metų ant bet kurios partijos ar populiaraus kandidato būtų nuolat pilamas purvas, tai jų reitingai dabar būtų daug žemesni nei Darbo partijos. Mūsų reitingai yra normalūs.

Tai yra natūralu, nes keitėsi partijos lyderiai ir elektoratas šiek tiek sureagavo. Džiaugiuosi, kad turime tą reitingą – jis yra aukštas.

– Tačiau jei viskas taip vyks ir toliau, socialdemokratai „suvalgys“ jūsų partiją, perims rinkėjus?

– Mes esame didelė partija. Iš jos neįmanoma paimti balsus. Mes jau daug metų turime nuolatinį elektoratą. Jis yra ištikimas, ir aš esu be galo laiminga, kad rinkėjai neprarado tikėjimo mūsų žmonėmis ir balsuoja už mus.

Manau, kad Darbo partija turės savo vietą politiniame gyvenime, bus labai stipri ir įtakinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.