Specialistai nustėro - lėlėje cheminių medžiagų 230 kartų daugiau nei galima

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) išnagrinėjo bylą dėl UAB „Smulkmenos“ pardavinėtų pavojingų samčių ir žaislų patekimo į rinką.

Lėlėje - didelė cheminių medžiagų koncentracija.<br>VVTAT nuotr.
Lėlėje - didelė cheminių medžiagų koncentracija.<br>VVTAT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 4, 2013, 2:51 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:53 PM

Inspekcijos Šiaulių skyriaus specialistai kenksmingas medžiagas rado patikrinimo metu.

V.Šutkaus įmonėje „1001 smulkmena“ didmeninės prekybos sandėlyje tyrimams buvo atrinktas samtis su metaline rankena.

Atlikus cheminius tyrimus Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje nustatyta, kad gaminyje esantis chromo kiekis didžiausią leistiną lygį viršijo nuo 19,3 iki 61,6 karto.

Naudojant samtį įprastomis bei numanomomis sąlygomis, įskaitant ilgalaikį vartojimą, keliasdešimt kartų leistiną lygį viršijanti chromo migracija į maisto produktus gali sukelti vartotojams odos ar gleivinių pažeidimus arba turėti toksinį, kancerogeninį poveikį vartotojų sveikatai ir gyvybei.

Pagal pateiktus įsigijimo dokumentus nustatyta, kad minėtus samčius (1600 vienetų) Lietuvos rinkai pateikė juos iš Kinijos importavusi UAB „Smulkmenos“ importas ir visas kiekis buvo realizuotas V.Šutkaus įmonei „1001 smulkmena“.

Lėlė - pavojinga sveikatai

Tos pačios bendrovės importuotą Kinijoje pagamintą žaislą - lėlę MY BABY įtariant, kad žaislas gali kelti pavojų vartotojų saugai ir sveikatai, pagal ftalatų žaisluose saugos tikrinimo programą tyrimams atrinko UAB „Utenos prekyba“ prekybos centre „Rašė“.

Atlikus tyrimus nustatyta, kad šios lėlės sudėtyje cheminės medžiagos ftalato koncentracija leistiną lygį viršijo net 231 kartą ir tokio žaislo naudojimas kelia riziką vartotojų sveikatai ir gyvybei.

Nustačiusi, kad samtis su metaline rankena ir lėlė MY BABY neatitinka produktų saugą reglamentuojančių teisės aktų nustatytų produktų saugos reikalavimų Valstybinė ne maisto produktų inspekcija uždraudė pavojingus gaminius teikti į rinką ir įpareigojo importuotoją informuoti vartotojus apie riziką, susijusią su pavojingų gaminių vartojimu bei apie galimybę juos gražinti pardavėjui.

Inspekcija surašė Produktų saugos įstatymo pažeidimo protokolą, kurį perdavė nagrinėti Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai.

Išnagrinėjusi bylą Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnyba už Produktų saugos įstatymo pažeidimą UAB „Smulkmenos“ importas skyrė 2750 litų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.