Dėl bilieto į Briuselį socialdemokratų gretose virs įtempta kova

Populiariausia šalyje Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) jau sudarė pirminį pretendentų į Europos Parlamentą (EP) sąrašą, jame daugumą sudaro Seimo ir Vyriausybės nariai. Norinčiųjų dirbti Briuselyje yra kur kas daugiau, nei bus leista dalyvauti rinkimuose.

Briuselyje esančios ES institucijos lietuvius vilioja ir dėl didelių algų.<br>P.Lileikio nuotr.
Briuselyje esančios ES institucijos lietuvius vilioja ir dėl didelių algų.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Dec 6, 2013, 10:49 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:07 PM

Norą dalyvauti EP rinkimuose pareiškė net 23 Seimo socialdemokratų frakcijos nariai. Tuo tarpu rinkimų sąraše bus galima įrašyti ne daugiau kaip 22 pavardes. Be to, Seimo nariams dar reikės konkuruoti su kitais įtakingais valdančiosios partijos atstovais – ministrais, merais, patyrusiais diplomatais.

Šiuo metu LSDP kandidatų sąraše yra 43 pavardės. Sąrašas sutrumpės po partijos skyriuose šiuo metu organizuojamo kandidatų reitingavimo.

Manoma, kad dėl sąrašo lyderio pozicijos rungsis dabartiniai EP nariai Zigmantas Balčytis, kuris greičiausiai kandidatuos ir į prezidento postą, ir Vilija Blinkevičiūtė.

Tarp lyderių taip pat turėtų atsidurti norą dirbti Briuselyje pareiškęs ekspremjeras Gediminas Kirkilas, ministrai – Vytenis Andriukaitis, Juozas Bernatonis ir Juozas Olekas, buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

Rinkimuose taip pat trokšta dalyvauti ūkio ministras Evaldas Gustas, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, Seimo nariai Bronius Bradauskas, Benediktas Juodka, Aušrinė Pavilionienė, Juras Požela, Julius Sabatauskas, Algimantas Salamakinas, Algirdas Sysas, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Birutė Vėsaitė ir kiti.

Dėl EP nario posto taip pat siekia varžytis Telšių meras Vytautas Kleiva, Akmenės meras Vitalijus Mitrofanovas, Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius, Vyriausybės kanclerio pavaduotojas, buvęs ambasadorius Remigijus Motuzas, buvęs Kūno kultūros ir sporto departamento vadovas Algirdas Raslanas, švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus.

Kandidatų sąrašo reitingavimą socialdemokratai žada baigti iki Kalėdų.

EP rinkimai vyks kitų metų gegužės pabaigoje. Jie gali sutapti su antruoju prezidento rinkimų turu.

Nuo kitos kadencijos Lietuvai EP atstovaus 11 narių – vienu mažiau nei dabar. Per praėjusius rinkimus LSDP iškovojo tris mandatus. Šiuose rinkimuose nedalyvaus dabartinis parlamento narys Justas Paleckis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.