Kodėl turi nukentėti Lietuvos žvejai?

Europos Parlamente verda diskusijos dėl Europos Sąjungos ir Maroko susitarimo žuvininkystės srityje.

Socialdemokratas Z.Balčytis.<br>D.Umbraso nuotr.
Socialdemokratas Z.Balčytis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Zigmantas Balčytis

Dec 6, 2013, 2:46 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:59 PM

Dalis Europos Sąjungos valstybių, tarp jų ir Lietuva, neabejoja tokio susitarimo nauda žvejams ir siekia, kad toks susitarimas turi būti pasirašytas. Oponentai teigia, kad tokio susitarimo negalima pasirašyti, nes Marokas yra okupavęs Vakarų Sacharą.

Vieningos nuomonės nėra ir Europos Parlamento Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso grupėje. Šiandien šioje grupėje apsilankiusi ir diskusijose dalyvavusi Europos Sąjungos jūrų reikalų ir žuvininkystės komisarė Maria Damanaki teigė, kad susitarimas su Maroku atitinka visus reikalavimus. Susitarimo nepasirašius, okupuotos Vakarų Saharos padėtis nepasikeis, o Europos Sąjungos smulkiajam žvejybos laivynui bus sunku išgyventi.

Diskusijoje dalyvavęs Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis taip pat įsitikinęs, kad susitarimas su Maroku dėl žuvininkystės turi būti pasirašytas.

„Į problemą reikia žvelgti iš realių šiandienos pozicijų. Susitarimas, leidžiantis gaudyti žuvį Maroko vandenyse, būtų naudingas valstybių narių, taip pat ir Lietuvos, žvejams. Ir tai yra pagrindinis argumentas.

Vakarų Sacharos okupacijos klausimas yra politinis ir turi būti nagrinėjamas atskirai, o ne žuvininkystės susitarimo rėmuose. Pačioje Europos Sąjungoje yra didelių neišspręstų klausimų, pavyzdžiui, sienų demarkavimo klausimai su Rytų kaimynais. Tačiau tai nereiškia, kad dėl to visa Europos Sąjunga turi nutraukti santykius su Rusija. Azija, pavyzdžiui, nepasižymi aktyvia žmogaus teisių politika, tačiau Europos Sąjunga su ja vis tiek prekiauja ir palaiko santykius. Kodėl Marokas turi būti išimtis? Kodėl turi nukentėti mūsų žvejai?“, – diskusijos metu klausė Z.Balčytis.

Europos Parlamentas dėl Europos Sąjungos ir Maroko susitarimo žuvininkystės srityje balsuos gruodžio mėnesį.

Susitarimas su Maroku apimtų 6 žuvininkystės kategorijas, įskaičiuojant pramoninę bei nedidelės apimties žvejybą. Marokas pagal susitarimą kasmet gautų 40 milijonų eurų: 30 milijonų iš Europos Sąjungos biudžeto, dar 10 milijonų prisidėtų laivų savininkai. Iš tų 30 milijonų eurų 16 milijonų būtų mokama Marokui už išteklius, likę 14 milijonų būtų skirti Maroko žuvininkystės sektoriui palaikyti. Marokas privalo užtikrinti, kad šie milijonai atneš tiesioginę ekonominę naudą, kurs darbo vietas vietos gyventojams.

Europos Sąjunga pasiliktų teisę vienašališkai nutraukti susitarimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.